Έρχεται νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα με ευνοϊκότερους όρους για τους «μη έχοντες»

Έρχεται νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα με ευνοϊκότερους όρους για τους «μη έχοντες»

Αναμένεται να ανακοινωθεί ως αρχές Φεβρουαρίου και να ισχύσει μέχρι τον Ιούνιο - Θα προβλέπει περισσότερες δόσεις και μικρότερα πρόστιμα για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν, αλλά θα είναι «φωτιά» για όσους έχουν και δεν το έκαναν

Σε νέα ρύθμιση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς με την ισχύουσα, που λήγει στις 8 Φεβρουαρίου έχουν μέχρι τώρα υπαχθεί μόνο περί τα 940.000 κτίσματα, ενώ απομένουν περίπου ένα εκατομμύριο. 

Με την νέα ρύθμιση θα παρέχονται διευκολύνσεις, ώστε να προβούν στην νομιμοποίηση των ακινήτων τους, προς τους «αποδεδειγμένα μη έχοντες», όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Έθνους, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου. Ιδιοκτήτες δηλαδή που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να πληρώσουν το πρόστιμο και να τακτοποιήσουν το σπίτι τους, θα έχουν την δυνατότητα να το κάνουν είτε μέσω περισσότερων δόσεων, είτε ακόμα και με μείωση του προστίμου, που θα γίνεται βάσει κοινωνικών κριτηρίων. 

«Δεν θα αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο ο ιδιοκτήτης που έχει 10% παράβαση δόμησης με εκείνον που έχει 100%», επισημαίνει στο ρεπορτάζ ο Γιάννης Τσιρώνης, που τονίζει επίσης πως η νέα ρύθμιση πρέπει να απαλείψει εντελώς την πιθανότητα να είναι πιο... συμφέροντα τα πρόστιμα από την έκδοση νόμιμης άδειας - κάτι που σήμερα παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Η νέα ρύθμιση αναμένεται να είναι έτοιμη έως τις αρχές Φεβρουαρίου και να έχει ισχύ έως τον Ιούνιο, θα έρθει με την μορφή τροπολογίας στου νόμου 4178/13 και πρέπει να έχει την έγκριση τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και του ΣτΕ, καθώς μπορεί σε ενδεχόμενη προσφυγή να κριθεί ως «μεροληπτική» προς κάποιες κατηγορίες πολιτών. Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος πάντως εμφανίζεται αισιόδοξη πως η ρύθμιση θα «περάσει» καθώς τα μηνύματα από το υπουργείο Οικονομικών είναι θετικά, ενώ σαν φιλοσοφία κινείται και στην κατεύθυνση που επιδοκιμάζουν οι θεσμοί, όπως ήταν και εκείνη για τα ΚΤΕΟ.

Αντίθετα, πρόστιμα-«φωτιά» ετοιμάζει το υπουργείο για όσους ιδιοκτήτες μπορούσαν να ενταχθούν στην ισχύουσα ρύθμιση (και έχουν την δυνατότητα να το κάνουν έως τις 8 Φεβρουαρίου) και δεν το έκαναν. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο παγώματος των κατεδαφίσεων για τρία χρόνια, ώσπου δηλαδή να είναι έτοιμοι οι δασικοί χάρτες (που τώρα βρίσκονται λίγο πάνω από το 1%...). Σε κάθε περίπτωση πάντως, λένε από το υπουργείο, το «πάγωμα» δεν θα ισχύσει για αιγιαλούς και ρέματα, αλλά για περιοχές όπως το Γαλάτσι ή η Γλυφάδα, όπου υπάρχουν διαφωνίες.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

danaos

Κάθε τόσο και λιγάκι όλο και κάποια ρύθμιση έρχεται για τα αυθαίρετα,έτσι οι συνειδητά παραβαίνοντες το νόμο,με ένα προστιματακι, καθαρίζουν. Για εκείνα τα λεγόμενα "τυφλά οικόπεδα" ,για τη απαξίωση των οποίων αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η ίδια η Πολιτεία,αφού με νόμο του Κράτους κατέστησαν οικοδομήσιμα,ο οποίος νόμος με απόφαση του ΣτΕ κρίθηκε αντισυνταγματικός εικοσιπέντε περίπου χρόνια μετά,θα ενδιαφερθεί κανείς? Και μιλάμε για οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα από το 1984 που κατέστησαν μη οικοδομήσιμα,αναδρομικά,με σχετική απόφαση του ΣτΕ το 2008.Και να σκεφτεί κανείς ότι οι λωρίδες γης που, σύμφωνα με το νόμο, παραχωρήθηκαν στους Δήμους,για να αποκτήσουν τα οικόπεδα αυτά πρόσβαση σε δρόμο,έχουν νομίμως μεταβιβαστεί,οι τίτλοι κυριότητος έχουν μετεγγραφεί στα Υποθηκοφυλακεία και,επιπροσθέτως, έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο ως δημοτικοί δρόμοι . Τόσο δύσκολο είναι να υπάρξει και γι αυτά μια ρύθμιση? Δυστυχώς,η πλειονότητα αυτών των οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται σε κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων οικισμούς, ανήκει σε απλούς και φτωχούς ανθρώπους που η φωνή τους δεν ερεθίζει των αρμοδίων αυτιά. Κύριε Τσιρώνη, πιστεύω πως μία και μόνο ματιά είναι αρκετή να κατανοήσετε το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και μεγάλη μερίδα πολιτών έχει αδικηθεί.

παράταση αλλά

Πρέπει να διορθώσουν τις ημερομηνίες του νόμου.Πρέπει να περιλαμβάνονται και μικρο κατασκευές αυθαιρέτων και μετά το 2011.

Αγύριγο κεφάλι

Σπίτια ... ΑΚΡΙΒΑ, πλουσίων, δηλ. της ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ, (... αυθαίρετα όμως) μέσα στα καμένα ΔΑΣΗ ή στις καταπατημένες ΔΗΜΟΣΙΕΣ εκτάσεις και ύστερα τα ... "νομιμοποιούμε", κάθε φορά! Αντί να τα ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΥΜΕ ΑΜΕΣΩΣ! Ποίοι άραγε έτσι οπλίζουν το χέρι των ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ;

Χαχα

Μη εχοντες εννοει τους φτωχους της Εκάλης, Κφισιάς, Α.Στεφανου και παρόμοιων περιοχών

Θοδωρος

Πρώτη φορά ακούω να χτίζει κάποιος σπίτι,και να είναι μη έχων.Μέχρι τώρα τον μη έχοντα,τον είχα συνδέσει με τον ύπνο σε πεζοδρόμιο...

Άναρχο κομμουνιστής

ΑΝΤΕ ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΘΕΡΑΙΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΞΕΦΤΙΛΕΣ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

aktoploia

Σε μία χρονιά που οι εξελίξεις τρέχουν στην ελληνική ακτοπλοία, με τον Εμμάνουελ Γκριμάλντι να δυναμώνει την παρουσία του στο Αιγαίο μέσω των Μινωικών και την Τράπεζα Πειραιώς να μελετά τα ο μέλλον του Ομίλου Attica όπoυ ανήκουν η Superfast Ferries-Blue Star Ferries-Hellenic Seaways, ο κλάδος εισέρχεται σε πολύ δύσκολες θάλασσες.

Wyndham

Παραπάνω από ισχυρό είναι το ενδιαφέρον του ξενοδοχειακού κολοσσού της Wyndham για τη χώρα μας με τον Δημήτρη Μανίκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Wyndham Hotels & Resorts για την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής να δηλώνει ότι η «Ελλάδα είναι τάση. Μας ενδιαφέρουν όλες οι περιοχές, εντός κι εκτός Αθηνών, οπουδήποτε υπάρχει τουριστική κίνηση, δεδομένου ότι ο όμιλος διαθέτει αυτή την στιγμή 20 διαφορετικά concepts τα οποία μπορούν να ταιριάξουν στις ανάγκες κάθε ταξιδιώτη»

stathakis

Αναφέρεται και στην πορεία επίτευξης των στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med και στα αποτελέσματα του προγράμματος Εξοικονομώ κατ' Οίκον

4
foto-danei-traz

Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων έφτασε στον «σκληρό πυρήνα» - Τον Σεπτέμβριο θα τεθούν νέοι, πιο φιλόδοξοι στόχοι για την αποκλιμάκωση των NPEs
με στόχο να υποχωρήσουν στο 18%-19% μετά το 2020 και στο 6,5% μέχρι το 2022

DEIS

Το 5ετές επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει αποχωρήσεις 6.000 εργαζομένων έως το 2022 και «κυνήγι» οφειλετών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων λογαριασμών 1 δισ. ευρώ - Στο τραπέζι παραμένει η αύξηση των τιμολογίων ή η κατάργηση…

3