Πόσο έχουν υποχωρήσει οι τιμές των εξοχικών στα νησιά

Πόσο έχουν υποχωρήσει οι τιμές των εξοχικών στα νησιά

Ποιες περιοχές αντιστέκονται με τιμές 10.000 ευρώ/τ.μ.; 

Πόσο έχουν υποχωρήσει οι τιμές των εξοχικών στα νησιά
Συνέχεια της πτωτικής τάσης και της αβεβαιότητας στην αγορά εξοχικών και παραθεριστικών κατοικιών φέρνουν οι τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

“Εκτίμηση μας είναι ότι η αγορά ακινήτων έχει εισέλθει σε ένα κύκλο εσωστρέφειας. Οι πιέσεις στα διαθέσιμα εισοδήματα αναμένεται να είναι τόσο ισχυρές που η κατάρρευση της αγοράς εξοχικών και παραθεριστικών κατοικιών θα αποτελέσει γεγονός που δύσκολα θα ανατραπεί”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο τελευταίο Παρατηρητήριο Τιμών για τις εξοχικές κατοικίες στις Κυκλάδες, η εταιρεία GEOAXIS.

Συνολικά για την αγορά, η μελέτη αναφέρει ότι αν και οι τιμές έχουν φτάσει σε προ κρίσης επίπεδα, περίπου 30.000 με 40.000 κατοικίες εξακολουθούν και παραμένουν αδιάθετες. “Η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την πολιτικό-οικονομική αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον, έχουν καταστήσει την απόκτηση εξοχικών ακινήτων μία εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Αναφορικά με τις προσδοκίες αναθέρμανσης της αγοράς από την έλευση ξένων αναζητούντων ευρωπαϊκό διαβατήριο μέσω της αγοράς ακινήτου, οι αναλυτές της GEOAXIS εκτιμούν ότι ο πήχης θα πρέπει να χαμηλώσει αρκετά καθώς δεν υπάρχει οργανωμένο προϊόν, ούτε συγκεκριμένη υποδομή για την υποστήριξη του όλου εγχειρήματος. “Με άλλα λόγια ούτε μεγάλα οικιστικά ή παραθεριστικά συγκροτήματα της τάξης των 400-500 σύγχρονων κατοικιών, ιδιοκτησίας ενός ιδιοκτήτη υπάρχουν, ούτε η ελληνική πολιτεία δημιούργησε τις ιδιαίτερα ευνοϊκές προϋποθέσεις για κάποιον ιδιώτη να καταφέρει να αποκτήσει ακίνητο με ασφάλεια και ταχύτητα. Επιπρόσθετα, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, μαζί με την Κύπρο που από χρόνια το εφαρμόζει, παρέχουν πλέον αυτή την δυνατότητα.
Κλείσιμο

Οι τιμές στα νησιά

Ειδικότερα ως προς τις τιμές αυτή την περίοδο, η εταιρεία στηρίζεται σε στοιχεία της εγχώριας αγοράς για πέντε ενδεικτικές αγορές εξοχικών κατοικιών (Μύκονος / Πάρος / Σαντορίνη / Κύθνος / Κέα) μέχρι τις 30 Ιουνίου, προ του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Αναφορικά με την επιλογή των νησιών μελέτης η εταιρεία σημειώνει ότι σκοπός ήταν η ενδεικτικότερη κάλυψη του νομού Κυκλάδων με νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος που αποτελούν γνωστούς φημισμένους τουριστικούς προορισμούς και η Κύθνος και η Κέα που αποτελούν ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς με σημαντική αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας τους τα τελευταία χρόνια.

Για ακόμη ένα εξάμηνο, λοιπόν, στα πέντε νησιά καταγράφεται οριζόντια και καθολική πτώση των πιθανών τιμών πώλησης, η οποία μετρήθηκε μεσοσταθμικά στο 3% σε σχέση με το 2014 και 10,4% σε σχέση με το 2013. Περισσότερο ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα για τη Μύκονο, η οποία εξακολουθεί και καταγράφει την υψηλότερη αξία μονάδος με 2.184 ευρώ / ανά τ.μ. Ακολουθεί η Σαντορίνη με 1.852 ευρώ /τ.μ. και η Πάρος με 1.813 ευρώ /τ.μ.. Η Τζιά καταγράφει 1.699 ευρώ/ τ.μ. και η Κύθνος με 1.385 ευρώ /τ.μ.. Σε σύγκριση με το 2014, τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζουν η Κύθνος (-4,1%) και η Σαντορίνη (-3,5%), ενώ έπονται η Πάρος (-2,9%) και η Κέα (-2,4%). Την μικρότερη πτώση καταγράφει η Μύκονος (-2,2%).

Σημειώνεται ότι τα ακίνητα που εξετάστηκαν αποτελούν τυπικές κατασκευές που δεν ωφελούνται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κατασκευής και τοποθεσίας. Η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των συγκριτικών στοιχείων βασίστηκε αποκλειστικά σε τρέχουσες ζητούμενες τιμές πώλησης νέων σε ηλικία μονοκατοικιών / μεζονέτων, τυπικών προδιαγραφών κατασκευής και σε τυπικές θέσεις (όχι παραθαλάσσια).


Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης