Διπλό «μαχαίρι» στο επίδομα θέρμανσης: Και λιγότεροι δικαιούχοι και λιγότερα λίτρα

Διπλό «μαχαίρι» στο επίδομα θέρμανσης: Και λιγότεροι δικαιούχοι και λιγότερα λίτρα

Με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια «κόβουν» το επίδομα σε 400.000 δικαιούχους - Παράλληλα μειώνουν κατά 15%-20% την ποσότητα που επιδοτείται - Από το 2016 θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους όσοι κάνουν αίτηση

Διπλό «μαχαίρι» στο επίδομα θέρμανσης: Και λιγότεροι δικαιούχοι και λιγότερα λίτρα
«Τσεκουρεμένο» έως 52,4% θα  χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης σε σχέση με πέρσι, σε 700.000 δικαιούχους από 1,1 εκατ. πέρυσι, λόγω των νέων αυστηρότερων  εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και των μειωμένων ποσοτήτων πετρελαίου.  

Η κυβέρνηση αφού εκ των υστέρων διαπίστωσε, ακόμα και με τα αυστηρότερα κριτήρια που ετοιμαζόταν να ανακοινώσει ότι το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ δεν επαρκούσε και προκειμένου να μην μειώσει ακόμα περισσότερο το εισοδηματικό κριτήριο, μείωσε κατά 15%-20% περίπου το όριο της κατανάλωσης για κάθε νοικοκυριό το οποίο επιδοτείται. Έβαλε, δε, και δεύτερο «κόφτη» βάζοντας οικογενειακά κριτήρια και στο ύψος της συνολικής επιδοτούμενης κατανάλωσης με διαφορετικά όρια για τους άγαμους και τους έγγαμους.

Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφουν οι κ.κ. Ευ.
Τσακαλώτος
Κλείσιμο
, Τρ. Αλεξιάδης και Γ. Χουλιαράκης,το επίδομα δεν πρόκειται να δοθεί εντός του 2015. Δηλαδή, όσοι υποβάλλουν αίτηση μέχρι το τέλος του έτους θα λάβουν το ποσό που τους αντιστοιχεί μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, ενώ όσοι υποβάλλουν αίτηση από τον Ιανουάριο του 2016 η πίστωση στους λογαριασμούς τους θα γίνει μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2016. Το τελικό κόστος για τους δικαιούχους θα είναι 60 λεπτά το λίτρο στην Αθήνα και για την περιφέρεια θα κυμαίνεται περί τα 63-65 λεπτά το λίτρο, με το ποσό του επιδόματος να ανέρχεται στα 0,25 ευρώ για κάθε λίτρο κατανάλωσης του δικαιούμενου ορίου.

Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος μιλώντας στον Ant1 το πρωί της Παρασκευής, είπε πως «
ευτυχώς φέτος το πετρέλαιο είναι φτηνό και θα καλυφθούν πολλές οικογένειες, γιατί εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να κατανεμηθεί το κονδύλι δίκαια και αναλογικά».

Πιο αναλυτικά, ορίζεται στις 12.000 ευρώ το εισοδηματικό κριτήριο για τον άγαμο και 20.000 για τον έγγαμο με προσαύξηση 2.000 για κάθε παιδί. Η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ για τον άγαμο και τις 200.000 για τον έγγαμο και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Πέρυσι είχαν δικαίωμα στο επίδομα 5.500.000 φορολογούμενοι, αλλά έκαναν αίτηση μόνο 1.100.000, ενώ φέτος το επίδομα δικαιούνται 2.300.000, αλλά εκτιμάται πως θα κάνουν αίτηση 700.000.

Ειδικότερα, για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα για τους άγαμους και για τα πρώτα 100 τ.μ. για τους έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Τέλος, στις περιοχές με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες το ανώτατο ποσό που θα χορηγηθεί φέτος, σε σε σχέση με πέρσι, μειώνεται στα 500 ευρώ για τους άγαμους και 625 ευρώ για τους έγγαμους από 1.050 ευρώ το περυσινό διάστημα. 

Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα για τους άγαμους και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Διαβάστε όλη την απόφαση


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης