«Κλειδώνουν» οι μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

«Κλειδώνουν» οι μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

Στο στόχαστρο και οι κύριες συντάξεις των 800 ευρώ γιατί οι μειώσεις αφορούν το σύνολο του ποσού (κύριας και επικουρικής) - Σε τρία χρόνια δεν θα υπάρχει σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ - Στο 55% το ποσοστό της αναπλήρωσης στο μέλλον - Την ερχόμενη Πέμπτη το πόρισμα της επιτροπής σοφών

«Κλειδώνουν» οι μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ
Οι προβλέψεις του  ΔΝΤ που αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση των συνταξιοδοτικών δαπανών στην Ελλάδα, οι δηλώσεις Κατρούγκαλου ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να μη μειωθούν οι συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ και το αναμενόμενο πόρισμα της επιτροπής σοφών που θα προβλέπει νέο σύστημα υπολογισμού συντάξεων με χαμηλή αναπλήρωση συνθέτουν ένα ζοφερό τοπίο για την τύχη  τόσο των νυν όσο και των μελλοντικών συνταξιούχων.

Οι μειώσεις θα επιβληθούν στο σύνολο του ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα θιγούν και οι κύριες συντάξεις ύψους 800 ευρώ . Το «μαχαίρι» σχεδιάζεται να μπει κλιμακωτά στις σημερινές συντάξεις  για να μην σηκώσουν μόνο οι μελλοντικοί  συνταξιούχοι το αβάσταχτο βάρος των αλλαγών.

Η απόφαση για το « βάθος» το μαχαιριού (έχει γίνει επεξεργασία σεναρίων για μειώσεις έως 13%) θα ληφθεί όταν ολοκληρωθεί η ποσοτικοποίηση των αλλαγών με  στόχο να καλυφθεί η δέσμευση για εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ το 2016 από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες καθώς και 1,6 δισ. για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των ταμείων.

Κλείσιμο
Οι ειδικοί στην ασφάλιση υποστηρίζουν ότι με τις συνεχείς περικοπές σε τρία χρόνια δε θα υπάρχει σύνταξη (κύρια και επικουρική) άνω των 1000 ευρώ.

Οσο για το νέο σύστημα υπολογισμού συντάξεων με βάση το σουηδικό μοντέλο και ενιαίους κανόνες εισφορών παροχών  θα οδηγήσει σε εξόντωση τη μελλοντική γενιά συνταξιούχων αφού ποσοστό αναπλήρωσης δε θα υπερβαίνει το 55% (κύρια και επικουρική) από 70% που είναι σήμερα.

Το πόρισμα της επιτροπής σοφών το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη θα περιγράφει το νέο μοντέλο , επισημαίνοντας την ανάγκη εφαρμογής μεταβατικής περιόδου για τους παλιούς ασφαλισμένους καθώς και διατήρησης διαφορετικών καθεστώτων εκεί που υπάρχουν ιδιαιτερότητες ακόμα και αν τα ταμεία συγχωνευτούν σε ένα ενιαίο φορέα.

Ειδικότερα έγινε μνεία για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που έχουν καταβάλει για πολλά χρόνια υψηλές εισφορές συγκριτικά με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Το νέο μοντέλο θα προβλέπει την καθιέρωση εθνικής σύνταξης και συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης για τους νέους συνταξιούχους, καθώς και ένα διπλό σύστημα με εθνική και αναλογική σύνταξη για τους ήδη συνταξιούχους.( πρόταση Κατρούγκαλου) .Το πόρισμα της επιτροπής θα περιλαμβάνει και στοιχεία από την πρόταση του πρώην διοικητή του ΙΚΑ Μιλτιάδη Νεκτάριου ο οποίος εισηγείται το νέο σύστημα να ισχύσει για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1992.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου εργασίας με τη συμβολή της εθνικής αναλογιστικής αρχής και ομάδας τεχνοκρατών που θα ορίσουν οι θεσμοί , θα ποσοτικοποιήσουν στη συνέχεια το νέο σύστημα ώστε να κουμπώνει με τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι τα χρονικά περιθώρια για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι ασφυκτικά  καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στο Νοέμβριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης