Αγγ.Τσακόπουλος : Ο βασιλιάς του “real estate” που εκλέγει Προέδρους στις ΗΠΑ
Η «Venus Marble» δεν είναι ένα ακόμη μαρμαράδικο στην Ελλάδα. Είναι η ουρά μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας που κρύβει πίσω της μια προσωπική και επιχειρηματική ιστορία σαν παραμύθι. Πώς o Άγγελος Τσακόπουλος ξεκίνησε μετανάστης στις ΗΠΑ με 50 σεντς στην τσέπη και τώρα μιλάει με τους πλανητάρχες στον ενικό. Η φιλοξενία στη σουίτα Λίνκολν του Λευκού Οίκου, η δωρεά των 2,5 εκατ. δολαρίων προς τιμήν του Μητσοτάκη και το μαρμαράδικο στο Κορωπί.
Οταν έχεις τόσο χρήμα, έχεις χτίσει το μισό Σακραμ
Η «Venus Marble» δεν είναι ένα ακόμη μαρμαράδικο στην Ελλάδα. Είναι η ουρά μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας που κρύβει πίσω της μια προσωπική και επιχειρηματική ιστορία σαν παραμύθι. Πώς o Άγγελος Τσακόπουλος ξεκίνησε μετανάστης στις ΗΠΑ με 50 σεντς στην τσέπη και τώρα μιλάει με τους πλανητάρχες στον ενικό. Η φιλοξενία στη σουίτα Λίνκολν του Λευκού Οίκου, η δωρεά των 2,5 εκατ. δολαρίων προς τιμήν του Μητσοτάκη και το μαρμαράδικο στο Κορωπί.
Οταν έχεις τόσο χρήμα, έχεις χτίσει το μισό Σακραμέντο στην Καλιφόρνια και είσαι από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των Δημοκρατικών, είναι μάλλον αδύνατον να σκεφτεί κανείς ότι έχεις προνοήσει να διατηρείς ζωντανούς τους δεσμούς με την πατρίδα, φτιάχνοντας ένα μαρμαράδικο. Με τον κ. Αγγελο Τσακόπουλο, όμως, έναν από τους πλουσιότερους ομογενείς μας στις ΗΠΑ, έγινε ακριβώς έτσι. Η «Venus Marble», μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση που έχει την έδρα της στο Κορωπί, είναι ο επιχειρηματικός του σύνδεσμος με τη χώρα όπου γεννήθηκε. Η εταιρεία αποτελεί την ουρά μιας αυτοκρατορίας real estate που τον έχει κάνει πασίγνωστο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Στην Ελλάδα είναι μάλλον άγνωστο ότι αυτή η συνεχώς αναπτυσσόμενη επιχείρηση μαρμάρου με τη σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα ανήκει κατά 50% στον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία. Το υπόλοιπο 50% ελέγχεται από τον 39χρονο κ. Ευάγγελο Μαζιτζόγλου, «πνευματικό» παιδί του κ. Τσακόπουλου, στον οποίο ο νεαρός επιχειρηματίας οφείλει πολλά, καθώς μια τυχαία γνωριμία πριν από πολλά χρόνια εξελίχθηκε σε μια ζεστή φιλία με αμοιβαία εκτίμηση, σεβασμό, εμπιστοσύνη αλλά και κοινές business.
Ας δούμε όμως πώς ο Ελληνας μεγιστάνας που έχει οικοδομήσει μερικές από τις πιο εύφορες κοιλάδες της Καλιφόρνιας αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα και να εγκατασταθεί στα Μεσόγεια.
Το παζάρι για το «Πόρτο Καρράς» και το πρωινό στο «Hilton»
Συνδετικός κρίκος των δύο συνεταίρων θα είναι ο πρόεδρος του Κολεγίου Αθηνών, ο οποίος, αναγνωρίζοντας το ταλέντο του νεαρού μαθητή στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θα τον συστήσει στον επιτυχημένο επιχειρηματία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και θα του δείξει το μονοπάτι για την Αμερική.
Εκείνη την περίοδο ο κ. Τσακόπουλος διαπραγματεύεται να αγοράσει το «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική. Ενώ όλα έχουν συμφωνηθεί, το deal για άγνωστη αιτία θα χαλάσει και έτσι ο μεγαλοεπιχειρηματίας θα επιστρέψει στις σίγουρες business του, στην Καλιφόρνια.
«Σε εκείνο το πρώτο ραντεβού παραλίγο να μην πάω και να κάνω το μεγαλύτερο λάθος της ζωή μου. Η συνάντηση ήταν στις 8 το πρωί στο “Hilton” και εγώ, 18 ετών τότε, δυσκολευόμουν να ξυπνήσω τόσο πρωί», εξομολογείται ο κ. Μαζιτζόγλου. Θες από διαίσθηση θες από τύχη, το ραντεβού θα γίνει και από τότε ο κ. Τσακόπουλος θα σταθεί δίπλα του ως φύλακας-άγγελός του.
Στην αρχή θα τον αποτρέψει να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, κάτι που ήταν ο στόχος του, με το επιχείρημα ότι είναι «μια πόλη πολύ μαύρη για έναν Ελληνα». Στη συνέχεια θα τον πείσει να γραφτεί στο πανεπιστήμιο του Berkeley, όπου η αγαπημένη του επιστήμη με τους υπολογιστές τού κλείνει το μάτι. Είναι τέτοια η ορμή με την οποία θα ζήσει τα φοιτητικά του χρόνια, ώστε τα τέσσερα χρόνια φοίτησης θα γίνουν τρία.
Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο και αφού θα μεσολαβήσει ένα μεταπτυχιακό στο management, τον περιμένει μια θέση στην «AKT Development», την εταιρεία οικιστικών και εμπορικών αναπτύξεων της οικογένειας Τσακόπουλου. Την εμπιστοσύνη και τη γενναιοδωρία με την οποία περιέβαλαν τον Ελληνοαμερικανό οι φίλοι και οι γνωστοί του στην Αμερική τη μοιράζει και ο ίδιος απλόχερα στο ελληνόπουλο και θα το βοηθήσει να ανοίξει τα φτερά του και να «τριφτεί» στον χώρο των επιχειρήσεων.
Ασκήσεις management σε ένα μαρμαράδικο έτοιμο να βουλιάξει
Τον πρώτο καιρό ο Ελληνας επιχειρηματίας θα ρίξει τον νεαρό Ευάγγελο στα βαθιά, δίνοντάς του το τιμόνι μιας εταιρείας εισαγωγής μαρμάρων στην Αμερική η οποία πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. «Η επιχείρηση εμφάνιζε ζημίες και αποφάσισα να αναστείλουμε τη λειτουργία της. Σκέφτηκα ότι εάν την κλείναμε, δεν θα χρειαζόταν να πληρώσουμε τα χρέη της, που εκείνη την περίοδο ήταν αρκετά. Το συζήτησα με τον κ. Τσακόπουλο, ο οποίος είχε εντελώς διαφορετική άποψη. Πρώτα θα πληρώσουμε τα χρέη σε προμηθευτές και τράπεζες, μου είπε, και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε». Ο άγουρος μάνατζερ θα τα φέρει βόλτα με τη βοήθεια του έμπειρου επιχειρηματία και το πρώτο μάθημα που θα πάρει είναι ότι στις business δεν πρέπει να «τσαλακώνεις» το όνομά σου. Τα χρέη θα εξοφληθούν και με το stock που είχε στις αποθήκες της η εταιρεία θα συνεχίσει να δουλεύει και μέσα σε λίγα χρόνια θα καταφέρει να γυρίσει στα κέρδη.
Ομως, το βασικό πρόβλημα ήταν ότι οι εισαγωγές μαρμάρου από την Ελλάδα που κάλυπταν περίπου το 70-80% των εισαγόμενων πρώτων υλών ήταν προβληματικές. Ελλειψη επαγγελματισμού από τους προμηθευτές, κακή ποιότητα προϊόντων, ερασιτεχνική αντίληψη. Το μαχαίρι δεν θα αργήσει να φτάσει στο κόκαλο και η ιδέα που πέφτει στο τραπέζι είναι να επανεξεταστεί το δίκτυο των προμηθευτών και η «ΑΚΤ Development» να αποκτήσει δική της παρουσία στην Ελλάδα. Το σχέδιο θα μπει σε εφαρμογή το 1995 και έτσι θα αγοραστεί από πλειστηριασμό της Alpha Bank η παραγωγική της μονάδα στο Κορωπί και θα ξεκινήσουν οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της επιχείρησης εξόρυξης, κοπής, επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρων.
Εξαγωγές σε ΗΠΑ, Κορέα, Ντουμπάι, Ρωσία, Χονγκ Κονγκ
Αργότερα η μονάδα αυτή θα ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 8,7 εκατ. ευρώ και ένα μεγάλο μέτωπο εξαγωγών σε Αμερική, Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Χονγκ Κονγκ, Ευρώπη, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι, Κατάρ, από το οποίο προέρχεται περίπου το 60-70% του ετήσιου τζίρου της «Venus».
Μέχρι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμες οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της εταιρείας και ένα υπερσύγχρονο showroom στο Κορωπί, το οποίο σχεδιάζεται στα αμερικανικά πρότυπα και θα απευθύνεται σε ιδιώτες και επαγγελματίες που ασχολούνται με την κατασκευή. Η εταιρεία διαθέτει επίσης έξι λατομεία σε Ελλάδα και Βουλγαρία, δύο εταιρείες ιδίων συμφερόντων σε Αμερική και Βουλγαρία και απασχολεί συνολικά 300 άτομα προσωπικό.
Τα ελληνικά μάρμαρα που χρησιμοποιεί έχουν «ντύσει» μερικά από τα πιο χλιδάτα ξενοδοχεία της Καλιφόρνια και του Λας Βέγκας, ενώ αντίστοιχες πολυτελείς κατασκευές διαθέτει και στη χώρα μας. Στο πολυπληθές πελατολόγιό της είναι το κτίριο της «Interamerican», το «Intercontinental», η ιαπωνική πρεσβεία, το κτίριο της «Costa Mare» του εφοπλιστή κ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, το Πλανητάριο κ.ά., καθώς και αναστηλωτικά έργα σε μεγάλους και ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως είναι ο Παρθενώνας, η βιβλιοθήκη του Αδριανού στην Πλάκα, ο αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου και το Ηρώδειο.
Ενα γκαρσόνι έχτισε ολόκληρη αυτοκρατορία
Στα 15 του ξενιτεύτηκε και δούλεψε ως λούστρος. Σήμερα κατατάσσεται στην αμερικανική επιχειρηματική ελίτ που έχει το προνόμιο να μιλάει ανά πάσα στιγμή με πρώην και νυν πλανητάρχες
Η ζωή του Ελληνοαμερικανού «βασιλιά του real estate» μοιάζει με παραμύθι. Από εκείνα που δεν χορταίνει να διαβάζεις κανείς και τα οποία συνοδεύουν -λίγο ως πολύ- τα success story πολλών από τους συμπατριώτες μας που ξενιτεύτηκαν, πρόκοψαν και ξεκινώντας από βιοπαλαιστές κατάφεραν να δημιουργήσουν αμύθητες περιουσίες. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και ο κ. Αγγελος Τσακόπουλος, ο οποίος πρωτοπάτησε το πόδι του στην Αμερική σε ηλικία 15 ετών, την ημέρα των γενεθλίων του. Εκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η δύναμη και η εξουσία που απέκτησε τον κατέταξαν στην ελίτ της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι από το σπίτι του έχουν παρελάσει όλοι σχεδόν οι πλανητάρχες της Αμερικής, ενώ με την ίδια άνεση που καλεί τους φίλους του στο κινητό τους τηλέφωνο λέγεται ότι μπορεί να συνομιλεί με το ζεύγος Κλίντον (είναι από τους μεγαλύτερους αιμοδότες της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι) όπως και με πολλούς ακόμα Αμερικανούς και Ελληνες πολιτικούς.
Γεννημένος στο χωριό Ρίζες Αρκαδίας, το 1951 θα εγκαταλείψει την πατρίδα, βρίσκοντας καταφύγιο στο σπίτι συγγενών του στο Σικάγο. Οπως έχει εξομολογηθεί σε συνεντεύξεις του, στις ΗΠΑ πήγε με πενήντα σεντς και με τη βοήθεια των φίλων του κατάφερε να βγει στα… ανοιχτά και να χτίσει τη δική του αυτοκρατορία.
Το πρώτο του επάγγελμα θα είναι λούστρος και με αυτό θα μάθει να εκτιμά το χρήμα και να αναζητά την προκοπή και την πρόοδο. Στη συνέχεια θα ασχοληθεί με τις καλλιέργειες στο αγρόκτημα ενός θείου του στο Σικάγο και παράλληλα με το σχολείο θα δουλέψει ως σερβιτόρος με στόχο να καταφέρει να σπουδάσει. Αργότερα θα μετακομίσει οριστικά στην Καλιφόρνια και θα φοιτήσει στο πολιτειακό κολέγιο, βάζοντας τα θεμέλια για μια ζωή που θα του επιφυλάξει λαμπρό μέλλον και πολλές επιτυχίες.
Η εταιρεία που αξιοποίησε 300.000 στρέμματα γης και έχτισε το μισό Σακραμέντο
Οι φιλίες και οι γνωριμίες που θα κάνει στο κολέγιο θα του ανοίξουν τον δρόμο της ενασχόλησης με την αγορά των κτηματομεσιτικών δραστηριοτήτων. Κάπως έτσι αρχίζει να αγοράζει τις πρώτες εκτάσεις και να δουλεύει ως μεσίτης. Η μία επιτυχημένη επένδυση θα φέρει την άλλη. Μέσα σε λίγα χρόνια έγινε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της οικιστικής ανάπτυξης στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας και η εταιρεία του, η «AKT Development» εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες real estate επιχειρήσεις, οικοδομώντας ολόκληρες κοινότητες, σπίτια, καταστήματα, εργοστάσια και εμπορικά κέντρα. Στην AKT δουλεύουν σήμερα και δύο από τα έξι παιδιά του (πέντε κόρες και ένας γιος): η κόρη του Ελένη, η οποία είναι πρόεδρος της εταιρείας και ο Κυριάκος, που είναι διευθύνων σύμβουλος.
Η επιχείρηση ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην αμερικάνικη αγορά στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και εδώ και χρόνια κρατά σταθερά τα πρωτεία στις οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις της Καλιφόρνια, καθώς υπολογίζεται ότι έχει αξιοποιήσει περισσότερα από 300.000 στρέμματα γης, ενώ υπό ανάπτυξη είναι άλλα 200.000 στρέμματα.
Οπως εξηγεί ο κ. Ευάγγελος Μαζιτζόγλου, η ΑΚΤ δουλεύει πολύ διαφορετικά σε σχέση με όσα γνωρίζουμε στην Ελλάδα για το real estate. Αγοράζει συνήθως μεγάλες εκτάσεις, οργανώνει τις βασικές υποδομές (δίκτυα αποχέτευσης, δρόμους κ.ά) και αφού εκδώσει τις οικοδομικές άδειες, στη συνέχεια της πουλάει σε κατασκευαστικές εταιρείες ή ιδιώτες, δίνοντας αξία στις αναπτύξεις της.
Η φιλοξενία στον Λευκό Οίκο
Ολα αυτά τα χρόνια ο κ. Τσακόπουλος θα αυγατίσει την προσωπική του περιουσία και με την έντονη κοινωνική του ζωή θα βάλει τη δική του σφραγίδα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, στην οποία θα διακριθεί για το φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικού του έργο. Παράλληλα, η επιρροή του στην πολιτική ζωή της Καλιφόρνιας θα αυξηθεί σημαντικά. Ως μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος για περισσότερες από τρεις δεκαετίες έχει χρηματοδοτήσει προεκλογικές εκστρατείες δεκάδων πολιτικών, μεταξύ αυτών και του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος τον είχε φιλοξενήσει στον Λευκό Οίκο, στη σουίτα Λίνκολν. Ο ίδιος και η οικογένειά του εξακολουθούν να ζουν στο Σακραμέντο, όπου έχουν ιδρύσει και το Κέντρο Δυτικής Πολιτικής (Westem Policy Center) ένα από τα σοβαρότερα «think tank» της αμερικάνικης πρωτεύουσας για θέματα της ΝΑ Ευρώπης.
Οσοι γνωρίζουν τον κ. Τσακόπουλο περιγράφουν έναν άνθρωπο «έξω καρδιά», έντιμο («ο λόγος του είναι σπαθί», λένε οι συνομιλητές του), ειλικρινή και διορατικό, ο οποίος ξέρει να ρισκάρει και να παίρνει τις σωστές επενδυτικές αποφάσεις. Την Ελλάδα την επισκέπτεται πολύ τακτικά (2 έως 3 φορές τον χρόνο), όπως και το χωριό όπου γεννήθηκε στην Τρίπολη, ενώ όταν βρίσκεται στην Αθήνα προτιμά τη φιλοξενία στο ξενοδοχείο «Hilton».
Η φιλία με τον Μητσοτάκη, τον Σαμαρά και τον καπετάν Βασίλη
Πριν από περίπου δύο χρόνια ο κ. Τσακόπουλος ήρθε πιο κοντά με την οικογένεια Μητσοτάκη, αφού η μία από τις πέντε κόρες του Ελληνα κροίσου (Ελένη Τσακοπούλου) παντρεύτηκε τον κ. Μάρκο Κουναλάκη, εκδότη του περιοδικού «Washinghton Monthly». Η οικογένεια του κ. Κουναλάκη συνδέεται φιλικά επί πολλά χρόνια με τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ., καθώς ο συμπέθερος του κ. Τσακόπουλου υπήρξε φίλος του κ. Μητσοτάκη από τα χρόνια της Κατοχής.
Ο κ. Τσακόπουλος και ο κ. Κουναλάκης θα χρηματοδοτήσουν και την έδρα στο όνομα του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Αμερική, δωρίζοντας πριν από τρία χρόνια 2 εκατ. δολάρια στο πανεπιστήμιο του Stanford για την ίδρυση έδρας ελληνικών σπουδών. Στον τομέα αυτόν η δράση της οικογένειας του κ. Τσακόπουλου είναι μεγάλη, καθώς ανάλογες έδρες έχει χρηματοδοτήσει και σε άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια. Στενούς δεσμούς διατηρεί ο ομογενής μας και με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος λέγεται ότι έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές στο παρελθόν το ιδιωτικό του αεροσκάφος στα ταξίδια του στην Αμερική, αλλά και με τον συμπατριώτη του εφοπλιστή κ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Με τον καπετάνιο τους συνδέει μια μακρόχρονη φιλία που, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφράζεται και σε κοινές business στην Αμερική. Στην Ελλάδα «ψιθυρίζεται» ότι ο κ. Τσακόπουλος έχει μικρό πακέτο μετοχών στην εταιρεία ΤΕΜΕΣ, που αναπτύσσει τη γιγαντιαία τουριστική επένδυση στην ΠΟΤΑ Μεσσηνίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr