Νίκος Καραμούζης : Εποπτεία στις τράπεζες δεν σημαίνει απαλλαγή από τις υποχρεώσεις
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μείνουν ανταγωνιστικές, κερδοφόρες, και ακηδεμόνευτες, καθώς η διεθνής εμπειρία, έχει δείξει πως μόνο τότε ένα αποτελεσματικά εποπτευόμενο τραπεζικό σύστημα, θα γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης μιλώντας για την κρίση και τα αίτια της σε ειδική ημερίδα της Βουλής.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μείνουν ανταγωνιστικές, κερδοφόρες, και ακηδεμόνευτες, καθώς η διεθνής εμπειρία, έχει δείξει πως μόνο τότε ένα αποτελεσματικά εποπτευόμενο τραπεζικό σύστημα, θα γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης μιλώντας για την κρίση και τα αίτια της σε ειδική ημερίδα της Βουλής.
Αναλύοντας πιο διεξοδικά την σκέψη του, τόνισε ότι η εποπτεία είναι αναγκαία, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαλλαγή από τις υποχρεώσεις των δανείων …
Χαρακτηριστικά είπε, όταν οι τράπεζες αντιμετωπίζουν το κλείσιμο επιχειρήσεων δεν επιχαίρουν καθώς μεγιστοποιούνται οι ζημιές για όλους. Τούτο όμως δεν πρέπει να παρερμηνευθεί «γενικευμένη απαλλαγή των δανειζομένων από τις υποχρεώσεις τους», συνέχισε.
Οριοθετώντας, όμως, τις απατήσεις της νέας εποχής συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να έχουν απέναντι την κοινωνία και δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένοι, μόνο οι μέτοχοι και τα στελέχη.
Τα αίτια
Οι νεοκλασικές αντιλήψεις ( Α. Smith ), oι μεγάλες παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες ( χαμηλά επιτόκια, ρευστότητα, ) η διαφορά καταθέσεων- επενδύσεων στις ΗΠΑ, αλλά και η εγκατάλειψη - από τις αγγλοσαξονικές τράπεζες - της πραγματικής οικονομίας για τα κερδοσκοπικά και χρηματοοικονομικά στοιχήματα είναι οι βασικές αιτίες που έθρεψαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όπως τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης.
Ο καθηγητής της χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, αφού περιέγραψε αναλυτικά την κρίση, τα αίτια, αλλά και το τι πρέπει να γίνει, υπογράμμισε πως οι ελληνικές Τράπεζες διάλεξαν να μην επενδύσουν σε τοξικά, αλλά ούτε αν αυξήσουν την σχέση δανείων προς καταθέσεις στο 200%, όπως οι βρετανικές τράπεζες. Αντίθετα, οι ελληνικές τράπεζες αναπτύχθηκαν και το « , το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ακολούθησε τη διεθνοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου έχει διαμορφώσει σήμερα μια σημαντική και αξιόλογη παρουσία σε 10 χώρες, με 3.800 υποκαταστήματα, 45.000 περίπου εργαζομένους, με υπόλοιπα δανείων κοντά στα €55 δισεκ. και συνολικές επενδύσεις σε κεφάλαια και ρευστότητα στην περιοχή κοντά στα €45 δισεκ.
Αυτή η σημαντική προσπάθεια διεθνοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί μία εθνική επένδυση για όλους μας, που δεν πρέπει να πάει χαμένη.»
Η αλόγιστη συμπεριφορά
Μιλώντας, όμως, για τις συνθήκες της αλόγιστης συμπεριφοράς κρατών , κυβερνήσεων, τραπεζών, τόνισε πως φαίνεται ότι
«Δεν διδαχθήκαμε τίποτα από την ιστορία» ανέφερε, παραθέτοντας τα εκτός λογικής στοιχήματα που είχαν αναλάβει τράπεζες, όπως η Lehman Brothers ή ολόκληρα κράτη, όπως η Ισλανδία.
Ενδεικτικά, τόνισε
- τα αμοιβαία κεφάλαια έφθαναν τα $ 30 τρισεκ. το 2007, διπλασιάστηκαν σε έξι χρόνια,
- τα hedge funds έφθασαν τα $2 τρισεκ. μέσα σε λίγα χρόνια με δυνατότητες μόχλευσης και 10 – 15 φορές των ιδίων κεφαλαίων τους,
- τα private equity funds ξεπέρασαν τα $ 1.5 τρισεκ. με δυνατότητες μόχλευσης των κεφαλαίων τους 3-4 φορές,
- η σχέση αξίας ενεργητικού προς ίδια κεφάλαια για ορισμένες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες έφθασε τις 60 φορές,
- είχαμε εμπορικές ευρωπαϊκές τράπεζες με δάνεια προς καταθέσεις πελατών και πάνω από το 200%,
- οι εκτός ισολογισμού θυγατρικές κερδοσκοπικές εταιρείες διεθνών τραπεζών (SIVs) να έχουν μακροχρόνιες επενδύσεις, κυρίως σε τιτλοποιήσεις, αξίας $300 δισεκ., χρηματοδοτούμενες από βραχυχρόνιες πηγές,
- η AIG, η μεγαλύτερη, ίσως, αμερικάνικη ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο, να τρέχει βιβλίο παραγώγων $ 2 τρισεκ., κυρίως CDOs και
- η Ισλανδία να έχει τράπεζες με ενεργητικό 10 φορές το ΑΕΠ της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr