Απασχόληση: Δύσκολο το ξεκίνημα, καλύτερα η συνέχεια προς το τέλος του 2010
Κάθε αρχή και δύσκολη για την αγορά εργασίας. Αν κρίνουμε δε από τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Manpower στους Ελληνες εργοδότες, το 2010 αναμένεται να ξεκινήσει με δυσκολίες ως προς τους δείκτες απασχόλησης στην ιδιωτική αγορά, αν και τα πράγματα θα εξελιχθούν καλύτερα προς το τέλος της χρονιάς.
Πρόκειται για μια τάση που αντανακλά ενδεχομένως και τη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται σε ανάκαμψη από την άνοιξη και μ
Κάθε αρχή και δύσκολη για την αγορά εργασίας. Αν κρίνουμε δε από τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Manpower στους Ελληνες εργοδότες, το 2010 αναμένεται να ξεκινήσει με δυσκολίες ως προς τους δείκτες απασχόλησης στην ιδιωτική αγορά, αν και τα πράγματα θα εξελιχθούν καλύτερα προς το τέλος της χρονιάς.
Πρόκειται για μια τάση που αντανακλά ενδεχομένως και τη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται σε ανάκαμψη από την άνοιξη και μετά.
Ειδικότερα, όπως τονίζεται στη σχετική έρευνα, οι ευκαιρίες εργασίας θα είναι μειωμένες για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, αν και ο δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης διαμορφώνεται στο +1%, γυρνώντας σε θετικά πρόσημα ύστερα από τρία συνεχόμενα τρίμηνα.
Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας της Μanpower για τις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα προέκυψαν από συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 Ελλήνων εργοδοτών.
Οι εκτιμήσεις τους σχετικά με τις προοπτικές προσλήψεων κατά το επόμενο τρίμηνο ποικίλλουν, καθώς το 14% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις, το 13% ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις και το 71% αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στον αριθμό των ατόμων που απασχολεί.
Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ισοζύγιο της απασχόλησης βελτιώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα (+1%), ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ο δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης καταγράφει πτώση της τάξεως των δύο ποσοστιαίων μονάδων (-2%).
Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης προκύπτουν όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους κατά το ερχόμενο τρίμηνο.
«Επιφυλακτικότητα: αυτή είναι η λέξη που ταιριάζει περισσότερο στην ελληνική αγορά εργασίας, καθώς χαρακτηρίζει με τον καλύτερο τρόπο τη στάση των εργοδοτών απέναντι σε προσλήψεις και απολύσεις. Ακόμη και για τις εταιρείες που προχωρούν σε αλλαγές, οι αλλαγές αυτές θα είναι συγκρατημένες και μετριοπαθείς. Αυτό συμβαίνει γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις οι δύσκολες αποφάσεις που ήταν απαραίτητες για την ευθυγράμμιση της εταιρικής στρατηγικής και της επιχειρηματικής λειτουργίας με τα νέα δεδομένα μιας αγοράς σε κρίση έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμοστεί μέσα στο 2009», σχολίασε η δρ Βενετία Κουσία, διευθύνουσα σύμβουλος της Manpower στην Ελλάδα. «Η ελαφρά ανοδική τάση του δείκτη της απασχόλησης, η οποία ξεκίνησε το προηγούμενο τρίμηνο, συνεχίζεται. Παρ’ όλα αυτά, η φύση και η δυναμική της αγοράς εργασίας δεν αφήνουν περιθώρια υπέρμετρης αισιοδοξίας. Η επιστροφή της αγοράς εργασίας στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης θα καθυστερήσει μέχρις ότου οι εργοδότες να διαπιστώσουν ότι ανακάμπτει η ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν», συμπλήρωσε η δρ Κουσία.
Αποτελέσματα ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας
Οι εργοδότες σε έξι από τους εννέα τομείς που εξετάστηκαν αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Οι πιο θετικές προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται στον τομέα της γεωργίας, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να φτάνουν το 13%, και ακολουθούν οι εργοδότες στον τομέα των χρηματοοικονομικών, των ασφαλειών, της ακίνητης περιουσίας & παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, με 10%. Οι χαμηλότερες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης αναφέρονται από τους εργοδότες στον τομέα των κατασκευών, φτάνοντας το -18%.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζονται μειωμένες σε τρεις από τους εννέα τομείς της αγοράς εργασίας, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στους τομείς των κατασκευών (-21%) και του δημόσιου τομέα και κοινωνικών υπηρεσιών (-12%). Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται μειωμένες σε επτά από τους εννέα τομείς της οικονομίας, με εξαίρεση τους τομείς του τουρισμού και της γεωργίας, οι οποίοι παρουσιάζουν βελτίωση της τάξης των 22 και 12 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα.
Συγκρίσεις ανά γεωγραφική περιοχή
Στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, οι εργοδότες εκτιμούν ότι θα υπάρξει μικρή αύξηση του αριθμού των ατόμων που θα απασχολήσουν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο +2%, ενώ ο δείκτης για τη Βόρεια Ελλάδα διαμορφώνεται στο +1%.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων στην Περιφέρεια Αττικής παραμένουν σταθερές, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζονται ενισχυμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρουν ένα σταθερό κλίμα προσλήψεων σε σύγκριση με την Περιφέρεια της Αττικής, όπου οι προοπτικές προσλήψεων έχουν μειωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr