Για να επενδύει ο Σόρος 10 δισ. τον χρόνο στο περιβάλλον, κάτι ξέρει…

Για να επενδύει ο Σόρος 10 δισ. τον χρόνο στο περιβάλλον, κάτι ξέρει…

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής κ. Τζορτζ Σόρος, ο 29ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με την τελευταία σχετική κατάταξη του ειδικευμένου στο θέμα περιοδικού «Forbes», είναι εδώ και δεκαετίες γνωστός όχι μόνο για τις συνήθως ευφυείς και πάντως απολύτως προσοδοφόρες επενδυτικές του επιλογές, αλλά παράλληλα και για το κοινωφελές έργο που έχει παράξει, έργο πάντα συνυφασμένο με επενδυτικά προγράμματα και με κατά περίπτωση «γενναιόδωρες» συνεισφορές από την προσωπική περιουσία του.

Για να επενδύει ο Σόρος 10 δισ. τον χρόνο στο περιβάλλον, κάτι ξέρει…

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής κ. Τζορτζ Σόρος, ο 29ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με την τελευταία σχετική κατάταξη του ειδικευμένου στο θέμα περιοδικού «Forbes», είναι εδώ και δεκαετίες γνωστός όχι μόνο για τις συνήθως ευφυείς και πάντως απολύτως προσοδοφόρες επενδυτικές του επιλογές, αλλά παράλληλα και για το κοινωφελές έργο που έχει παράξει, έργο πάντα συνυφασμένο με επενδυτικά προγράμματα και με κατά περίπτωση «γενναιόδωρες» συνεισφορές από την προσωπική περιουσία του.

Η τελευταία επενδυτική επιλογή του πάντως δεν εξέπληξε τους γνωρίζοντες, αφού για μία ακόμη φορά ο αειθαλής κ. Σόρος προτρέχει των εξελίξεων και αποφασίζει να επενδύσει το ποσόν του 1 δισ. δολαρίων -σε πρώτη φάση- στη χρηματοδότηση αυτού που ο ίδιος θέλησε να χαρακτηρίσει «καθαρή ενέργεια».

Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής πάμπολλων επενδυτικών funds δημιουργεί τώρα άλλο ένα, το οποίο χαρακτηρίζει «ειδικό συμβουλευτικό όμιλο για θέματα εναλλακτικών μορφών ενέργειας, φιλικών προς το περιβάλλον».

Ο περί ου ο λόγος όμιλος θα ξεκινήσει να λειτουργεί με ένα αρχικό κεφάλαιο ύψους 100 εκατ. δολαρίων που θα συνεισφέρει στα ταμεία του ο ίδιος ο κ. Σόρος, ο οποίος θα αναλάβει προσωπικά και την παροχή συμβουλών προς τις κυβερνήσεις ή όποιον άλλο τρίτο ενδιαφερόμενο επενδυτή για θέματα που αφορούν στην καθαρή ενέργεια. Ο όμιλος θα είναι επίσης ανοιχτός σε άλλους επενδυτές.

Μιλώντας γι’ αυτή του την απόφαση, ο μίστερ Σόρος δεσμεύτηκε ότι θα εποπτεύει προσωπικά τη διαδικασία εισδοχής νέων κεφαλαίων και επενδυτών στο υπό σύσταση fund, αλλά και το πού θα κατευθύνονται κατά περίπτωση τα κεφάλαια που θα διατίθενται σε προγράμματα και τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι τα κριτήρια για τις όποιες επενδύσεις θα γίνουν μελλοντικά μέσω του συγκεκριμένου fund θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, με στόχο βέβαια τη χρηματοδότηση λύσεων που θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση των προβλημάτων του περιβάλλοντος - πρωτίστως του φαινομένου του θερμοκηπίου-, αλλά παράλληλα με γνώμονα την επίτευξη κέρδους για τον ίδιο και τους υπόλοιπους μετόχους του επενδυτικού αυτού εργαλείου.

Και μια και ο λόγος για τους «λοιπούς μετόχους», αυτοί μπορεί μεν να μην κατονομάστηκαν σε πρώτη φάση, εάν όμως αναλογιστούμε τον τρόπο δράσης του κ. Σόρος όλα τα προηγούμενα χρόνια, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως είτε υπάρχουν ήδη οι συνεπενδυτές είτε θα βρεθούν εύκολα.

Ο ίδιος ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής, πάντως, δείχνει ιδιαίτερη σπουδή για την επένδυση αυτή. Προς τούτο μάλιστα έκανε επίσημες ανακοινώσεις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κοπεγχάγη, μια επιλογή όχι τυχαία αλλά με ξεκάθαρους συμβολισμούς, αφού η πρωτεύουσα της Δανίας είναι αυτή που θα φιλοξενήσει τον Δεκέμβριο τη διεθνή σύνοδο για τον καθορισμό της νέας συμφωνίας κατά της κλιματικής αλλαγής: το αποκαλούμενο και «Κιότο Νο 2».

Κλείσιμο

Στη συνέντευξη ο μίστερ Σόρος αποκάλεσε τις δυσάρεστες κλιματικές αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες «πολιτικό πρόβλημα» και προτίμησε να μη μιλήσει για επενδύσεις και επενδυτές αλλά για «μια νέα πρωτοβουλία κλιματικής πολιτικής». Οπως και να την ονομάσει πάντως αυτή την «πρωτοβουλία», η ουσία είναι ότι δημιούργησε ένα επενδυτικό όχημα που στόχο έχει -πάντα κατά τα λεγόμενά του- να φτάσει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια να χορηγεί ετησίως κεφάλαια ίσως και άνω των 10 δισ. δολαρίων για την προώθηση ερευνών, τεχνολογιών και γενικότερα λύσεων πράσινης ανάπτυξης...

ΤΟ WHO IS WHO

# Ο διάσημος κ. Τζορτζ Σόρος είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Open Society Institute.

# Γεννημένος στην Ουγγαρία (Βουδαπέστη) το 1930, μετανάστης από τα 17 του στην Αγγλία, είναι ο ορισμός του αυτοδημιούργητου.

# Αρχικώς εργάστηκε ως σερβιτόρος, διανομέας, ακόμα και ταχυδρομικός υπάλληλος, ενισχύοντας οικονομικά την οικογένειά του ενώ σπούδαζε. Πλήρωσε ο ίδιος τα -πανάκριβα- δίδακτρά του και το 1952 αποφοίτησε από το φημισμένο London School of Economics.

# Απασχολήθηκε αρχικά ως χρηματιστής σε μια επενδυτική τράπεζα στο Λονδίνο.

# Το 1956 αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και εργάστηκε ως χρηματιστής και αναλυτής αγορών μέχρι το 1963. Παράλληλα διοχέτευε το σύνολο των απολαβών του σε επενδύσεις τόσο επιτυχημένες, ώστε τελικώς το 1967 να μπορέσει να ιδρύσει τη δική του επενδυτική εταιρεία. Για την ακρίβεια ένα offshore fund, το οποίο σταδιακά μετατράπηκε στη ναυαρχίδα των εταιρειών του, το γνωστό Quantum Fund.

# O κ. Σόρος, εκτός από τις επενδυτικές δραστηριότητές του, έχει αναπτύξει έντονη και πολυσυζητημένη φιλανθρωπική και ανθρωπιστική δράση.

Περιουσία με επιθέσεις στη λίρα και στο φράγκο

Ο κ. Τζορτζ Σόρος δεν είναι μόνο μια «money machine». Εχει φροντίσει να ιδρύσει «ιδρύματα αρωγής» σε πολλές χώρες, ιδίως της Ανατολικής Ευρώπης, από τα οποία προσφέρει υποτροφίες αλλά και ευκαιρίες μόρφωσης και απασχόλησης σε νέους. Οι άσπονδοι φίλοι του όμως τον κατηγορούν για ύποπτες σχέσεις με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ακόμα και για επενδυτικά προγράμματα αμφιβόλου υποστάσεως, με την ανοχή ή και τη συγκάλυψη των κυβερνήσεων αυτών.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της πολυήμερης «επίθεσής» του στα νομίσματα της Βρετανίας, της Γαλλίας, αλλά και της Νότιας Αφρικής στα τέλη της δεκαετίας του ’80, από την οποία αποκόμισε -αναλογικά- περίπου το ήμισυ της περιουσίας του!

Αυτή η ενορχηστρωμένη συναλλαγματική επίθεση ξεκίνησε από ένα επενδυτικό fund με βάση τη Νότια Αφρική, ένα fund που είχε ιδρύσει το 1979 ο μίστερ Σόρος με αντικείμενο και στόχο να βοηθήσει μαύρους μαθητές και σπουδαστές να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο του Cape Town την εποχή που μεσουρανούσε το καθεστώς του απαρτχάιντ στη χώρα...

Κατόπιν, ο κατά πολλούς εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος βοήθησε χρηματικά ακόμα και χώρες, σωστότερα τον λαό τους, που επισήμως βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τις ΗΠΑ, δηλαδή με τη χώρα που τον φιλοξενεί εδώ και δεκαετίες.

Για παράδειγμα, όταν διέθεσε 50 εκατ. δολάρια για να εξασφαλίσει τρόφιμα και φάρμακα για τον πληθυσμό του Σεράγεβο κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού της πόλης από τις νατοϊκές δυνάμεις! Τότε έφτιαξε με δικά του έξοδα και ένα εργοστάσιο φιλτραρίσματος πόσιμου νερού στην πόλη, έργο το οποίο επικαλείται και σήμερα ως προπομπό των ανησυχιών του για το περιβάλλον...

Τέλος, το 1993, ο Τζορτζ Σόρος ίδρυσε το Open Society Institute, που επισήμως λειτουργεί ως «αρωγός» για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ…
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης