«Βούλιαξε» το Χρηματιστήριο με πτώση 7,87%

«Βούλιαξε» το Χρηματιστήριο με πτώση 7,87%

Σε χαμηλά τετραετίας ο Γενικός Δείκτης - Οι ξένοι επενδυτές «βλέπουν» χρεοκοπία στις μετοχές, ανάλογη με εκείνη των ομολόγων του 2010 - Πετρέλαιο και ύφεση πανικοβάλλουν τις διεθνείς αγορές - Ευρώπη: Πτώση 3,3% για τον γερμανικό DAX 30, 3,2% για τον γαλλικό CAC 40 και 2,7% για τον βρετανικό FTSE 100 - «Κατέρρευσαν» οι τραπεζικές μετοχές - «Παιχνίδι ευθυνών» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Στις 464,23 μονάδες έκλεισε τελικά ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, σημειώνοντας «βουτιά» 7,87% -με χαμηλό ημέρας στις 460 μονάδες και πτώση έως 8,5%- ενώ ο τραπεζικός δείκτης βούλιαξε κατά 25%, σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Σημειώνεται ότι το χαμηλό του Ιουνίου του 2012 ήταν στις 471,35 μονάδες. Το επόμενο χαμηλό εντοπίζεται στο μακρινό 1990!

Σημάδια κατάρρευσης εμφάνισαν οι τραπεζικές μετοχές. «Κλειδωμένη» η Εurobank στα 0,388 ευρώ με βουτιά 29,20%. Πτώση 17,65% για την Alpha Bank στα 1,12 ευρώ. «Κλειδωμένη» με πτώση 29,20% και η Εθνική Τράπεζα στα 0,144 ευρώ. Βουτιά 27,21% η Πειραιώς στα 0,099 λεπτά. Βουτιά 12,5% για τη ΔΕΗ στα 2,8 ευρώ, 9,6% για την Βιοχάλκο και 9,66% για τον ΟΛΠ.

Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, η ΔΕΗ καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση (-12,5%) στα 2,8 ευρώ, μετά και την υποβάθμιση της τιμής στόχου από την HSBC, η οποία προβλέπει πτώση της κερδοφορίας για το 2015 κατά 89%. Σημειώνεται ότι το χαμηλό σημείο της μετοχής της ΔΕΗ το 2012 ήταν τα 1,15 ευρώ.

Στα 97 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές.       

Μόλις οκτώ εβδομάδες μετά την παράδοση των νέων τραπεζικών μετοχών, οι ξένοι επενδυτές πουλάνε δίχως αύριο σταματώντας τις ζημιές πάνω από το 50%. Μάλιστα, κάποιοι αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν μετά από τέτοιες θεόρατες ζημιές. 

Οι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι πραγματοποιήθηκε μια χρεοκοπία στις μετοχές, ανάλογη με την χρεοκοπία των ομολόγων του 2010.

Η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία του καλοκαιριού, αλλά έκτοτε δεν την προχώρησε. Εν τω μεταξύ, στο όλο παιχνίδι έχουν εμπλακεί και ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός μεταξύ των αμερικανικών funds -πολλά από τα οποία ενίσχυσαν αυτήν την πτωτική πορεία με μια υποτιμητική κερδοσκοπία. 

Όπως όλα δείχνουν, το χρηματιστήριο οδεύει κάτω από τα χαμηλά του 2012 -και τούτο σημαίνει ότι πολλές μετοχές θα βρεθούν κάτω από τις τιμές που είχαν γράψει εκείνη την περίοδο. 

Η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη περίοδο από το 2012, έτσι και οι χρηματιστηριακές τιμές πρέπει να βρεθούν χαμηλότερα από εκεί.


Πετρέλαιο και ύφεση πανικοβάλλουν τις διεθνείς αγορές
Την ίδια ώρα, σε κατάσταση πραγματικού πανικού βρίσκονται οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές, με Ευρώπη και Γουόλ Στριτ να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα αρκετών μηνών και τη μεταβλητότητα να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό σχεδόν όλων των συνεδριάσεων.

Η νέα «βουτιά» του πετρελαίου, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί ένα από τα βασικά βαρόμετρα για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, οι φόβοι ότι η Fed δεν θα κάνει πίσω και θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων και οι ανησυχίες για το τι κατεύθυνση θα ακολουθήσει η κινεζική οικονομία αποτελούν ένα κράμα παραγόντων που δεν αφήνουν σε ησυχία τους επενδυτές.

Οι πιέσεις επικεντρώνονται σε ενεργειακούς ομίλους, φυσική αντίδραση λόγω της πετρελαϊκής πτώσης, αλλά και σε τραπεζικές μετοχές, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι αυτές που εμφανίζουν τις ισχυρότερες απώλειες.

Την ίδια ώρα, τα μακροοικονομικά δεδομένα αρκετών οικονομιών δεν είναι διόλου θετικά, με τους φόβους για επιστροφή της ύφεσης να πλανώνται πάνω από τις αγορές.

Ταυτόχρονα, οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια τοποθετήσεων όπως ο χρυσός (με άνοδο που ξεπερνά το 3%), αλλά και σε κρατικά ομόλογα, ακόμη και εάν οι αποδόσεις τους είναι αρνητικές, όπως ισχύει για παράδειγμα στα βραχυχρόνιας ωρίμανσης γερμανικά ομόλογα.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

Χαμηλό δύο ετών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σε αυτό το περιβάλλον, οι ευρωπαϊκές αγορές βρέθηκαν σε κλοιό ισχυρών πιέσεων, με τους επενδυτές να ξεπουλούν τις μετοχές τραπεζικών ομίλων και ενεργειακών εταιρειών, καθώς επιστρέφουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2013 υποχώρησε ο δείκτης FTSEurofirst 300, σημειώνοντας απώλειες 3,4%, ενώ ο Euro Stoxx 600 υποχώρησε κατά 3,5% στις 314 μονάδες, με τις απώλειές του από την αρχή του έτους να φθάνουν στο καθ' όλα εντυπωσιακό 14%!

Στο ίδιο μήκος κύματος όλες οι κορυφαίες αγορές της Ευρώπης, με τον γερμανικό DAX 30, έναν δείκτη-βαρόμετρο για τις διαθέσεις των επενδυτών, να αποδυναμώνεται 3,3% και να χάνει ένα ακόμη ψυχολογικό στήριγμα, αυτό των 9.000 μονάδων, καθώς τερμάτισε στις 8.979 μονάδες και ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τις 8.937 μονάδες.

Πτώση 2,7% για τον βρετανικό FTSE 100 στις 5.689 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να αποδυναμώνεται κατά 3,2% στις 4.066 μονάδες.

Σφυροκόπημα ρευστοποιήσεων στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί 4,4% στις 8.122 μονάδες και τον ιταλικό FTSE MIB να κινείται κατά 4,6% χαμηλότερα, στις 16.441 μονάδες.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδω

ΣΧΟΛΙΑ (242)

VAGANEMOS

Γιατί δεν μετονομάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε βουλιάζει? αφού ολο στον πνιγμό μας έχει !

Μπιχτης

Θα αγορασω με κανα 100σταρι 1000 μετοχες της εθνικης. Με βλεπω σε 50 χρονια με κοτερο!

ξανασκέψου το

ως τοτε θα εχεις πληρωσει 100 αυξησεις μετοχικου και θα πληρωνεις και καθε χρόνο εφορία ως μεγαλομέτοχος.....

Ρεσιτάλ ΑΝΟΗΣΙΑΣ

Μου κάνει εντύπωση αυτό το ρεσιτάλ ανοησίας που βλέπώ σε ορισμένα σχόλια: κομματάνθρωποι διαφόρων παρατάξεων επιχειρούν να δικαιώσουν τις άθλιες επιλογές τους. Κατάντημα η χώρα μας, χειρότερα κι από την δεκαετία του 80, χειρότερα κι από του 70. Κρίμα και πάλι κρίμα. Συνεχίστε να μαλώνετε για τον Σύριζα, την ΝΔ, το ΚΚΕ και τα άλλα βούρλα που προσκυνάτε. Βούρλα αυτοί, βλίτα εσείς.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΟΥ,

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΕ ΒΡΙΣΚΩ

ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ

Από τη στιγμή που οι νέοι κανόνες για το Bail-in μπήκαν σε εφαρμογή, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καταρρεύσει, με την Deutsche Bank να επηρεάζεται συστημικά περισσότερο, καθώς φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι ποντάρουν ότι η γερμανική τράπεζα δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια και θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε κούρεμα των καταθέσεων των ιδιωτών. ΟΤΑΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΑ ΚΟΥΡΕΨΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΛΕΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΙΓΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΡΕ ΜΠΑΤΙΡΙΔΕΣ!

Δεν εχει

Ξαναγινει τετοια ανικανοτητα και ασχετοσυνη

Νικος

Παρτε τους αριστερους στο κατωπι και ανοιξτε τους τα σκελια

Αγαθοκλης

Τελικα αλεξη ειναι Ιραν η Ιρακ

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΑ CAPITAL CONTROLLS ΠΟΥ ΜΗΔΕΝΙΣΑΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΑΜΚ! ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΑΜΚ ΜΕ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ! ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΧΑΡΙΖΕΙΣ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΧΑΡΙΖΕΙΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΧΜΗ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΜΑΣ ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΑΡΤΗ!!

cp

Αυριο ποσο θα ειναι η πτωση?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

turk-lirasi

Ο ανταποκριτής του Spiegel στην Κωνσταντινούπολη μεταδίδει ότι παρά τη μερική ανατίμηση της λίρας, μετά την αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, και παρά τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, «οι άνθρωποι στην Τουρκία αρχίζουν μόλις τώρα να αντιλαμβάνονται πραγματικά έντονα τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης».

main_stournaras

Στην επίτευξη του στόχου αυτού, όπως διευκρίνισε, αυξημένη συμβολή αναμένεται να έχουν οι πωλήσεις δανείων, οι εισπράξεις δανείων, η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων και οι επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων

6
tsipras_merkel

Το Βερολίνο ανοίγει «παράθυρο» για να μην περικοπούν οι συντάξεις αναφέρει το πρακτορείο – Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ είναι διατεθειμένη να στηρίξει τα σχέδια του Τσίπρα εφόσον ανάψει «πράσινο φως» η Κομισιόν

24