Ξεχασμένος νόμος κάνει δώρο έναν επιπλέον μισθό στους χαμηλόμισθους

Ξεχασμένος νόμος κάνει δώρο έναν επιπλέον μισθό στους χαμηλόμισθους

Αφορά όσους εισπράττουν μηνιαίο μισθό μέχρι 586 ευρώ (μεικτά) - Αρκεί να ζητήσουν από τον εργοδότη τους να δηλώσει στο ΙΚΑ ότι οι υπάλληλοι δικαιούνται την Επιδότηση Εργατικής Εισφοράς - Το όφελος ανέρχεται στα 469 ευρώ τον χρόνο

Μπορεί ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα να μην αυξήθηκε τελικά στα 751 ευρώ όπως υποσχόταν η κυβέρνηση, μία παλαιά διάταξη νόμου όμως που έμεινε όρθια επί 15 χρόνια σε πείσμα των Μνημονίων
, έρχεται να δώσει ανάσα ζωής σε εκατοντάδες χιλιάδες βιοπαλαιστές που είδαν τους μισθούς και τις ζωές τους να καταγκρεμίζονται μέσα σε ελάχιστα χρόνια.

Νέοι που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας ή οικογενειάρχες που κάποτε αμείβονταν με 1.000 ή 1.200 ευρώ και πάνω, αλλά τώρα έχουν πέσει στα μισά επειδή διαλύθηκαν οι κλαδικές συμβάσεις και δέχτηκαν μείωση μισθού για να κρατήσουν τις δουλειές τους, έχουν μία μοναδική ευκαιρία να δουν μία καθόλου αμελητέα αύξηση στο μισθό τους. Και μάλιστα, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς να μπλέξουν με εργατολόγους και δικηγόρους, χωρίς να έρθουν και σε προστριβές με τους εργοδότες τους, χωρίς καν να σχηματίζουν ουρές για να παρουν το «δώρο» που δικαιούνται και τους το δίνει το ΙΚΑ!


Ενας στους 10 δικαιούται έξτρα μισθό
Η «σανίδα σωτηρίας» για όλους αυτούς είναι ένας νόμος υπέρ της προστασίας των χαμηλόμισθων που ψηφίστηκε το 2000, αλλά έμεινε στα αζήτητα επειδή τότε αφορούσε ελάχιστους -και για αυτό ελάχιστοι έκαναν χρήση του. Πλέον όμως, λόγω της διάλυσης της αγοράς και των εργασιακών σχέσεων, απευθύνεται σε όλο και περισσότερους και, δυνητικά, στο 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας!
Με τη διάταξη αυτή, ένας μισθωτός που παίρνει τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μεικτά (περίπου 495 ευρώ καθαρά), δικαιούται να παίρνει κάθε μήνα 39,09 ευρώ περισσότερα «στο χέρι», από όσα ήξερε και υπολόγιζε ως τώρα. Αρκεί και μόνον να ζητήσει από τον εργοδότη του, να δηλώσει αυτός στο ΙΚΑ ότι ο υπάλληλος δικαιούται την ειδική Επιδότηση Εργατικής Εισφοράς. Από τη στιγμή εκείνη και κάθε μήνα, ο εργοδότης θα δίνει τα 39,09 ευρώ στον εργαζόμενο και όχι στο ΙΚΑ.

Έτσι δεν θα γίνεται η κράτηση της ασφαλιστικής εισφοράς κάθε μήνα και ο μισθωτός θα παίρνει περισσότερα χρήματα καθαρά στην τσέπη, χωρίς «γκρίνιες» πως επιβαρύνει την επιχείρηση όπου εργάζεται  κλπ κλπ.


Τελευταίο αποκούμπι
Ο νόμος 2837 ψηφίστηκε την 1η Αυγούστου 2000 και καλύπτει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό. Προβλέπει ότι το ΙΚΑ επιδοτεί την ασφαλιστική εισφορά του εργαζόμενου (έως τα 39,09 ευρώ το μήνα) και δεν αφαιρείται από τον μισθό, τα δώρα κλπ.  Αφορά εκατοντάδες χιλιάδες βιοπαλαιστές που εργάζονται και καταφέρνουν να παίρνουν ακόμα ένα μεροκάματο, παρέχοντας εξαρτημένη εργασία με πλήρη απασχόληση που ασφαλίζεται στο ΙΚΑ.

Η διάταξη έρχεται από την εποχή της δραχμής, αλλά είχε ατονήσει και λησμονηθεί, δεδομένου ότι δεν εφαρμόζεται σε όσους αμείβονται με κλαδική σύμβαση, ούτε σε όσους παίρνουν περισσότερα από τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

Από τότε όμως που καταργήθηκαν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας και οι μισθοί επέστρεψαν στην εποχή της δραχμής,  αυξήθηκαν ραγδαία οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον νόμιμα θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό-ΕΓΣΣΕ και έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση του μέτρου, έστω και αν δεν το γνώριζαν για να το ασκήσουν.


Δεν καταργήθηκε
Με τα σημερινά δεδομένα, το ποσό της επιδότησης της εργατικής εισφοράς από το ΙΚΑ ανέρχεται σε 39,09 ευρώ, καθώς υπολογίζεται με βάση την εισφορά του εργαζομένου σε 6,67% επί του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ. Για έναν εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα αυτό μεταφράζεται σε 548 ευρώ (39,09 Χ 14 μισθοί το χρόνο), δηλαδή ουσιαστικά κερδίζει έναν 15ο μισθό!
Το μέτρο αυτό δεν καταργήθηκε, ενώ μάλιστα το 2012 το ποσό της επιδότησης μειώθηκε (και επιβίωσε), με εγκύκλιο που εξέδωσε το ΙΚΑ όταν μειώθηκαν μαζικά οι μισθοί και μαζί και ο κατώτατος (Έγγραφο ΙΚΑ Α41/1/2012).

Αν μάλιστα ο κατώτατος μισθός επέστρεφε στα 751 ευρώ, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, τότε το όφελος θα έφτανε  στα 50 ευρώ το μήνα (751 Χ 6,67%) ή στα 700 το χρόνο!


Δικαιούχοι και εξαρέσεις
Το μέτρο αφορά και όσους παίρνουν περισσότερα από τα 586 ευρώ, εφόσον τα επιπλέον ποσά προκύπτουν από τριετίες προϋπηρεσίας ή έξτρα αμοιβές και επιδόματα (πτυχίου, τέκνων, υπερωρίες, νυχτερινά κλπ). Έτσι αυξάνεται δραστικά και ο αριθμός των δικαιούχων. Ωστόσο το ποσό της έμμεσης αύξησης κάθε μήνα παραμένει σταθερό στα 39,09 ευρώ και αυξάνει το μηνιαίο μισθό, έστω και αν κάποιος με επιδόματα, προϋπηρεσία (μέχρι τρεις τριετίες) και υπερωρίες φτάνει να παίρνει πχ 800 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας («ΕΡΓΑΝΗ»), το 2014 ήδη περίπου 137.000 εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση αμείβονταν με 500 έως 600 ευρώ και άλλοι τόσοι από 600-700 ευρώ μεικτά. Σε ένα  μόλις χρόνο (σε σχέση με το 2013) αυξήθηκαν κατά περίπου 60.000, με βάση τα επίσημα στοιχεία. Θεωρείται βέβαιο όμως ότι αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο μέσα στο πολύ δύσκολο έτος 2015, όπου χιλιάδες επιχερήσεις έφτασαν στο χείλος του γκρεμού και οι μισθωτοί δέχονται μειώσεις 20%-30%.

Από τους περίπου 270.000, υπολογίζεται πως τουλάχιστον 150.000- 200.000 είναι πλέον δικαιούχοι της επιδότησης, χωρίς μάλιστα να το έχουν καταλάβει.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πάντως απώλειες εσόδων από το ΙΚΑ της τάξεως των 800 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, τη στιγμή μάλιστα που σήμερα το κόστος είναι μηδενικό γιατί σχεδόν κανείς από τους δικαιούχους δεν κάνει χρήση του μέτρου.
 Ποιοι δικαιούνται, όμως, την επιδότηση;

1.    Μισθωτούς με καθεστώς πλήρους απασχόλησης  που ασφαλίζοντα στο Ικα για τον κλάδο σύνταξης και αμείβονται με τον βασικό μισθό  που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ (τα 586 ευρώ σήμερα).

2.    Ημερομίσθιους, ανεξάρτητα από τις ημέρες εργασίας που πραγματοποιούν ανά μήνα, εφόσον αμείβονται με το βασικό ημερομίσθιο, που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ (στη σύγχρονη εποχή ο Ν. 4093/2012)

Ο συντελεστής 6,67%, με βάση τον οποίο υπολογίζεται η επιδότηση της εργατικής εισφοράς παραμένει σταθερός ανεξάρτητα του κλάδου ασφάλισης (ΙΚΑ-ΜΙΚΤΑ, ΙΚΑ ΜΙΚΤΑ-ΤΕΑΜ, ΙΚΑ ΒΑΡΕΑ, ΙΚΑ ΒΑΡΕΑ -ΤΕΑΜ, κλπ.) των εργαζομένων.
Από την μη παρακράτηση από τον εργοδότη της εργατικής εισφοράς και την απόδοσή της κατευθείαν στον εργαζόμενο, ο δικαιούχος δεν χάνει τίποτα ούτε σε ασφάλιση, ούτε σε σύνταξη! Το κόστος το αναλαμβάνει το ΙΚΑ και ο κρατικός προϋπολογισμός εξ ολοκλήρου.
Του μέτρου της επιδότησης εξαιρούνται μόνον:

 - Όσοι συνεχίζουν να αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις, στο βαθμό που ισχύουν και εφόσον οι εργοδότες είτε δεσμεύονται είτε τις ακολουθούν,
- Οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι από ίδιο δικαίωμα οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, ανεξαρτήτως του ποσού συντάξεως τους,
- Οι οικοδόμοι
- Όσοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ με κυμαινόμενες αποδοχές και κατατάσσονται σε ασφαλιστικές κλάσεις τεκμαρτών ημερομισθίων, όπως φορτοεκφορτωτές,  οι εφημεριδοπώλες, οι πωλητές λαϊκών λαχείων, λαϊκών αγορών ή όσων ο τρόπος αμοιβής θεσπίζεται από ειδικές διατάξεις (π.χ. φασόν, συμβάσεις έργου, κλπ.).


ΣΧΟΛΙΑ (31)

ΣΩΤΗΡΗΣ

ΛΕΕΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ''με τον βασικό μισθό που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ (τα 586 ευρώ σήμερα). ''..ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ? ΜΙΚΤΑ 586? ΚΑΘΑΡΑ 586? Ή ΠΑΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΟΣ ΜΙΣΘΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ, ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ?

τερατώδης κοινωνική αδικία

Παιδεύεται ο φουκαράς, μαζί του και όλος ο τόπος και μια απλή κοινωνικά δίκαιη λύση δεν είναι σε θέση να προτείνει. Με τα τρία σκαλοπατάκια (Κλίμακες, συντελεστές) πιστεύει ότι θα απαλλαγεί από την απαισιότητα των πράξεών του. Προωθεί απάτη και αδικία. Ορίζει π.χ. τρία σκαλοπάτια και ένα φαρδί πλατύσκαλο: 65% για μισθό έως 800 ευρώ, 60% από 800-1300, 55% από 1300 έως 1800, 50% από 1800 και πάνω. Πρώτον με τρία σκαλοπατάκια (συντελεστές) δεν αποδίδεται καν δικαιοσύνη, αλλά απατηλότητα. α) Όσο λιγότερα τα σκαλαοπάτια τόσο μεγαλύτερη η κοινωνική αδικία, β) όσο ευρύτερο το τελευταίο σκαλοπάτι (πλατύσκαλο), τόσο ευνοούνται οι υψηλές συντάξεις. Η αδικία καθίσταται απελπιστική. Ενώ με λίγα απλά μαθηματικά πανηγυρίζει η κοινωνική δικαιοσύνη. Να μια εξίσωση που εξοντώνει την απατηλότητα. Προσδιορίζει με ακρίβεια αναπλήρωση και πάνω από το πλατύσκαλο των 1800 : Η μείωση λόγω αναπλήρωσης = 61,234e-0,0001x (χ= σύνταξη χωρίς αναπλήρωση). Με αυτή την εξίσωση μπορείς να βρεις την ακριβή αναπλήρωση της σύνταξης για κάθε σύνταξη. Έτσι για τα σκαλοπατάκια που δημιουργούν αδικία μέσω όρο περίπου 100,00 η εν λόγω αδικία εξαλείφεται. Για κάθε σύνταξη έχεις και την αντίστοιχή μεταβλητή αναπλήρωση. καταργείται η τεράστια αδικία που δημιουργεί το πλατύσκαλο. Για πάνω από 1800 δεν υπάρχει άλλο σκαλοπάτι. Ο Κουτρόγκαλος ευννοεί τον μεγαλοσυνταξιούχο. Με την εν λόγω εξίσωση προσδιορίζονται ορθά αναπληρώσεις και πέραν των 1800. Τέτοια τερατώδη κοινωνική αδικία δεν περίμενα από έναν υπουργό εργασίας.

Νικολάκης

Τρεχάτε να τα πάρετε. Απο τις συντάξεις που δεν θα πάρετε ειναι.....

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ

Παιδια δεν προκειται να τα δωσει αυτα τε λεφτα το Ικα, και ο Κατρουγκαλος θα κανει τα παντα για να μην εφαρμοστει αυτος ο νομος του ΠΑΣΟΚ του 2000... ΑΝ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΕΔΙΝΕ, ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΤΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ...

ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΟ

ΕΓΩ ΔΛΔ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΒΟΗΘΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΕΡΓΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ Κ ΤΗΝ ΠΕΘΕΡΑ ΝΑ ΤΟΝ ΤΑΙΣΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΩ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΑΥΞΗΣΗ;;;;;;;; ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ;;;;;;;

G

Αντί να τα δίνει στο ΙΚΑ θα τα δίνει σε σένα

teo

Καλησπέρα, υπάρχει δυνατότητα να δωθούν αναδρομικά;

Δυστυχώς...

Όχι!

ΑΣΤΟΣ

Επιτέλους μια ευχάριστη είδηση. Δώστε ένα δωράκι στον εαυτό σας, είναι νόμιμο και πλησιάζουν γιορτές με ισχνές αγελάδες..

Ποιο ειναι το αίσχος;

ότι ο εργοδότης δεν ξέρει τι θα πληρώσει για τον εργαζόμενο επειδή υπάρχει κρυφή νομοθεσία; ότι εταιρείες που έπρεπε να έχουν κλείσει φόρτωσαν τα δανεικά και αγύριστα στους εργαζόμενους; ή ότι το κράτος είναι να ανίκανο να διατελέσει το παραμικρό έργο σε αυτή τη χώρα;

Nike

Στην περίπτωση αυτή πάντως, ο εργοδότης πληρώνει ό,τι πλήρωνε κάθε μήνα, δεν αλλάζει κάτι. Το ΙΚΑ εχει το πρόβλημα

Αραπης εξ Ελλαδιστάν

Για όσους τα παιρνουν μαύρα κατω απο το τραπεζι, τι επιδότηση δίνει το ΙΚΑ;

Βασίλης

Καλησπέρα. Υπάλληλοι ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι είναι επιδοτούμενοι μέσω του ΟΑΕΔ με καθαρό μισθό 496 (μεικτό δεν γνωρίζω) δικαιούνται αυτόν τον μισθό ??? Τι γένεται σε περιπτώσεις που το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ οδεύει προς τη λήξη του ?

Νόμος 2836/2000, άρθρο 14

1. Οι απασχολούμενοι μισθωτοί, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, που ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α. για τον κλάδο σύνταξης από παροχή εξαρτημένης εργασίας και αμείβονται με τον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) δικαιούνται από 1.1.2000 κατά μήνα εισοδηματική ενίσχυση. Δικαιούχοι της ενίσχυσης αυτής είναι και όσοι από τους πιο πάνω μισθωτούς λαμβάνουν τις προβλεπόμενες από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. προσαυξήσεις οικογενειακών επιδομάτων και χρόνου υπηρεσίας (τριετίες). Ως πλήρης απασχόληση νοείται, η πλήρης μηνιαία απασχόληση, εφόσον πρόκειται για υπάλληλο, ή το πλήρες ημερομίσθιο, ανεξαρτήτως αριθμού ημερομισθίων ανά μήνα, εφόσον πρόκειται για εργατοτεχνίτη. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι από ίδιο δικαίωμα οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης που απασχολούνται και ασφαλίζονται στο Ι.Κ.Α.. Το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι ίσο με το ποσό που προκύπτει από το γινόμενο του ποσοστού της εκάστοτε προβλεπόμενης από τη νομοθεσία του Ι.Κ.Α. εισφοράς κλάδου κύριας σύνταξης του ασφαλισμένου, επί το τμήμα της αμοιβής που αντιστοιχεί στις εκάστοτε αποδοχές της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. άγαμου εργαζόμενου υπαλλήλου ή εργατοτεχνίτη, χωρίς προϋπηρεσία και οικογενειακά επιδόματα. 2. Από την πρώτη του επομένου μετά την ισχύ του παρόντος μηνός και εφεξής, οι εργοδότες, κατά την καταβολή των αποδοχών στους εργαζόμενους, δεν παρακρατούν υπέρ του Ι.Κ.Α. την εισφορά κλάδου κύριας σύνταξης. 3. Κατά την καταβολή εισφορών στις Τράπεζες ή στα υποκαταστήματα του Ι.Κ.Α. ο εργοδότης καταβάλλει ποσά μειωμένα κατά τις μη παρακρατούμενες κατά την προηγούμενη παράγραφο εισφορές. Σε περίπτωση αγοράς ενσήμων παραλαμβάνει το σύνολο αυτών, χωρίς καμία μείωση. Το μη καταβληθέν ποσό, που αντιστοιχεί στην εργατική εισφορά, πιστώνεται από τα υποκαταστήματα του Ι.Κ.Α., καθώς και τις Τράπεζες σε Ειδικό Λογαριασμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τον οποίο και εισπράττεται.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

katoikia_main01

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου με τους επικεφαλής των Τραπεζών - Στα χέρια του πρωθυπουργού το τελικό σχέδιο - Μέσα στις επόμενες μέρες η κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης

1
airbnb1

Τελευταία ειδοποίηση από την εφορία προς τους διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων για την οριστικοποίηση των στοιχείων καταχώρισης – Εάν δεν προβούν σε οριστικοποίηση, τα δεδομένα στο Μητρώο θα θεωρηθούν οριστικά

tsakalotos-ne2

Χαρακτηρίζει υπερβολικά υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% που ο ίδιος συμφώνησε! - «Πρώτη στρατηγική είναι να υπάρχει το μαξιλάρι ρευστότητας, το χρέος είναι εξασφαλισμένο για τα επόμενα 2 χρόνια λόγω του μαξιλαριού» λέει ο υπ. Οικονομικών - ΝΔ: Ευχαριστούμε για την αυτονόητη πρόβλεψη

85