Σκληρά μέτρα προτείνουν ΣΕΒ και ΕΒΕΑ
Ομοβροντία από τον επιχειρηματικό κόσμο το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς ΣΕΒ (φωτό ο πρόεδρος Δ. Δασκαλόπουλος) και ΕΒΕΑ (φωτό ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Μίχαλος) ζητούν την λήψη σκληρών μέτρων που θα οδηγήσουν την οικονομία στην έξοδο από την κρίση!
Η συγκεκριμένη «συνταγή» εστιάζει στην αύξηση φόρων και ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά περίπτωση, στην κατάργηση φοροαπαλλαγών και στην αναβολή εφαρμογής φοροελαφρύνσεων για τους πολίτες, στην φορολόγηση όλων των εισοδημάτων ανεξαρτήτως πηγή
Ομοβροντία από τον επιχειρηματικό κόσμο το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς ΣΕΒ (φωτό ο πρόεδρος Δ. Δασκαλόπουλος) και ΕΒΕΑ (φωτό ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Μίχαλος) ζητούν την λήψη σκληρών μέτρων που θα οδηγήσουν την οικονομία στην έξοδο από την κρίση!
Η συγκεκριμένη «συνταγή» εστιάζει στην αύξηση φόρων και ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά περίπτωση, στην κατάργηση φοροαπαλλαγών και στην αναβολή εφαρμογής φοροελαφρύνσεων για τους πολίτες, στην φορολόγηση όλων των εισοδημάτων ανεξαρτήτως πηγής καθώς και στην ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία του ωραρίου εργασίας.
Το ΙΟΒΕ, το επιστημονικό «εργαλείο» του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο για κρίσιμη καμπή, με αιχμή το δημοσιονομικό πρόβλημα, αν και δέχεται ότι οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ηπιότερες στην ελληνική οικονομία.
Οι εκτιμήσεις των συνεργατών του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικων Ερευνών) παραπέμπουν σε έλλειμμα της τάξης του 10% και πλέον για την χρονιά που διανύουμε. Και στην έκθεση προτείνονται παρεμβάσεις σε τρεις άξονες:
-Άμεσα μέτρα που αντιμετωπίζουν τις ορατές συνέπειες της κρίσης και πείθουν τόσο τις διεθνείς αγορές όσο και τους φορείς της ελληνικής οικονομίας ότι η οικονομική πολιτική αίρεται στο ύψος των περιστάσεων, εγκαταλείπει τις ανακολουθίες του παρελθόντος, αφήνει κατά μέρος το πολιτικό κόστος και εισέρχεται σε μια νέα, σταθερή πορεία με βάση τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.
-Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν μεν κατά κόρον επισημανθεί, αλλά δεν έχουν προχωρήσει.
- Βαθιές τομές στους μηχανισμούς εφαρμογής των μέτρων, κυρίως στον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, που θα παρέχουν απτές διασφαλίσεις ότι οι πολιτικές που θα αποφασισθούν θα εφαρμοσθούν με συνέπεια.
Και το ΙΟΒΕ γίνεται πιο συγκεκριμένο, προτείνοντας μεταξύ άλλων:
· - Αύξηση της φορολογίας καυσίμων και τσιγάρων, έτσι ώστε να προσεγγιστούν με ταχύτερο ρυθμό τα κατώτατα όρια που θέτει η Ε.Ε. (η αύξηση της τελικής τιμής των καυσίμων κατά 10% αποδίδει στον Προϋπολογισμό περίπου 800 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση της τιμής της πλέον προτιμώμενης μάρκας τσιγάρων αποδίδει στον Προϋπολογισμό περίπου 350 εκατ. ευρώ).
· Θέσπιση περιβαλλοντικού φόρου για τα αυτοκίνητα συμβατικής τεχνολογίας.
· Αναβολή της εξαγγελθείσας μείωσης των συντελεστών φόρου εισοδήματος Φυσικών και Νομικών προσώπων κατά 1% μέχρι το 2014.
· Κατάργηση των περισσότερων μορφών αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, των εξαιρέσεων και των εξωλογιστικών προσδιορισμών εισοδήματος και υπαγωγή των εισοδημάτων στην ισχύουσα φορολογική κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων που χορηγούνται από το κράτος
· Μείωση στα επόμενα δύο χρόνια του συνολικού μισθολογικού κόστους του Δημόσιου Τομέα με: α) Πάγωμα όλων των προσλήψεων, με εξαίρεση τους ελάχιστους υπαλλήλους με εξειδικευμένες γνώσεις και β) αυστηρή συγκράτηση των μισθών και κάθε είδους αμοιβών στο Δημόσιο τομέα.
· Θέσπιση του ακόλουθου κανόνα βιωσιμότητας για τα Ταμεία: σε κάθε ένα από τα 13 Ταμεία, το ποσοστό μεταβολής της μέσης σύνταξης θα πρέπει να υπολείπεται του ποσοστού μεταβολής του αντίστοιχου μέσου μισθού τουλάχιστον κατά 1,5% περίπου.
Συγκεκριμένα, όμως, μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης πρότεινε το μεσημέρι της Πέμπτης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το οποίο και έστειλε υπόμνημα στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Και μεταξύ αυτών, που σαφώς …καθιστούν τους πολίτες πιο ανήσυχους, περιλαμβάνονται:
- Η ευθυγράμμιση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης με τους αντίστοιχους μέσους όρους της Ευρωζώνης, με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
- Ο επαναπροσδιορισμός του συστήματος Φορολογικών Απαλλαγών, από μηδενική βάση, με κριτήριο την οικονομική αποτελεσματικότητα κάθε απαλλαγής και σε συνδυασμό με τις εξελισσόμενες δυνατότητες μηχανογραφικής υποστήριξης.
- Η άμεση λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, με βάση τις αρχές της ισονομίας, της ανταποδοτικότητας και της αλληλεγγύης. «Δεν μπορεί να είναι ανεκτό, άλλοι πολίτες να συνταξιοδοτούνται στα 65 και άλλοι στα 40. Δεν μπορεί να είναι ανεκτό, εργαζόμενοι με τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές να λαμβάνουν διαφορετικές συντάξεις. Δεν μπορεί κάποια επαγγέλματα να θεωρούνται βαριά και ανθυγιεινά μόνο στην Ελλάδα και σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα.
- Η σταδιακή εξομοίωση της εργατικής νομοθεσίας των ΔΕΚΟ με αυτή που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα..
- Η αύξηση της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης και μείωση κόστους υπερωριών.
- Η νομοθεσία να επιτρέπει την ευέλικτη οργάνωση του χρόνου εργασίας και τη διευθέτησή του με υπολογισμό του μέσου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, σε ετήσια βάση.
Προφανώς, ΣΕΒ και ΕΒΕΑ υποδέχονται τη νέα κυβέρνηση με …άγριες διαθέσεις, παρά τις πρώτες δηλώσεις των επικεφαλής τους που παρέπεμπαν σε συστράτευση όλων για να επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση και η μετατροπή της χώρας σε ένα σύγχρονο κράτος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr