Δεν …χάλασε την συνταγή ο Τρισέ - UPD
Δεν άλλαξε τα δεδομένα, δεν κάμφθηκε από τις φωνές όλων όσοι αγωνιούν για την ανταγωνιστικότητα αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης της ευρωοικονομίας και δεν παρέκκλινε ούτε κατ’ ελάχιστον από όσα εδώ και μήνες διατρανώνει σε κάθε ευκαιρία. Ο λόγος για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ο οποίος απλά δεν μείωσε το ύψος στο βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στην Ευρωζώνη. Ευρωεπιτόκια στο 4%. Και η ψαλίδα τώρα ίσως ανοίξει σε εύρος .. χαώδες εάν ο ομόλογός του
Δεν άλλαξε τα δεδομένα, δεν κάμφθηκε από τις φωνές όλων όσοι αγωνιούν για την ανταγωνιστικότητα αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης της ευρωοικονομίας και δεν παρέκκλινε ούτε κατ’ ελάχιστον από όσα εδώ και μήνες διατρανώνει σε κάθε ευκαιρία. Ο λόγος για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ο οποίος απλά δεν μείωσε το ύψος στο βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στην Ευρωζώνη. Ευρωεπιτόκια στο 4%. Και η ψαλίδα τώρα ίσως ανοίξει σε εύρος .. χαώδες εάν ο ομόλογός του της FED Mπεν Μπερνάνκε κάνει πράξη τις δικές του εξαγγελίες και μειώσει κι άλλο τα επιτόκια στην αμερικανική αγορά στις 18 του μηνός ή και νωρίτερα ...
Ανάλογο δρόμο αποφάσισε να διαβεί και το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας της Αγγλίας που κράτησε τα επιτόκιά της στο 5,25%. Και στην περίπτωσή της η αιτιολογία είναι ίδια: η διαφύλαξη της οικονομίας από την εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων.
Το ερώτημα είναι κατά πόσον η ευρωοικονομία – και δευτερευόντως η βρετανική – έχει πλέον τις αντοχές να διατηρήσει κερδοφορίες επιχειρήσεων, ρυθμούς ανάπτυξης και θέσεις εργασίας έστω στα τρέχοντα επίπεδα, στο βαθμό που οι πιέσεις από το κόστος χρήματος και τα διαδοχικά ξέφρενα ράλι του ευρώ θέτουν σε καθημερινή δοκιμασία αυτές ακριβώς τις αντοχές!
Κι επειδή ακόμα και στην εμμονή τους οι διοικούντες την ΕΚΤ δεν είναι δα και χαζοί να μην αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει, προσπαθούν – λεκτικά – να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από τις αποφάσεις τους και παράλληλα δίνουν «ψιχία» στους τραπεζίτες της Ευρωζώνης αφήνοντας αμετάβλητα τα επιτόκια της διατραπεζικής στα επίπεδα του 3%, 4% και 5% και (για μηνιαία, διμηνιαία και τριμηνιαία περίοδο αντιστοίχως).
Όλα αυτά την ώρα που το πετρέλαιο σκαρφάλωσε πάνω από τα 105 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός και το ασήμι σπάνε διαδοχικά ρεκόρ 20ετίας και ουδείς γνωρίζει πότε θα σταματήσει ο ανήφορος! Το ευρώ έφτασε μέχρι τα 1,53 έναντι του δολαρίου το οποίο συν τοις άλλοις κατακρημνίζεται έναντι στερλίνας, γιεν, αυστραλιανού και καναδικού δολαρίου, με τις χρηματιστηριακές αγορές να χάνουν … σταθερά έδαφος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr