Χάνεται ένας εν δυνάμει μεγαλοεπενδυτής για την Ελλάδα;

Χάνεται ένας εν δυνάμει μεγαλοεπενδυτής για την Ελλάδα;

Ο διάσημος Κινέζος δισεκατομμυριούχος Guo Guangchang έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στη χώρα μας προς άγραν ευκαιριών στην ελληνική αγορά - Έχει να δώσει σημεία ζωής στους συνεργάτες και την οικογένεια του απ' το απόγευμα της Πέμπτης

Χάνεται ένας εν δυνάμει μεγαλοεπενδυτής για την Ελλάδα;
Tο ερώτημα αυτό πλανάται από το πρωί σε ελληνικούς επενδυτικούς κύκλους, οπότε έγινε γνωστό ότι αγνοείται ο διάσημος δισεκατομμυριούχος της Κίνας, συνιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Fosun, ο κ. Guo Guangchang, ο οποίος έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στη χώρα μας προς άγραν ευκαιριών στην ελληνική αγορά (στη φωτ. με τους Τζώρτζη και Δημήτρη Κουτσολιούτσο της Folli Follie). 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του κινεζικού οικονομικού περιοδικού Caixin ο «Γουόρεν Μπάφετ της Κίνας» που θέλει να γίνει διεθνής «παίκτης» μέσα από ένα μπαράζ εξαγορών που είναι σε εξέλιξη την τελευταία πενταετία ενός και εκτός Κίνας έχει να δώσει σημεία ζωής στους συνεργάτες και την οικογένεια του απ' το απόγευμα της Πέμπτης, με συγκεχυμένες πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανόν έχει τεθεί υπό αστυνομικό περιορισμό. Μάλιστα στα τηλεγραφήματα των διεθνών ΜΜΕ γίνεται αναφορά στην εμπλοκή του ονόματος του σε υπόθεση διαφθοράς που είχε απασχολήσει την κινεζική Δικαιοσύνη τον περασμένο Αύγουστο.

Τουρισμός, real estate, λιανεμπόριο αλλά και αποκρατικοποιήσεις είναι μερικοί μόνο από τους τομείς που έχει βολιδοσκοπήσει ο κινεζικός κολοσσός στην Ελλάδα, έχοντας μάλιστα συνασπισθεί για τον σκοπό αυτό με μεγάλα εγχώρια ονόματα, όπως το FF Group του ομίλου Κουτσολιούτσου και η Lamda Development του ομίλου Λάτση, ενώ παλιότερα είχε συνδέσει το όνομά του και με τον ΟΠΑΠ.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι εδώ και καιρό στο επίκεντρο από τον κινεζικό όμιλο, το όνομα του οποίου έχει ακουσθεί μάλιστα πολύ πρόσφατα ως ένας από τους ενδιαφερομένους επενδυτές για την απόκτηση του Hilton Αθηνών από την Alpha Bank αλλά και για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου. Επιπλέον, μόλις το περασμένο καλοκαίρι έγινε γνωστό ότι η Fosun βάζει στο στόχαστρο ελληνικά ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, εντάσσοντας τη χώρα μας στα ευρύτερα πλάνα της για ενίσχυση της παρουσίας τους στους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου: Ο όμιλος του δισεκατομμυριούχου Guo Guangchang ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι σκοπεύει να συνεισφέρει κεφάλαια ύψους 700 εκατ. ευρώ σε ένα νέο fund για επενδύσεις σε ξενοδοχεία με στόχο την αγορά από 30 έως 40 μονάδων για τα επόμενα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου - μεταξύ αυτών και η χώρα μας. Σημειωτέον ο κινεζικός κολοσσός έχει ήδη λάβει θέση …μάχης στην ευρωπαϊκή τουριστική σκακιέρα, με τη συμμετοχή του 10% στο γνωστό κολοσσό Thomas Cook αλλά και τα γαλλικά Club Med, ο έλεγχος των οποίων έχει περάσει στους Κινέζους. Τα νέα πλάνα της Fosun προβλέπουν ότι τα ξενοδοχεία που θα εξαγοραστούν από το νέο fund θα λειτουργούν κάτω από τη διαχείριση της Thomas Cook, η οποία, επιπλέον, θα αναλάβει και τις ευρωπαϊκές πωλήσεις του Club Med.

Το κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων και φυσικά η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού είναι επίσης στο στόχαστρο του κινεζικού ομίλου, εκπρόσωποι του οποίου μάλιστα έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις κατά καιρούς με την ελληνική κυβέρνηση και τον Γ. Δραγασάκη, στο πλαίσιο των κύκλων κατ ‘ιδίαν συναντήσεων της Αντιπροεδρίας της ελληνικής κυβέρνησης με ξένους επενδυτές. Για την επένδυση του Ελληνικού, οι Κινέζοι συμμετέχουν στο επενδυτικό σχήμα που έχει δημιουργηθεί κάτω από την «ομπρέλα» της Lamda Development του ομίλου Λάτση, ένα ακόμη δείγμα του πόσο «ποντάρουν» στην ελληνική αγορά.
Κλείσιμο

Η επένδυση πάντως που έχει συζητηθεί τα μάλα τα τελευταία χρόνια είναι αυτή στη Folli Follie: Η Fosun διατηρεί σήμερα ποσοστό 13,8% στη αλυσίδα του ομίλου Κουτσολιούτσου, επένδυση η οποία πραγματοποιήθηκε το 2011 και έχει συνδράμει στην περαιτέρω διεθνοποίηση της γνωστής ελληνικής αλυσίδας στην αγορά της Ασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον ποσοστό άνω του 60% και συγκεκριμένα ένα 64,3% επί των συνολικών πωλήσεων του ομίλου προέρχεται πλέον από την Ασία, η Ελλάδα ακολουθεί με ένα 23,8%, η Ευρώπη με ένα 10,9% και η Βόρεια Αμερική με ένα 0,9%. Στον απόηχο μάλιστα της σημερινής είδησης για την εξαφάνιση του κ. Guo Guangchang η μετοχή της Folli Follie δέχεται σημαντικές πιέσεις στο Χ.Α..

Σημειώνεται ότι ο κ. Guo δεν είναι το πρώτο αναγνωρίσιμο στέλεχος του χρηματοοικονομικού κλάδου στην Κίνα που εξαφανίζεται τις τελευταίες εβδομάδες. Υπάρχει μία εικασία ότι αυτό είναι μέρος μίας ευρείας επιχείρησης κατά της διαφθοράς που έχουν ξεκινήσει οι κινεζικές Αρχές προκειμένου να «καθαρίσουν» τομείς της κινεζικής οικονομίας. Εφόσον ο κ. Guo αποδειχθεί ότι είναι μέρος αυτής, τότε θα είναι ένας απ' τους πιο επιφανείς Κινέζους επιχειρηματίες που συλλαμβάνονται. 

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης