Jordan Filippides, ο Ελληνας καφετζής του NBA
«Ο Σακίλ Ο’Νηλ παίρνει το αμυντικό ριμπάουντ. Γίνεται αμέσως η πάσα για τον Τόνι Πάρκερ. Αυτός βγαίνει σε γρήγορη αντεπίθεση και με μία εκπληκτική πάσα μπακντόρ ο Λε Μπρον Τζέιμς εκτινάσσεται και καρφώνει εντυπωσιακά με ένα τόμαχοκ ντανκ! Τι κάρφωμα!».
Πώς θα σας φαινόταν αν κάτω από τα φώτα της showbiz της διασημότερης διοργάνωσης μπάσκετ στον κόσμο, το NBA, κάποιοι μαζί με το αναψυκτικό, τα ποπ-κορν και το hot dog τους να κρατούσαν ένα καφέ με ελληνική «σφραγίδα»,
«Ο Σακίλ Ο’Νηλ παίρνει το αμυντικό ριμπάουντ. Γίνεται αμέσως η πάσα για τον Τόνι Πάρκερ. Αυτός βγαίνει σε γρήγορη αντεπίθεση και με μία εκπληκτική πάσα μπακντόρ ο Λε Μπρον Τζέιμς εκτινάσσεται και καρφώνει εντυπωσιακά με ένα τόμαχοκ ντανκ! Τι κάρφωμα!».
Πώς θα σας φαινόταν αν κάτω από τα φώτα της showbiz της διασημότερης διοργάνωσης μπάσκετ στον κόσμο, το NBA, κάποιοι μαζί με το αναψυκτικό, τα ποπ-κορν και το hot dog τους να κρατούσαν ένα καφέ με ελληνική «σφραγίδα», χωρίς όμως να είναι «ελληνικός»;
Τα δύσκολα χρόνια της χούντας, πολλοί συμπατριώτες μας αναγκάστηκαν από τις συνθήκες να μεταναστεύσουν σε χώρες του εξωτερικού, αναζητώντας μία καλύτερη τύχη. Και, φυσικά, ξεκίνησαν τη ζωή τους από το μηδέν.
Λίγο πολύ όλοι φαντάζονταν τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που θα συναντούσαν μπροστά τους. Γι’ αυτούς όμως ήταν ένα ρίσκο το οποίο έπρεπε να πάρουν, καθώς, παρ’όλη την αγάπη για την πατρίδα στην οποία μεγάλωσαν και έζησαν, η μετανάστευση ήταν συχνά μονόδρομος.
Αρκετοί τα κατάφεραν, κάποιοι πάλι όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ιορδάνης Φιλιππίδης, γνωστός πλέον στην Αμερική ως Jordan Filippides, ανήκει στην κατηγορία αυτών που πέτυχαν. Κατάφερε να υπογράψει συμβόλαιο με το NBA σύμφωνα με το οποίο έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα πώλησης καφέ σε όλους τους αγώνες και σε όλα τα γήπεδα που πραγματοποιείται η διοργάνωση!
Κυνηγώντας στα 25 του το american dream
Ο 62χρονος σήμερα Ιορδάνης Φιλιππίδης, αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική θητεία του, και ενώ ήταν μόλις 25 χρονών, πήρε τη δύσκολη απόφαση να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να καταφύγει ως μετανάστης στις ΗΠΑ, ελπίζοντας να ζήσει το «αμερικάνικο όνειρο».
Καταφθάνοντας στην Αμερική, η ζωή δεν ήταν ακριβώς όπως την περίμενε. Μέχρι το 1993, δηλαδή 21 ολόκληρα χρόνια μετά, έχοντας πλέον κάνει τη δική του οικογένεια και ύστερα από μία σειρά διαφορετικών επαγγελμάτων, κατάφερε να δημιουργήσει στο Οχάιο τη δική του μικρή επιχείρηση παραγωγής καφέ με την ονομασία «Top Shelf Coffee». Δεν ήταν εύκολο. Οι οικονομίες που είχε μαζέψει ήταν πολύ λίγες.
Ετσι, αναγκάστηκε να καταφύγει στις τράπεζες ώστε να του δοθεί ένα μικρό δάνειο ύψους 150.000-200.000 δολαρίων. Ένα δάνειο εύκολο να χορηγηθεί εκείνη την εποχή, όπου το χρήμα έρρεε άφθονο - καμία σχέση με τα δεδομένα της σημερινής κρίσης. Δυστυχώς, όμως, η τράπεζα απέρριψε την αίτηση για το δάνειο. Ο Φιλιππίδης απογοητεύθηκε. Πείσμωσε όμως κιόλας. Και αποφάσισε να μην αφήσει μία τράπεζα να του καταστρέψει το όνειρο.
Ο μόνος χρηματοδότης που μπορούσε να βρεθεί ήταν η ίδια του η οικογένεια. Ο Φιλιππίδης τόλμησε κάτι που λίγοι θα έκαναν, κινδυνεύοντας να καταστρέψει και τη ζωή τη δική του αλλά και το μέλλον της οικογένειάς του: πήρε τις οικονομίες που είχε για τις σπουδές των παιδιών του και τα χρησιμοποίησε για να στήσει τη δική του επιχείρηση.
Προμηθευτής 100 εστιατορίων και ξενοδοχείων στο Οχάιο
Με μόλις 4 άτομα προσωπικό και έχοντας στον πλευρό του έναν Ελληνα, τον Νίκο Γραμματικό, του οποίου το όνομα σήμερα στην Αμερική είναι Nick Graham, ο Φιλιππίδης έγινε προμηθευτής περίπου 100 εστιατορίων, ξενοδοχείων και καταστημάτων καφέ σε 12 βορειοανατολικές περιοχές του Οχάιο.
Ο καφές που έφτιαχνε και πουλούσε, προς απογοήτευσή μας, δεν είναι ο γνωστός σε όλους μας «ελληνικός καφές». Ο 62χρονος Έλληνας είχε φτιάξει 3 διαφορετικές ποικιλίες καφέ, τον Columbian Supremo Dark Roast, τον Columbian Supremo Regular Roast και τον Top Shelf Flavored Coffee. Όπως ο ίδιος δηλώνει, το μυστικό μείγμα καφέ προέρχεται από την Κολομβία, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα και τη Νικαράγουα, αυτό όμως που κάνει τον καφέ του τόσο ιδιαίτερο είναι ο τρόπος ψησίματος.
Οι παραγγελίες της General Motors και της Delphi Packard Electric
Ο βασικός πελάτης του Top Shelf Coffee ήταν αρχικά η εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Delphi Packard Electric και η γνωστή σε όλους μας εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων General Motors Corp. Lordstown Complex.
Οι δυσκολίες για τον Ιορδάνη Φιλιππίδη δεν είχαν δυστυχώς τελειώσει. Οι δύο αυτές μεγάλες εταιρείες, του ανακοίνωσαν ότι επιθυμούν να τερματίσουν τη συνεργασία που είχαν. Ο Έλληνας ιδιοκτήτης κατάλαβε αμέσως ότι έρχονται μέρες δύσκολες γι’ αυτόν και την οικογένειά του.
Το μαγικό χαρμάνι και το δώρο
Είχε πλέον απελπιστεί από τις οικονομικές δυσκολίες που περνούσε και από τα αλλεπάλληλα ραντεβού με πιθανούς πελάτες που κατέληγαν στο κενό. Μία μέρα όμως μπήκε στο κατάστημά του ένας πελάτης με τη γυναίκα του. Του είπαν ότι θα μπορούσαν να τον «συνδέσουν» σε μία εταιρεία μάρκετινγκ στο Διαδικτύο στη Φλόριντα. Δυστυχώς, παρά τη μεγάλη σχετικά αναμονή του Φιλιππίδη, η δουλειά δεν προχώρησε.
Η γυναίκα όμως του πελάτη που δοκίμασε τον καφέ, της άρεσε και τον παρακάλεσε αν γινόταν να της στείλει κάποια ποσότητα. Εκείνος ανταποκρίθηκε θετικά στην επιθυμία της γυναίκας και της έστειλε τον καφέ χωρίς να την χρεώσει -ούτε για την ποσότητα αλλά ούτε καν για τα έξοδα αποστολής. Όταν της τελείωσε το απόθεμα του καφέ, η γυναίκα τον παρακάλεσε να της στείλει ακόμα λίγη και εκείνος συμφώνησε και πάλι της έστειλε με τα έξοδα όλα δικά του.
Η γυναίκα που του άλλαξε τη ζωή
Ο καιρός περνούσε και δυστυχώς όλες οι προσπάθειες του Ελληνα επιχειρηματία για την δημιουργία κάποιας επιχειρηματικής συμφωνίας που θα τον στήριζε οικονομικά, απέβαιναν άκαρπες. Υστερα από μερικούς μήνες όμως συνέβη κάτι το οποίο, απ’ ό,τι αποδείχθηκε, θα του άλλαζε τη ζωή. Μία μέρα σαν τις άλλες, εμφανίστηκε μπροστά του η γυναίκα στην οποία έστελνε αυτές τις ποσότητες και του αποκάλυψε ότι έχει μία εταιρεία μάρκετινγκ η οποία συνεργάζεται με το NBA και του ζήτησε και άλλη ποσότητα καφέ την οποία θα έστελνε στους διοργανωτές για να τη δοκιμάσουν και εάν όλα πήγαιναν καλά, να έκλεινε συμφωνία με αυτούς.
Οι μέρες κυλούσαν και αυτό δεν ήταν υπέρ του Φιλιππίδη, ώσπου το πρωί της 17ης Απριλίου έλαβε «από το πουθενά» ένα συμβόλαιο 40 σελίδων το οποίο του έδινε το δικαίωμα να είναι ο αποκλειστικός πωλητής καφέ όλων των αγώνων του NBA!
Από εκείνη τη στιγμή τα πάντα άλλαξαν στη ζωή του Έλληνα επιχειρηματία ο οποίος τώρα τρέχει να καλύψει τις ανάγκες που χρειάζονται για την επιχείρησή του.
‘Φανταστείτε τον Λε Μπρον να πίνει τον καφέ μου’
Ο Φιλιππίδης δηλώνει πανευτυχής στα ξένα ΜΜΕ: «Προ λίγων μηνών δεν μπορούσα να πάρω ούτε ένα μικρό δάνειο, τώρα με κυνηγάνε να μου δώσουν. Μέχρι πρότινος απασχολούσα μόλις 4 εργαζομένους ενώ με τα νέα δεδομένα θα χρειαστώ τουλάχιστον 50»... «Φανταστείτε τον LeBron James να πίνει τον καφέ μου!» λέει γεμάτος υπερηφάνεια.
Δωρεά στους στρατιώτες στο Ιράκ
Η συμφωνία του Φιλιππίδη με το NBA σίγουρα ξάφνιασε πολλούς και απασχόλησε για αρκετό καιρό τα ξένα μέσα. Πρόσφατα όμως, ο Jordan Philippides απασχόλησε για άλλη μία φορά τα φώτα της δημοσιότητας σε ένα όμως τελείως διαφορετικό σκηνικό από το προηγούμενο. Ο λόγος την απόφασή του να κάνει δωρεά 160 πακέτων καφέ στους στρατιώτες του Ιράκ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr