«Στήριξη» από Βρυξέλες με αντάλλαγμα σκληρότερα μέτρα…
Με δεσμεύσεις για νέα, πιο δραστικά μέτρα και αλλαγές σε ασφαλιστικό, φορολογία, κράτος και δημοσίους υπαλλήλους, θα επιχειρήσει να απαντήσει την Τρίτη και Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στην δυσπιστία και τις πιέσεις των ευρωπαίων ομολόγων του.
Όπως τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στην Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο «η αναξιοπιστία των πολιτικών απέναντι στην ΕΕ αντιμετωπίζεται ανοίγοντας ΤΩΡΑ όλα τα μ
Με δεσμεύσεις για νέα, πιο δραστικά μέτρα και αλλαγές σε ασφαλιστικό, φορολογία, κράτος και δημοσίους υπαλλήλους, θα επιχειρήσει να απαντήσει την Τρίτη και Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στην δυσπιστία και τις πιέσεις των ευρωπαίων ομολόγων του.
Όπως τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στην Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο «η αναξιοπιστία των πολιτικών απέναντι στην ΕΕ αντιμετωπίζεται ανοίγοντας ΤΩΡΑ όλα τα μεγάλα μέτωπα»…
Ο υπουργός Οικονομικών πάντως φαίνεται να μαθαίνει γρήγορα πώς παίζεται το «παιχνίδι». Μόλις το οικονομικό επιτελείο έδειξε ότι «συντονίζεται» -αντί να κατατρώγεται- με την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι έχει την αποφασιστικότητα και απαντά στους κερδοσκόπους, βρήκε συμμάχους στις Βρυξέλλες.
Έτσι, 24 ώρες πριν το ταξίδι του στις Βρυξέλλες και στη σκιά των νέων δυσφημιστικών επιθέσεων από τους Financial Times και της New York Times, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πέρασε στην αντεπίθεση και με άρθρο του στην Wall Street Journal και με τίτλο «Το Ελληνικό Πρόβλημα», ζητά άρση της δυσπιστίας των αγορών. Ετοιμάζει επίσης απάντηση στους FT ενώ, ταυτόχρονα, μιλώντας στην Ώρα της Οικονομίας κατήγγειλε ότι τις τελευταίες μέρες οργανώθηκε ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι γύρω από καταστροφικές αναλύσεις του ξένου Τύπου που αδικούν την χώρα.
Ως αποτέλεσμα ήρθαν οι ευνοϊκές δηλώσεις στήριξης από τους κυρίους Αλμούνια και Γιούνκερ πως η χώρα μας δεν θα πτωχεύσει –που έριξαν δραστικά και τα επιτόκια δανεισμού της χώρας- αλλά και οι δηλώσεις της Αμέλια Τόρες που, ως εκπρόσωπος του Χοακίν Αλμούνια, απέδωσε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι: Ευθύνες για την όλη κατάσταση στην προηγούμενη κυβέρνηση, ευθύνες για νέα μέτρα, στη σημερινή.
Η κυρία Τόρες ξεκαθάρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ασκεί κριτική για τη δημοσιονομική εκτροπή της Ελλάδας στη νέα κυβέρνηση, αλλά θεωρεί υπεύθυνη την προηγούμενη της ΝΔ. Το πώς θα αντιμετωπιστεί όμως στη συνέχεια η Ελλάδα, θα κριθεί την Τετάρτη, όταν συζητηθεί η υπαγωγής της από το άρθρο 104.8 στο 104.9 της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
Έτσι η χώρα μας από την Τρίτη μπαίνει ουσιαστικά στην πιο σκληρή επιτήρηση. Ο υπουργός Οικονομικών θα αναγκαστεί να απολογηθεί για τα έργα και ημέρες της ΝΔ, ενώ θα έχει περιθώριο μέχρι το Φεβρουάριο για να κριθεί ο ίδιος και το σχέδιο που καταθέτει.
Το … καλό της υπόθεσης πάντως είναι ότι, για πρώτη φορά, η χώρα μας παίρνει ανάσα από τις πιέσεις της ΕΕ για το πότε θα πρέπει να επιστρέψει σε ελλείμματα κάτω από 3% του ΑΕΠ. Οι περιορισμοί για 2-3 χρόνια αποτελούν πια παρελθόν αφού, λόγω της κακής κατάστασης της Οικονομίας και με το άρθρο 104.9, τα χρονικά περιθώρια εξετάζονται … από μηδενικής βάσης.
Με άλλα λόγια, εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο, και αν ακόμα η χώρα χρειαστεί 3-4 χρόνια για επίτευξη του στόχου για πολύ χαμηλά ελλείμματα, η κυβέρνηση θα μπορεί να πορεύεται ισορροπώντας στην ανάγκη μείωσης των ελλειμμάτων, διοχετεύοντας χρήμα εκεί όπου υπάρχει ανάγκη –παρά τα όποια άλλα δυσάρεστα μέτρα τελικώς υποχρεωθεί να λάβει.
Παρά το μπαράζ ευνοϊκών για τη χώρα μας δηλώσεων στήριξης, οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν πως στο προσεχές Εκοφίν, ο υπουργός Οικονομικών θα δεχθεί έντονες πιέσεις για νέα μέτρα.
Τις αμέσως επόμενες μέρες ο υπουργός Οικονομικών στέλνει τις προσκλήσεις για τον κοινωνικό διάλογο, που ξεκινά για το ασφαλιστικό, ενώ αναμένεται στην Αθήνα και μικτό κλιμάκιο από Κομισιόν και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να διαπιστώσει πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr