ΦΠΑ …σε ό,τι κινείται!
Ριζικές ανατροπές στο φορολογικό σύστημα της χώρας βάζει πλέον στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο, μη αποκλείοντας ακόμα και την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ δεκάδων επαγγελματιών που, εκ του νόμου, εξαιρούνται.
Όπως διαφαίνεται, 24 χρόνια μετά την καθιέρωση του ΦΠΑ στη χώρα μας, η κυβέρνηση αποφασίζει «να ανακατέψει την τράπουλα» για να φέρει «ζεστό χρήμα» στα άδεια κρατικά ταμεία, βάζοντας σ
Ριζικές ανατροπές στο φορολογικό σύστημα της χώρας βάζει πλέον στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο, μη αποκλείοντας ακόμα και την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ δεκάδων επαγγελματιών που, εκ του νόμου, εξαιρούνται.
Όπως διαφαίνεται, 24 χρόνια μετά την καθιέρωση του ΦΠΑ στη χώρα μας, η κυβέρνηση αποφασίζει «να ανακατέψει την τράπουλα» για να φέρει «ζεστό χρήμα» στα άδεια κρατικά ταμεία, βάζοντας στην «τσιμπίδα» επαγγέλματα και υπηρεσίες -με πρώτους τους δικηγόρους- που διαχρονικά απαλλάσσονταν από τη φορολόγηση ύψους 4,5% ως 19%.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών άφηνε ανοικτό κάθε ενδεχόμενο, τονίζοντας στο protothema.gr πως «όλες οι προτάσεις για φορολόγηση και απαλλαγές θα μπουν στο δημόσιο διάλογο. Καμία απόφαση πριν».
Δικηγόροι … για αρχή
Μια πρόγευση των διαθέσεών του πήρε το ίδιο το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που συναντήθηκε την Δευτέρα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Μετά τη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός δήλωσε: «ο υπουργός μας υποσχέθηκε ότι καμία απόφαση δεν θα ληφθεί πριν γίνει δημόσια διαβούλευση, με συμμετοχή και εκπροσώπων του κλάδου». Τόνισε πως «δεν υπάρχει Προστιθέμενη Αξία στους δικηγόρους» για να φορολογηθεί. Προανήγγειλε πως ο κλάδος είναι διατεθειμένος να αντιδράσει και πως «με τις εντάσεις, ούτε βρίσκονται λύσεις, ούτε εισπράττονται φόροι», υπονοώντας κλείσιμο των δικαστηρίων και απώλειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ για το κράτος από παράβολα και πάσης φύσεως «-όσημα» («μεγαρόσημα» κλπ).
Ποιοι παίρνουν σειρά
Αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, η κυβέρνηση «δείχνει» ότι ΦΠΑ μπορεί να επιβληθεί όπου δεν υποκρύπτεται μισθωτή ή εξηρτημένη εργασία, καθώς και υπηρεσίες προς το δημόσιο.
Συνεπώς, τη μοίρα των δικηγόρων θα ακολουθήσουν και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες που εξαιρούνται σήμερα από το ΦΠΑ, όπως:
- η παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφους,
- υπηρεσίες υγείας από γιατρούς, μαίες, νοσοκόμους και φυσιοθεραπευτές,
- η παροχή υπηρεσιών από οδοντοτεχνίτες και οδοντογιατρούς.
- ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, εφόσον υπερβαίνουν κρατικά τιμολόγια,
- η παροχή υπηρεσιών από κτηνίατρους,
- ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια και η παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
Ερωτηματικό παραμένει εάν, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση βάλει τελικά «στο στόχαστρο», εν μέσω της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης, και άλλες κατηγορίες όπως υπηρεσιών:
- ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εργασίες,
- ασφαλειομεσίτες και ασφαλιστικούς πράκτορες,
- εργασίες διαπραγμάτευσης μετοχών, ομολογιών κλπ
- διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων.
Θύελλα αντιδράσεων για τις φορολογικές αλλαγές
Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν οι αλλαγές που προετοιμάζει η κυβέρνηση στο φορολογικό σύστημα της χώρας. Εκπρόσωποι των κατασκευαστών, των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των υποθηκοφυλάκων και των φοροτεχνικών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν καταδίκασαν την έκτακτη εισφορά και τις φορολογικές αλλαγές για τα ακίνητα και τις αντικειμενικές αξίες.
Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Κ. Βλαχάκης, του Συλλόγου Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Χ. Χριστόπουλος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Σ. Παραδιάς, της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος Δ. Καψιμάλης, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦΕ (Φοροτεχνικών) Ορ. Σεϊμένης και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος Γ. Ρεβύθης.
Ολοι τάχθηκαν κατά των σχεδιαζόμενων φορολογικών αλλαγών και τόνισαν πως το μέτρο της έκτακτης εισφοράς αλλά και ο φόρος ακίνητης περιουσίας, όπως και οι άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν εξαγγελθεί, είναι αντισυνταγματικές.
Ενδεικτικά, στην τοποθέτησή του ο κ. Παξινός ανάφερε ότι ο κλάδος των ακινήτων είναι εύκολος στόχος για κάθε κυβέρνηση, ενώ επισήμανε πως δεν έχει υπάρξει κανενός είδους διάλογος με την κυβέρνηση για την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές.
Από την πλευρά του ο κ. Παραδιάς επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση επιβάλλει δυσβάσταχτα βάρη επιλεκτικά μόνο σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία, ενώ αντίθετα δεν επιβάλλονται φορολογικά μέτρα στους πλοιοκτήτες και σε όσους έχουν μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις».
Στις επιπτώσεις που θα έχει η υλοποίηση των φορολογικών μέτρων που προετοιμάζει η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο κ. Καψιμάλης. Οπως είπε, η εφαρμογή των μέτρων συνεπάγεται και την αυτόματη κατάργηση 15.000 οικοδομικών επιχειρήσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr