Προς πάγωμα όλων των μισθών!
Αντιμέτωπη με τις ασφυκτικές πιέσεις των ευρωπαίων εταίρων της για νέα μέτρα βρίσκεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση. Το αρνητικό αυτό κλίμα εισέπραξε άμεσα ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Είναι ενδεικτικό ότι, αμέσως μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης, η πρώτη ερώτηση που δέχτηκαν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μπαρόζο και ο προεδρεύων σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ
Αντιμέτωπη με τις ασφυκτικές πιέσεις των ευρωπαίων εταίρων της για νέα μέτρα βρίσκεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση. Το αρνητικό αυτό κλίμα εισέπραξε άμεσα ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Είναι ενδεικτικό ότι, αμέσως μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης, η πρώτη ερώτηση που δέχτηκαν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μπαρόζο και ο προεδρεύων σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράιντφελντ (από το ειδησεγραφικό πρακτοείο Bloomberg) αφορούσε την Ελλάδα.
Όπως διαφαίνεται πάντως από τις πρώτες δηλώσεις των κοινοτικών αξιωματούχων, οι Βρυξέλλες απέσπασαν ικανές δεσμεύσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό για το σχέδιο ανάταξης της ελληνικής Οικονομίας.
«Ο κύριος Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του, αλλά ήταν πολύ ξεκάθαρος και για τη νέα ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης με τα νέα μέτρα που θα λάβει», τόνισε ο κ. Ράιντφελντ.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει θεμελιώδεις διαταραχές στην οικονομία της» συμπλήρωσε ο κ.Μπαρόζο. «Τα μέτρα που μας παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται και πρόσθετα. Μετά την σημερινή συζήτηση κατά την οποία μας παρουσίασε το πρόγραμμα με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, πιστεύω ότι θα στεφθούν με επιτυχία» κατέληξε.
«Ιρλανδία εδώ και τώρα»!
Παρόλα αυτά, ο έλληνας πρωθυπουργός έγινε «κοινωνός» της δυσαρέσκειας των ευρωπαίων ομολόγων του για την διστακτικότητα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας.
Ενδεικτικό της δυσχερούς θέσεως στην οποία περιήλθε είναι και η κριτική που, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα καταλήξει σε αποφάσεις για το «πάγωμα» των αυξήσεων των μισθών στο δημόσιο για 3 με 4 χρόνια.
Ως αποτέλεσμα, η ελληνική πλευρά αφήνει ανοικτό –όπως διαφάνηκε- το ενδεχόμενο να προχωρήσει ακόμα σε πάγωμα των μισθών για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στο δημόσιο για 3 με 4 χρόνια, δεδομένου ότι το επικοινωνιακό αποτέλεσμα του μέτρου στο εξωτερικό «ακυρώθηκε» από τη συζήτηση που άνοιξε στη χώρα μας για το «τι εστί διχίλιαρο» που θα τεθεί ως πλαφόν στις αυξήσεις (2000 ευρώ βασικός ή μεικτός μισθός και με ποια επιδόματα).
Με τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση στις βαλίτσες του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μεταβαίνει –όπως αποκάλυψε το protothema.gr- την ερχόμενη Τρίτη σε Γερμανία και Γαλλία, για τετ-α-τετ επαφές με ευρωπαίους ομόλογούς του. Την Τετάρτη θα βρίσκεται στο City του Λονδίνου, όπου θα έχει επαφές και με ξένους θεσμικούς επενδυτές. Και όλα αυτά, για να αναστρέψει την άκρως αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, που απασχολεί έντονα πλέον ολόκληρη την Ευρώπη!
Πράξεις και όχι λόγια ζητούν οι Ευρωπαίοι
Το «ελληνικό ζήτημα» συζητήθηκε εν εκτάσει στη Συνάντηση Κορυφής, παρότι δεν προβλεπόταν στην επίσημη ατζέντα. Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, η ίδια η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έθεσε επιτακτικά το ελληνικό πρόβλημα, στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου.
Όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος «αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα-μέλος επηρεάζει και τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης, ιδίως από τη στιγμή που έχουμε κοινό νόμισμα -που σημαίνει ότι έχουμε κοινή ευθύνη».
Στο περιθώριο της συνόδου, καταγράφηκαν περισσότερες από 100 δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης, οι οποίες αφορούσαν αποκλειστικά την Ελλάδα. Πριν και μετά τη σύνοδο οι ευρωπαίοι, στους λόγους τους για την Ελλάδα, εξέφραζαν αισιοδοξία και εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία. Τη «μεταφράζουν» όμως όλοι τους σε νέα, πιο επώδυνα μέτρα.
Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ απέκλεισε μεν το ενδεχόμενο να υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά εμφανίστηκε βέβαιος πως η κυβέρνηση θα λάβει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την εξυγίανση του προϋπολογισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέν Μανουέλ
Ήταν ενδεικτική και η δήλωση της εκπροσώπου του επιτρόπου Χ. Αλμούνια, Αμέλια Τόρρες, την Πέμπτη, ότι «η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα από κοντά και δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων».
Τα χαρτιά του για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης θα αποκαλύψει ο πρωθυπουργός την ερχόμενα Δευτέρα στο Ζάππειο, ανοίγοντας τη συζήτηση για το νέο φορολογικό σύστημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr