Οδός Αθηνών: Η επόμενη μέρα μετά το –6,21%
Μπορεί οι βίαιες πωλήσεις της περασμένης Τετάρτης στο ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να είχαν ως αφορμή τις δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου για τα ελληνικά ομόλογα, ωστόσο την Τετάρτη αποκαλύφθηκαν δύο σημαντικές ειδήσεις, οι οποίες εξηγούν, εν μέρει, την αγκούσα κάποιων να απαγκιστρωθούν από την ελληνική αγορά.
Με άλλα λόγια, η πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 14%-15% από την περασμένη Δευτέρα – όταν βρισκόταν στις 2.588 μονάδες
Μπορεί οι βίαιες πωλήσεις της περασμένης Τετάρτης στο ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να είχαν ως αφορμή τις δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου για τα ελληνικά ομόλογα, ωστόσο την Τετάρτη αποκαλύφθηκαν δύο σημαντικές ειδήσεις, οι οποίες εξηγούν, εν μέρει, την αγκούσα κάποιων να απαγκιστρωθούν από την ελληνική αγορά.
Με άλλα λόγια, η πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 14%-15% από την περασμένη Δευτέρα – όταν βρισκόταν στις 2.588 μονάδες - δεν αφορά μόνο την αναταραχή στα ομόλογα και τις ελληνικές τράπεζες, αλλά τη γενικότερη έλλειψη αξιοπιστίας των αγορών έναντι της χώρας.
Οπως θα δούμε, αυτή η έλλειψη αξιοπιστίας ενδέχεται να λάβει τη μορφή επίπληξης και πιθανότατα να γίνει και υποχρεωτική σύσταση.
Ποιες, ήταν, όμως, οι δύο ειδήσεις;
Η πρώτη αφορούσε τη δανειακή έκθεση του Dubai World.
Η δεύτερη, όπως μετέδωσε το Bloomberg, κρύβει την πραγματικότητα της νέας επίπληξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «αναποτελεσματική ανταπόκριση» από την κυβέρνηση, όσον αφορά στα μέτρα εναντίον του ελλείμματος.
Oι επιπτώσεις από Dubai και Ε.Ε.
Είναι προφανές ότι η έκθεση του Dubai επηρεάζει εμμέσως και την Αθήνα, ωστόσο καμία ελληνική τράπεζα -ούτε καν η Marfin Popular- δεν διαθέτει δανεική έκθεση στο fund του κρατιδίου.
Αντίθετα, για μία ακόμη φορά όλες οι αγγλοσαξονικές τράπεζες (Barclays, Lloyds, RBS ) βρίσκονται εκτεθειμένες στις αγορές αφού είχαν εκδώσει ομόλογα για το Dubai!
Ομως το κρατίδιο του Dubai διαθέτει ενεργητικό 60 δισ. ευρώ και ουδείς γνωρίζει τη μόχλευση ή το carry trade των Αράβων.
Με άλλα λόγια, η ανακοίνωση από το Dubai για το πάγωμα των δανειακών του υποχρεώσεων ενδέχεται να προκαλέσει διεθνείς αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλους δανειζόμενους ή carry traders.
Για παράδειγμα, στη Ρωσία κάποια αμερικανικά fund δανείζονται σε δολάριο και επενδύουν σε στοιχεία ενεργητικού (μετοχές, ομόλογα) σε ρούβλια. Μια πτώση των τιμών του πετρελαίου, αλλά και η είδηση του Dubai προκαλεί πωλήσεις οι οποίες ακολουθούνται από άλλες πωλήσεις.
Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σε νομίσματα χωρών της Ανατολικής Ευρώπης όπου έχουν επενδύσει οι ελληνικές τράπεζες.
Με την ίδια διαδικασία πιθανότατα να έχουν αγοραστεί και ελληνικές μετοχές, έτσι εξηγείται ένα μέρος των βίαιων πωλήσεων. Εάν λοιπόν το επόμενο διάστημα συνεχιστεί η αποκάλυψη της φούσκας των carry traders, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερες.
Η επίπληξη και το spread
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό θέμα, η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη στα χέρια ενός πλήθους κερδοσκόπων - οι οποίοι ποντάρουν στην αύξηση της διαφοράς των ελληνικών ομολόγων με κέρδος. Από τις 140- 150 μονάδες φτάσαμε στις 204 και μάλιστα με μικρούς όγκους.
Τα διεθνή πρακτορεία μας ενημερώνουν για μια επίπληξη του οικονομικού επιτελείου την ερχόμενη εβδομάδα, αν και η διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος (104.9) -η οποία είναι η τρίτη φάση- προβλέπει ότι τότε η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αγνοήσει τον ελληνικό προϋπολογισμό και να επιβάλει η ίδια τα μέτρα.
Μέχρι τώρα βρισκόμαστε στη φάση 104.8, δηλαδή στις σοβαρές επιπλήξεις. Οι πληροφορίες από την Αθήνα επιμένουν ότι η επιβολή μέτρων από την Ε.Ε. θα έρθει τον Φεβρουάριο. Μήπως, όμως, οι ευρωπαϊκές αρχές ανέλαβαν νωρίτερα δράση;
Την απάντηση θα τη λάβουμε την ερχόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε ας θυμόμαστε ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν δείκτη δανείων/ καταθέσεων έως 120% και όχι έως 200% όπως οι ιρλανδικές ή αγγλικές.
Με άλλα λόγια, οι ελληνικές είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και μπορούν να δανειστούν σύμφωνα με διεθνείς οίκους, όπως η Nomura.
Το πρόβλημα, όμως, των ελληνικών τραπεζών δεν θα είναι ότι δεν θα γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα, όπως είπε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλος, αλλά ότι το κόστος της χρηματοδότησης θα είναι υψηλότεροΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr