Ψήφος εμπιστοσύνης αλλά και νέα σκληρά μέτρα
Με την υπόσχεση για δραστικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, (βλ. και το δημοσίευμα http://www.protothema.gr/
Με την υπόσχεση για δραστικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, (βλ. και το δημοσίευμα http://www.protothema.gr/
Σε εμφανώς πιο ήπιους τόνους, εν σχέσει με τις προ μηνός δηλώσεις του πως «το παιχνίδι τελείωσε», ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και ο αρμόδιος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, τόνισαν το βράδυ της Τρίτης, μετά το πέρας του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ότι «η νέα κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Παρουσίασε ένα πρόγραμμα με πολλές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» (υπογραμμίζοντας τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, το δημόσιο και τη φορολογία αλλά και την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας) και σύντομα θα καταθέσει στοιχεία για την πρόοδό τους».
Ο κ. Γιούνκερ μάλιστα τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να πτωχεύσει». Τόνισε όμως, όπως και ο κύριος Αλμούνια, ότι το πρόβλημα στην ελληνική οικονομία είναι πολύ σοβαρό και απαιτούνται επιπλέον μέτρα για μείωση των ελλειμμάτων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο protothema.gr από τις Βρυξέλλες, «διαφάνηκε πως οι ευρωπαίοι άρχισαν να μας εμπιστεύονται περισσότερο και πως είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν, εφόσον λάβουμε σοβαρά μέτρα».
Της ουσιαστικής αυτής μεταστροφής των
Στο περιθώριο του συμβουλίου Eurogroup –πριν καν ξεκινήσουν οι εργασίες της συνόδου- ο κ. Παπαθανασίου είχε ολιγόλεπτα τετ-α-τετ με τον Επίτροπο Αλμούνια και εκπροσώπους των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με σκοπό να τους ξεκαθαρίσει τις (προ-) θέσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από το οικονομικό πρόβλημα, τονίζοντάς τους όμως πως η κυβέρνηση έχει ανάγκη και τη συνεργασία όλων (ΕΕ, Κομισιόν, ΕΚΤ) για να καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα αλλά και τις επιθέσεις εναντίον της από καταστροφολόγους και κερδοσκόπους.
Για τη συνέχεια πάντως, το φορτίο της χώρας και του υπουργού Οικονομικών παραμένει βαρύ, αφού καλούνται να δώσουν ξανά πολλές φορές εξετάσεις μέχρι το Φεβρουάριο και το καθοριστικό Εκοφίν του Μαρτίου.
Γ. Παπανδρέου: Παροχές με ανακατανομή πλούτου και … μείωση ελλειμμάτων
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να συνδυαστεί με την κίνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προσδώσει, με την παρουσία και την ομιλία του, «πανηγυρικό τόνο» κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων, θέλοντας να καταδείξει ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί έχουν έντονα «κοινωνικό στίγμα», συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και δεν προκαλούν μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος από αυτό που καλείται ήδη να αντιμετωπίσει η χώρα.
«Το νομοσχέδιο αυτό φέρει συμβολικά και ουσιαστικά τη σφραγίδα της πολιτικής μας. Χαράσσουμε σαφή διαχωριστική γραμμή με τις πολιτικές του παρελθόντος, ενισχύουμε τους ασθενέστερους, χωρίς υποσημειώσεις και εξαιρέσεις τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: Μας έλεγαν πού θα βρούμε τα λεφτά, εμείς τα βρήκαμε, όχι για να τα σπαταλήσουμε, αλλά με αναδιανομή του πλούτου από αυτούς που τον έχουν προς αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη.
Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε ως κοινωνική συνευθύνη και πατριωτική τη στάση των επιχειρηματιών που ανταποκρίθηκε θετικά στην έκτακτη εισφορά. Είπε ότι μακροπρόθεσμος στόχος είναι να υπάρξει σταθερός δείκτης κοινωνικής ευαισθησίας με μόνιμα μέτρα ενίσχυσης του κράτους πρόνοιας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr