Γκρίνια από ξένους για την διαδικασία αλλαγής στην Εθνική
Δυο ώρες μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου την Παρασκευή, το δ.σ της Εθνικής Τράπεζας, ελάμβανε μια επιστολή από βρετανικά Funds η οποία αποτελεί την έναρξη του μετοχικού ακτιβισμού στις ελληνικές τράπεζες από τους ξένους, εξέλιξη την οποία είχε προβλέψει χρηματιστής πριν από 2,5 χρόνια.
Το ξένο fund χρησιμοποιώντας έντονους και απειλητικούς τόνους ρωτούσε, μεταξύ άλλων, «Ποιες αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης χρησιμοποιήθηκαν», σχετικά με την ανακοίνωση νέου προέδρου
Δυο ώρες μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου την Παρασκευή, το δ.σ της Εθνικής Τράπεζας, ελάμβανε μια επιστολή από βρετανικά Funds η οποία αποτελεί την έναρξη του μετοχικού ακτιβισμού στις ελληνικές τράπεζες από τους ξένους, εξέλιξη την οποία είχε προβλέψει χρηματιστής πριν από 2,5 χρόνια.
Το ξένο fund χρησιμοποιώντας έντονους και απειλητικούς τόνους ρωτούσε, μεταξύ άλλων, «Ποιες αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης χρησιμοποιήθηκαν», σχετικά με την ανακοίνωση νέου προέδρου της Εθνικής και νέου διευθύνοντος συμβούλου και «εάν καταρτίστηκε λίστα υποψηφίων»
Αυτό, όμως, το οποίο είναι σχεδόν πρωτόγνωρο για ελληνική τράπεζα είναι η προειδοποίηση που απευθύνουν τα fund, δηλαδή ότι, στην επόμενη Γενική συνέλευση των μετόχων, δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη νέα εκλογή προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, αλλά να καταψηφίσουν τα σχετικά θέματα !!!
Δεδομένου ότι, το ποσοστό των ξένων επενδυτών στην ΕΤΕ φθάνει κοντά στο 52%, ουδείς γνωρίζει τι ποσοστό θα «στοιχηθεί», πίσω από τις αιτιάσεις των funds.
Επίσης, άγνωστο είναι τι θα πράξουν οι Έλληνες μέτοχοι πέραν των ασφαλιστικών ταμείων. Περαιτέρω, η έναρξη «πολεμικών» ανακοινώσεων από ξένους επενδυτές στην πρώτη εταιρεία της χώρας είναι σαφές ότι δεν είναι και ότι, καλύτερο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
To παρασκήνιο – τι προηγήθηκε
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, δια του υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου είχε ζητήσει εδώ και ένα δεκαήμερο από τον πρόεδρο της Εθνικής κ. Τάκη Αράπογλου να αποχωρήσει.
Αρχικά, ο κ. Αράπογλου φέρεται να συμφώνησε, ωστόσο αργότερα αντιπρότεινε να τοποθετηθούν τώρα τα δυο νέα μέλη, αλλά η εκλογή τους να πραγματοποιηθεί κατά την γενική συνέλευση της Εθνικής.
Τούτο δεν έγινε δεκτό και το απόγευμα της Παρασκευής ανακοινώθηκαν τα ονόματα, του νέου προέδρου κ. Β. Ράπανου και του νέου διευθύνοντος συμβούλου κ. Απ. Ταμβακάκη.
Αμέσως, στο χρηματιστήριο, παρατηρήθηκαν έντονες πωλήσεις επί της μετοχής της Εθνικής που ισορρόπησαν αργότερα καθώς εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον.
Δυο ώρες, όμως μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, ήλθε η αντίδραση από τους ξένους επενδυτές.
Ουσιαστικά, οι τελευταίοι διαμαρτύρονται για τον τρόπο εκλογής της νέας διοίκησης, δηλαδή ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν οι κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης που ορίζουν ότι η εκλογή πρέπει να τεθεί υπόψη της γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Προφανώς, και το ελληνικό Δημόσιο θα στηρίξει την επιλογή του, ωστόσο η αναταραχή στην πρώτη εταιρεία της χώρας μόνο οφέλη δεν μπορεί να προσθέσει στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη περίοδο.
Οι ξένοι επενδυτές θα μάθουν το τι συνέβη και φυσικά θα λάβουν αποφάσεις σχετικά με τα κεφάλαια τους. Με ό,τι αυτό σημαίνει. Είναι προφανές ότι το πρόβλημα δεν το έχουν οι ξένοι, αλλά εμείς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr