ΕΚΤ σε Αθήνα: Βάλτε capital controls, αλλιώς χρηματοδότηση τέλος

ΕΚΤ σε Αθήνα: Βάλτε capital controls, αλλιώς χρηματοδότηση τέλος

Η προθεσμία αυτή, ο λόγος που δεν έχει γίνει γνωστό τι αποφάσισε η ΕΚΤ στην τηλεδιάσκεψη - Στις 17.00 συνεδριάζει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας (το όργανο που εισηγείται τη λήψη έκτακτων μέτρων)

Προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει capital control στις τράπεζες εντός της ημέρας παρείχε η ΕΚΤ με την προειδοποίηση ότι σε διαφορετική περίπτωση θα διακοπεί πλήρως η χρηματοδότηση προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναφέρουν πληροφορίες του Newmoney.gr.

Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται έμμεσα απ' το γεγονός ότι ο υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης βγήκε στο ραδιόφωνο του BBC και δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει την επιβολή capital controls ή ακόμα και τραπεζική αργία.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρουφάκης με τον κ. Δραγασάκη βρίσκονται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ταυτόχρονα στις 17.00 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας στο οποίο προεδρεύει ο κ. Βαρουφάκης και είναι το όργανο το οποίο εισηγείται στον υπουργό τη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου στη συνέχεια ο υπουργός να το εισηγηθεί στην κυβέρνηση.

Η προθεσμία αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι και ο λόγος που δεν έχει γίνει γνωστό τι αποφάσισε η ΕΚΤ στη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 12.00 το μεσημέρι.

Νωρίτερα το BBC είχε μεταδώσει πως η ΕΚΤ θα διακόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA ενώ το Reuters είχε μεταδώσει ότι η ΕΚΤ αποφασίζει αύξηση του κουρέματος των ελληνικών εγγυήσεων, απόφαση που εάν ληφθεί "στραγγαλίζει" τις ελληνικές τράπεζες. Σε μία τέτοια περίπτωση τα χρηματοδοτικά περιθώρια των ελληνικών τραπεζών συρρικνώνονται και η επιβολή capital controls είναι μονόδρομος. Η αύξηση του ποσοστού κουρέματος των ελληνικών εγγυήσεων σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν επιπλέον εγγυήσεις στην ΕΚΤ προκειμένου να διατηρήσουν τη ρευστότητα των περίπου 90 δισ ευρώ που έχουν λάβει ήδη από τον ELA χωρίς όμως να βάλουν και κάτι στα Ταμεία τους εφόσον δεν θα αυξηθεί το ποσό του ELA.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες έχουν επεξεργαστεί ήδη σενάρια τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν το κλείσιμο των καταστημάτων των τραπεζών για επτά ημέρες ενώ στο διάστημα αυτό θα ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία των ΑΤΜ τα οποία θα έχουν ημερήσιο όριο αναλήψεων.

Πριν την τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ προηγήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες αναμένουν ότι μετά το χθεσινό Eurogroup και από την πλευρά της ΕΚΤ αναμένεται ένα ακόμη σκληρό μήνυμα.

Ειδικότερα δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια για τις αποφάσεις της ΕΚΤ:

Το πρώτο σενάριο θέλει την ΕΚΤ να συνεχίζει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών τη Δευτέρα και την Τρίτη, ζητώντας όμως να επιβληθούν capital control ώστε να μην είναι ανεξέλεγκτη η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες. Να δίνει δηλαδή στις τράπεζες τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να καλύπτονται έναντι των καταθετών τα ημερήσια όρια των αναλήψεων πχ τα 200 ευρώ ανά συναλλαγή. Μια τέτοια απόφαση θα κρατήσει το τραπεζικό σύστημα ανοικτό έως την Τετάρτη που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα, οπότε και οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.
Το δεύτερο σενάριο είναι οι τράπεζες να μην ανοίξουν τη Δευτέρα. Το «μαξιλάρι» των κεφαλαίων που έχει το τραπεζικό σύστημα έχει μειωθεί από τις εκροές των τελευταίων ημερών. Μόνον το Σάββατο, από το πρωί έως το απόγευμα, μέσω των ΑΤΜ και των τραπεζικών καταστημάτων που λειτουργούν είχαν αποσυρθεί καταθέσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Αν οι τράπεζες ανοίξουν τη Δευτέρα, με την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί θα υποχρεωθούν να κατεβάσουν ρολά μέσα στην ημέρα πριν τη λήξη του ωραρίου των συναλλαγών με το κοινό, επειδή δεν θα διαθέτουν επαρκή μετρητά να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική, καθώς θα σημαίνει bail in για το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εφόσον μια τράπεζα περιέλθει σε τόσο δεινή θέση για να επανεκκινήσει, κεφαλοποιείται καταρχήν από τους μετόχους και στη συνέχεια με κούρεμα των καταθέσεων στο ποσοστό που είναι αναγκαίο για να καλυφθεί η «τρύπα».

Πάντως, σε περίπτωση που οι τράπεζες είναι κλειστές τη Δευτέρα, θα υπάρχει πρόβλημα στην εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, οπότε το πιθανότερο είναι ότι η αργία των τραπεζών θα επεκταθεί και στο Χρηματιστήριο. Το ίδιο ισχύει και για τις εξαγορές αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς, με κλειστές τράπεζες δεν είναι δυνατόν να γίνουν συναλλαγές.

Όλα αυτά όταν χθες το βράδυ η γαλλική Liberation επικαλούμενη Ευρωπαίο αξιωματούχο παρουσίασε την Ελλάδα, ένα βήμα πιο κοντά στα capital controls, καθώς όπως είπε, η ΕΚΤ θα σταματήσει τον ELA, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποφασίσει τη λήψη κεφαλαιακών περιορισμών ήδη από την Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ (236)

ΓΑΠ

Πατέρα τάμαθες τά νέα?Επτωχέσαμεν!

Τιμωρος

The game is over ευρωφασιστες.Οσο φαγατε φαγατε τωρα θα το χωνεψετε κοπριτες της μεταπολιτευσης.Σαμαροσκυλα θα πληρωσετε για οσα προκαλεσατε στην ελλαδα.Λευκα κελια για τα γαλαζια τα παιδια.

XYZ

Έτσι! Και όταν με το καλό φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ και έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τα αλλάξει όλα!

freeman

Τελικά αν οι Ελληναράδες είχαν βάλει πλάτη στο Γιώργο που ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΑΒΑΓΕ ΤΟ ΚΑΡΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΕΝΤΟΣ ΟΝΕ-ΕΕ , ΟΥΤΕ ΟΙ ΚΡΕΤΙΝΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΟΧΙΤΛΕΡΙΚΟΙ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ και Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΒΓΕΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ max ΤΕΛΟΣ 2013 . Τι ? Λέω παπαριές ? AN ΑΝΤΕΧΕΙΣ να δεις την αλήθεια για την Δημοσιονομική αποτελεσματικότητα του ..."ανίκανου" Παπανδρέου , ΓΚΟΥΓΚΛΑΡΙΣΕ : Δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και της Καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κα. Angela Merkel. ΔΙΑΒΑΣΕ στην τελευταία παράγραφο πρωτολογίας της Μέρκελ . Μέρκελ , Μαξίμου, ενώπιον του Σαμαρά , 09/10/2012 Κλείνοντας, θα ήθελα να πω -το ανέφερα και προηγουμένως- υπάρχουν πρόοδοι. Από το 2009 έως το 2011, το πρωτογενές έλλειμμα από -10% έχει μειωθεί στο 2%, ένα πρώτο θέμα. Επίσης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είχε εξισορροπηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία μας δείχνουν με κάθε σαφήνεια ότι πολλά έχουν επιτευχθεί, τα μέτρα, πολλά από τα οποία ήταν αναγκαία για τους ανθρώπους, ήταν πάρα πολύ σκληρά σαν μέτρα, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι αυτός ο δύσκολος δρόμος άξιζε τον κόπο. ΛΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΗΞΕΡΕ Η ΜΕΡΚΕΛ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 2010-2011 ? ΔΗΛΑΔΗ Ο ΓΑΠ ΠΑΡΈΔΩΣΕ αποκατεστημένο , ΣΤΟΥΣ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ , ΤΟ 80% ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΎ ΣΤΟΧΟΥ , του ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ του Πρωτογεννούς Ελλείμματος ΤΩΝ 24δις ! ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ : Μετά την ανατροπή Γαπ, από 11/2011 4 χρόνια ΤΩΡΑ , 3 ΧΑΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΕΠΙ ΜΕΤΡΩΝ και ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ ΤΟ -2% (το υπόλοιπο 20% του στόχου μας) , ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΤΟ μηδενίσουν ΧΩΡΙΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ. Για δε τις μεταρρυθμίσεις , βρες την ανακοίνωση ΟΟΣΑ για την Ελλάδα 1η χώρα σε μεταρρυθμίσεις 2009-2011 . ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΩ ΕΓΩ , ο κολλημένος ή ο ταϊσμένος ΑΛΛΑ Η ΙΔΙΑ Η ΜΕΡΚΕΛ !!!!!!! Σε στεναχωρώ με τα στοιχεία , αλλά τι να κάνω ? ΑΠΛΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ , ΈΦΑΓΕΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙ-ΓΑΠΙΚΗ ΠΑΡΑΜΥΘΑ . ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ !

Χαχαχαχαχα

Και με το χρέος στο 175% του ΑΕΠ που παρέδωσε ο ΓΑΠ (απο 115%) τι θα κάναμε ; Χαχαχαχα

Εγω ειμαι αυτος

γατακια η ΕΚΤ διατηρησε τον ELA

Algonquin

Το χρηματιςτηριο Είναι πσιχνιδι για μεγάλα παιδάκια. Είναι πολύ άδικο να κλείσει. Αυτοί που είναι short πήραν ρίσκο για να τοποθετηθούν. Αυτοί που είναι long , ας πρόσεχαν. Πρέπει να το αφήσουν να παει στο μηδέν!

Tabula Rasa

Είστε γελίοι στο ΠΘ!!!ΓΕΛΙΟΙ!!!!!ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΝΟΜΟΜΟΕΝΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΜΟΙΑΣΟΥΜΕ ΘΑ ΣΑΣ ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ ΣΥΛΛΑΒΕΙ!!!

Σύντροφοι

Τρέχτε για χαρτόκ@λα....

Γ ΔΕΣΠ

Οποίός είναι υπέρ του ΟΧΙ είναι ανεγκεφαλος λαλακας. Looses είστε. Επειδή τα έχετε χάσει όλα πρέπει να τα χάσουμε και οι υπόλοιποι ? Κάνε κάτι για να βελτιώσεις τη ζωή σου. Μη περιμένεις απ τους άλλους. Ψήφος συνείδησης. Ψήφος λογικής. ΝΑΙ. Ψηφίζουμε ΥΠΕΡ.

Τάσος

Εγώ χρωστάω και της Μιχαλούς. Όλοι μαζί θα πάμε στο γκρεμό φίλε ή όλοι μαζί θα σωθούμε. Έτσι πάει κι αν σαρέσει.

εισαι κ φενεσε

[...] eisai kai fenese papagalaki twn tokoglyfwn

ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ

ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ 50 % ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΔΡΑΧΜΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ,

Δημοκρατικό Δημοψήφισμα

Αν αποφασίσουν και οι υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης να ρωτήσουν δημοκρατικά τους λαούς τους: Να συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα ρισκάροντας τα λεφτά μας ΝΑΙ ή ΟΧΙ? Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η απάντηση?

@@!!@@

απο αυριο πρεπει να ασχοληστε με ποιο νομισμα θα πρεπει να συνδεθει η δραχμη με το ευρω η με το δολαριο ;

Είσαι καθυστερημένος

Και γιατι θα πάμε σε δραχμή αν ειναι να τη συνδέσουμε ρε γελοίε ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης