Η Ελλάδα βύθισε και πάλι το ευρώ!
Η … «Ελληνική Τραγωδία» βλάπτει και πάλι σοβαρά το ευρώ!
Ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης που συσχετίζουν την υποχώρηση που καταγράφει τις τελευταίες ώρες το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του αμερικανικού δολαρίου (κάτω κι από τα 1,45, σε χαμηλά τριμήνου το ευρώ) τόσο με την απόφαση της FED να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και να επιβεβαιώσει την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες για τουλάχιστον ένα δίμηνο ακόμη, όσο – και κυρίως
Η … «Ελληνική Τραγωδία» βλάπτει και πάλι σοβαρά το ευρώ!
Ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης που συσχετίζουν την υποχώρηση που καταγράφει τις τελευταίες ώρες το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του αμερικανικού δολαρίου (κάτω κι από τα 1,45, σε χαμηλά τριμήνου το ευρώ) τόσο με την απόφαση της FED να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και να επιβεβαιώσει την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες για τουλάχιστον ένα δίμηνο ακόμη, όσο – και κυρίως – με τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor’s.
Πληθώρα σχετικών ρεπορτάζ αναρτήθηκαν και πάλι τις τελευταίες 24 ώρες στο Διαδίκτυο.
Ενδεικτικό είναι πως το αμερικανικό Bloomberg είχε πρώτο θέμα στις διεθνείς ειδήσεις του την πτώση του ευρώ για την οποία μάλιστα «φωτογράφιζε» την Ελλάδα και τα προβλήματα της οικονομίας μας, ενώ ο συντάκτης πήγαινε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως η κρίση στη χώρα μας πυροδοτεί προβληματισμό και δυσάρεστες εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ακριβώς γιατί επιβεβαιώνει τους φόβους πολλών αναλυτών ότι οι χώρες – έστω αρκετές από αυτές – που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και το εξωτερικό τους χρέος δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους!
Κάνει δε λόγο για ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στη διεθνή οικονομία με αφορμή το «ελληνικό πρόβλημα» (Σ.Σ: στο πρωτότυπο αναγράφεται: «fanned concern that spiraling national debts may hamper the global economic recovery»).
Στο σχετικό ρεπορτάζ φιλοξενείται και μια δήλωση του επικεφαλής των αναλυτών της ιταλικής UniCredit , του κυρίου Luca Cazzulani, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «η προσοχή όλων είναι πλέον στραμμένη στην Ελλάδα»!
Τέλος, πάντα στο Bloomberg, υπάρχει και μια έμμεση … πρόβλεψη για ενδεχόμενες νέες αρνητικές εκπλήξεις για την Ελλάδα, αφού υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει μπει στο στόχαστρο και της Moody’s.
Εννοείται πως από το … χορό των αρνητικών για τη χώρα μας δημοσιευμάτων δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι Financial Times.
Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας όχι μόνο έχει αναφορά στην απεργία της Πέμπτης, όχι μόνο ενημερώνει το κοινό της πως «η Ελλάδα παλεύει με την κρίση», αλλά κάνει λόγο για «κρίση αξιοπιστίας» της κυβέρνησης απέναντι στους εταίρους μας και … θυμήθηκε πως υπάρχει κι ένα ακόμη «έλλειμμα» στην Ελλάδα, αυτό του κλάδου των φαρμάκων!
Για την ακρίβεια φιλοξενεί ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο οι Βρυξέλλες έχουν … πλημμυρίσει με καταγγελίες διεθνών φαρμακευτικών ομίλων που δεν έχουν πληρωθεί από το ελληνικό κράτος για τα φάρμακα που έχουν προμηθεύσει κατά καιρούς το Δημόσιο. Και κάνουν λόγο για ένα συνολικό «φέσι» ύψους 7 δισ. ευρώ!
Και το γερμανικό Der Spiegel διερωτάται κατά πόσον η ΕΕ θα έπρεπε να προστρέξει σε βοήθεια της Αθήνας (για να απαντήσει αρνητικά ο συντάκτης …), ενώ παρόμοιους προβληματισμούς εκφράζει και η Wall Street Journal η οποία ομοίως αποδίδει την υποχώρηση του ευρώ στο «ελληνικό πρόβλημα».
Επομένως πάλι καλά να λέμε που η γαλλική Le Figaro απλώς αναφέρει την είδηση της υποχώρησης του ευρώ (φυσικά λόγω … Ελλάδας) χωρίς να κάνει κάποιο ιδιαίτερα πικρόχολο σχόλιο!!!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr