Σοκ σε χιλιάδες ασφαλισμένους από το «μπλόκο» στην 35ετια στο Δημόσιο

Σοκ σε χιλιάδες ασφαλισμένους από το «μπλόκο» στην 35ετια στο Δημόσιο

Υπολογίζεται ότι 150.000 ασφαλισμένοι θα παραμείνουν στην εργασία έως και για 6 χρόνια περισσότερα - Καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35ετία, χωρίς όριο ηλικίας, ακόμα και για ασφαλισμένους που είχαν συμπληρώσει τα χρόνια έως τις 18 Αυγούστου

Aναστάτωση  προκαλεί  στους δημοσίους υπαλλήλους η παράλειψη αναφοράς των εξαιρέσεων – την οποία το υπουργείο Εργασίας έκρινε περιττή- από την κοινή υπουργική απόφαση  Χουλιαράκη-Κατρούγκαλου  που  προέβλεπε τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας έως το 2022 στο δημόσιο.  

Το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του  χαρακτήρισε  παραπληροφόρηση, κινδυνολογία και περισσή υποκρισία τη σφοδρή κριτική που ασκήθηκε, τονίζοντας ότι η απόφαση «βασίζεται  στο νόμο 4336/2015 και 4093/2012 όπου ορίζονται ποιοι Δημόσιοι Υπάλληλοι εξαιρούνται από τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και των οποίων η αναφορά θεωρήθηκε περιττή»

Αποσαφηνίζεται λοιπόν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι – όπως και οι ασφαλισμένοι στα υπόλοιπα ταμεία που έχουν θεμελειώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης  έως  τις 18-8-2015 (ημερομηνία ισχύος του ν. 4336/2015) δε θίγονται από την αύξηση των ορίων ηλικίας και μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για συνταξιοδότηση οποτεδήποτε.

Με την υπουργική απόφαση καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης με  35ετία χωρίς όριο ηλικίας ακόμα και για τους ασφαλισμένους που είχαν συμπληρώσει την  35ετία έως τις 18 Αυγούστου 2015 αλλά δεν είχαν αποχωρήσει.  Έτσι  οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι – ακόμα και αν πρωτοασφαλίστηκαν πριν από το 1983, θα χρειαστεί να συμπληρώσουν και τα αντίστοιχα ηλικιακά όρια που ξεκινούν από τα 58,5 και φθάνουν μέχρι τα 62. Για τα πρόσωπα αυτά ως ισχύον την 18-8-2015 όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης, λογίζεται το 58ο ή το 55ο έτος. 

Όπως επισημαίνει ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος με την  Επιστημονική Ομάδα της ΕΝΥΠΕΚΚ (που αναφέρει και ενδεικτικά παραδείγματα αύξησης ορίων ηλικίας στο δημόσιο):

-Για όσους δεν συμπληρώσουν τα 35 χρόνια μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021 προβλέπεται αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 35 στα 40 χρόνια.

-Από την αύξηση των ορίων εξαιρείται μόνο ένας από τους δύο γονείς  οι οποίοι έχουν ανίκανο για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος παιδί κατά ποσοστό ανικανότητας 67% και άνω. 

-Καθιερώνεται extra ποσοστό penalty 10%, πέραν των ήδη προβλεπομένων (6% ανά έτος και μέχρι 5 έτη), το οποίο θα υπολογίζεται επί του συνολικού αρχικού και ήδη υπάρχοντος penalty και θα επιβάλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του νέου διαμορφούμενου ορίου ηλικίας για πλήρη συνταξιοδότηση. 

Παράδειγμα 1 

Άντρας υπάλληλος στο Δημόσιο, με ημερομηνία γέννησης 15.10.1957 και 35 έτη υπηρεσίας, με βάση τις προγενέστερες διατάξεις θα εδικαιούτο την άμεση καταβολή ακέραιης της σύνταξής του με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας του. Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις στον ίδιο υπάλληλο η σύνταξή του θα καταβληθεί με τη συμπλήρωση των 58 ετών και 6 μηνών!

Παράδειγμα 2

Οι γυναίκες με ανήλικο τέκνο και 25ετία ως το 2010 μπορούν να αποχωρήσουν στα 50 παίρνοντας πλήρη σύνταξη, εφόσον συμπλήρωσαν την ηλικία αυτή μέχρι τις 18/8/2015. Αν όμως συμπληρώνουν το 50ό έτος μετά τις 19/8/2015, τότε το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά 5 έτη και πάει στο 55ο. Όσες συμπληρώνουν το 50ό έτος μέσα στο 2016, θα φορτωθούν επιπλέον 1 έτος και 9 μήνες, δηλαδή το όριο συνταξιοδότησης πάει στα 56 και 9 μήνες. Όσες συμπληρώνουν το 50ό έτος το 2017 θα βγουν στα 58 και 5 μήνες, ακολουθώντας κάθε έτος το νέο όριο ηλικίας που ισχύει με τη συμπλήρωση του 50ού έτους.

Παράδειγμα 3

Άνδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010 άνευ ανηλίκων τέκνων, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, μπορούν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη στο 60ό και το 55ο έτος αντίστοιχα, φτάνει να έχουν συμπληρώσει τις ηλικίες αυτές πριν από τις 19/8/2015. 

Παράδειγμα 4

Γυναίκα δημόσιος υπάλληλος που έκλεισε τα 55 το 2014 και είχε 25 χρόνια ως το 2010, μπορεί να αποχωρήσει με μειωμένη σύνταξη και μετά τις 19/8/2015 χωρίς να την πιάσουν τα νέα όρια ηλικίας γιατί συμπλήρωσε και την ηλικία και τα χρόνια υπηρεσίας πριν από τις αλλαγές. Αν όμως συμπληρώσει το 55ο έτος μετά τις 19 Αυγούστου και μέσα στο 2015, επιβαρύνεται από το νέο όριο που την πάει για σύνταξη στα 56 και 6 μήνες. Αν συμπληρώνει το 55ο έτος το 2016, θα ακολουθήσει το νέο όριο συνταξιοδότησης που είναι το 58ο, ενώ αν συμπληρώσει το 55ο έτος το 2019, θα πρέπει να περιμένει να γίνει 61 ετών και 10 μηνών για να κάνει αίτηση συνταξιοδότησης και μάλιστα θα πάρει μειωμένη σύνταξη, εφόσον δεν συμπληρώνει συντάξιμο χρόνο 35 ή 40 ετών για να φύγει στα 62. 

Για τους άνδρες που έχουν 25ετία ως το 2010 αλλά κλείνουν το 60ό έτος μετά τις 19 Αυγούστου, προβλέπεται επίσης αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για μειωμένη σύνταξη.

Για φέτος η αύξηση είναι 11 μήνες και το νέο όριο ηλικίας.

ΣΧΟΛΙΑ (24)

χρησ

ειναι αδικος ενας νεος εμφυλιος, δεινουμε δικαιωμα σε ολους αυτους που θελουν να παρειστανουν τους σοφους, ις βαρος ολων εμας, να εφαρμοζουνε νομους που ανατρεπουν το δικαιωμα μας για ζωη,επιβιωση, αξιοπρεπεια,καταπατουν αγωνες των προγωνων μας που καποιοι στερηθηκαν τα παντα για να μας parexoyn μια στεγη κ.λπ. Δεν πρεπει για κανενα λογο να χωριστουμε σε ομαδες, διοτι ολοι εμεις οι πολιτες ειμαστε ενας κρικος της αλυσιδας που τυλιγει την Ελλαδα ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΝΑς ΚΡΙΚΟς ΣΠΑΣΕΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΧΕΡΩΝΤΑΙ ολοι αυτοι που θελουν να μας δουν εξαθλιομενους, ΟΛΟΙ ΜΑΖΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥς ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΥς ΧΑΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ υβρεις, η παροιμια λεει οταν η φωτια πιασει στον γειτονα θα ερθει και σε σενα, γιαυτο θα πρεπει να ειμαστε ενωμενοι και να μην χειροκραταμε για τα οποιαδηποτε επωδυνα μετρα περνει, η οποιαδηποτε κυβερνιση ις βαρος ειτε των δημοσιων ειτε των ιδιωτικων,διοτι οπως ολοι μας διαπιστωνουμε καμια μειωση δεν γινεται για τους 300 της βουλης και των 18.000 παρατρεχαμενους περ/ρχες γ.γραματεις και φαρισαιων οι οποιοι λαμβανουν μισθους 10.000 μηνιεως 18,300 & 10.000 =183.000.000 ευρω επι 12 μηνες αστα να πανε. Γιαυτο λοιπον αδελφια ας ειμαστε ενωμενοι.

JOHN

ο τΣΊΠΡΑς ΜΕ ΤΟ ΚΑΝΈΝΑ ΣΠΊΤΙ ΣΕ ΧΈΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΊΤΗ δεν εννοούσε σπίτια που είναι χρεωμένα στις τράπεζες αλλά τα σπίτια που τα έκτισαν οι μεροκαματιάρηδες.!!!

Αναστατώνομαι

Ωωωω, μα τι λέτε! Σοβαρά; Αναστάτωση προκαλεί στους Δημόσιους υπάλληλους; Έπαθαν σοκ τα πουλάκια μου; Άλλα περίμεναν απ' τον Τσίπρα ε; Δεν πειράζει, πάλι καλά να λένε, γλιτώσανε την απόλυση και την άρση μονιμότητας! Ως πότε όμως; Τικ τακ, τικ τακ...

σιγα ρε!

ΣΟΚ το βλεπει ο αρθρογραφος! Εγω ας πουμε, απ' τα 58 θα παω στα 62. Ετσι κι αλλιως δεν ηθελα να βγω στη συνταξη απ' τα 58!

@Αναστατώνομαι

Όσο χτυπάς το ρολόι σου τράβα στην τράπεζα να πληρώσεις τους φόρους σου. Αρκετά εφαγες 40 χρόνια τώρα και κατέστρεψες το κράτος. Άντε για να πληρωθώ και εγώ.

ΚΟΠΡΟΣ

ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΞΗΝΟΥΜΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΡΕ ΚΟΡΟΙΔΑ , ΑΣ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΡΟΝΙΑ. ΝΑ ΚΑΙ ΜΑΣ................

ΚΩΣΤΑΣ

ρε κοπροσκυλα ολα απο εσας τα τραβαμε κοπριτες του δημοσιου εχετε σκεφτει τι θα παθετε μολις αλαξει η κατασταση 80 ευρω το μηνα και πολλα σας ειναι και συνταξη στα 75 ενα εικοσαρικο το μηνα 40 χρονια κλεβατε και εκβιαζοντασς λαδονοσασταν ΟΥΣΤ ΛΕΧΡΙΤΕΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΝ!

Ο ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕ ΤΗ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟΥ, ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!! ΤΣΙΠΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ! ΚΑΛΑ ΦΑΓΑΝΕ 40 ΧΡΟΝΙΑ!

@ΚΩΣΤΑΣ

Προσεύχομαι να σε έχει καλά ο θεός να με ταζεις μια ζωή φοροφυγά.

KOY KOY

TOMAΡIA ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΑΛΗΤΑΡΙΟ ΜΕΤΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΑ ΝΤΑΟΥΛΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

Δ.Υ. POWER!

ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΑΛΟΥΜΕ! ΑΠΟ ΣΑΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΝ ΑΔΩΝΗ= ΝΔ 5%!

Κόμης

Μπράβο στον Αλέξη Τσίπρα. Ειλικρινά δεν το περίμενα. Κι όμως τόλμησε.

1234

Σιγά τη διαφορά, απλώς θα κοπροσκυλιάζουν για μερικά χρόνια επιπλέον επί πληρωμη, "εργαζόμενοι", ελέω ιδιωτικού τομέα

ΖΗΤΩ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Άντε παιδιά υποχρεώστε αυτη τη Κυβέρνηση ( Και οι προηγούμενες το ίδιο ήταν κόμματα των δ.υ) να μειώσει τους μισθούς τους, κόψιμο των εφάπαξ, και όλος ο κόσμος του ιδιωτικού τομέα, θα είναι μαζί σας. ΑΡΚΕΤΑ ΕΦΑΓΑΝ.

ZACK

γι αυτούς που απoλείονται στα 50 και στα 55 και μενουν ανεργοι κανενα σοκ?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ypoyrgeio_oikonomikon

Μείωση ΕΝΦΙΑ, διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων και μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης ληξιπρόθεσμων οφειλών -Θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να ψηφιστεί ως τις 10 Αυγούστου

creta_farm_2

Θέτει προ των ευθυνών τους τα αδελφια Δομαζακη και τους ζητά να υπογράψουν το MoU που προτείνουν οι τράπεζες - Κοντά στο σημείο μηδέν η Νο1 εταιρεία αλλαντικών, που κλυδωνίζεται απ τον αδελφικό εμφύλιο, όπως αποκαλύπτει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

xatzidakis_main

«Πολυπαραγοντική» λύση σωτηρίας για τη ΔΕΗ θα παρουσιάσει αναλυτικά τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης - «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανησυχούν» - Τρελό αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη "μικρή ΔΕΗ", είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κωστής Χατζηδάκης

154