M. Προκόροφ, ο πρώτος Ρώσος που αγοράζει ομάδα του ΝΒΑ

M. Προκόροφ, ο πρώτος Ρώσος που αγοράζει ομάδα του ΝΒΑ

Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας και σύμφωνα με το «Forbes» η περιουσία του ξεπερνά τα 9,5 δισ. δολάρια. Ετσι μπόρεσε να αλώσει το «άβατο» των ΗΠΑ: το θρυλικό αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ  Ποιος είναι αυτός που θέλει να γίνει αφεντικό των New Jersey Nets; Mε ρίζες στην παλιά σοβιετική ελίτ, μπήκε στις επιχειρήσεις πουλώντας blue jeans

Αν και οι καιροί για τους Ρώσους ολιγάρχε

M. Προκόροφ, ο πρώτος Ρώσος που αγοράζει ομάδα του ΝΒΑ

Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας και σύμφωνα με το «Forbes» η περιουσία του ξεπερνά τα 9,5 δισ. δολάρια. Ετσι μπόρεσε να αλώσει το «άβατο» των ΗΠΑ: το θρυλικό αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ  Ποιος είναι αυτός που θέλει να γίνει αφεντικό των New Jersey Nets; Mε ρίζες στην παλιά σοβιετική ελίτ, μπήκε στις επιχειρήσεις πουλώντας blue jeans

Αν και οι καιροί για τους Ρώσους ολιγάρχες είναι δύσκολοι -με πολλούς από αυτούς να έχουν οδηγηθεί στην εξορία ή στη φυλακή- ο 44χρονος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας κ. Μιχαήλ Προκόροφ ανήκει σε αυτούς που παραμένουν στο παιχνίδι. Ο -σύμφωνα με τους υπολογισμούς του περιοδικού «Forbes»- «αξίας» 9,5 δισ. δολαρίων Ρώσος δηλώνει έτοιμος να γίνει το νέο αφεντικό της αμερικανικής ομάδας μπάσκετ New Jersey Nets και να χτίσει ένα νέο στάδιο γι’ αυτούς στο Μπρούκλιν.

Με αυτή τη συμφωνία, ύψους 200 εκατ. δολαρίων, ο κ. Προκόροφ, ο οποίος σήμερα θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, θα γίνει ο πρώτος υπερατλαντικός ιδιοκτήτης μίας επαγγελματικής ομάδας του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον πλανήτη, του γνωστού σε όλους μας ΝΒΑ. Κι είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το γεγονός πώς, ενώ οι υπόλοιποι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι στρέφουν συνήθως την προσοχή τους στο βρετανικό ποδόσφαιρο, ο «σύντροφος» Προκόροφ είναι ο πρώτος που αποφασίζει να περάσει τον Ατλαντικό και να βάλει πόδι στην αμερικανική αθλητική σκηνή.

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο κ. Προκόροφ θα επενδύσει 200 εκατ. δολάρια για το 80% της ομάδας και ένα 45% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλεύεται το νέο γήπεδο της ομάδας. Για να λάβει χώρα, ωστόσο, και πρακτικά αυτή η αλλαγή ιδιοκτησίας, θα πρέπει να δοθεί και η έγκριση τουλάχιστον 23 ιδιοκτητών ομάδων του ΝΒΑ (από τους 30).

Κάποιοι έχουν ήδη εκφράσει τη στήριξή τους, καθώς πιστεύουν ότι θα φέρει νέα πνοή στον χώρο και φυσικά χρήμα, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που αντιδρούν, καθώς τους προβληματίζουν το ποιόν του Ρώσου επιχειρηματία και ο εξεζητημένος τρόπος ζωής του. 

Οι συναντήσεις με τον Πούτιν

Μέλος μίας οικογένειας που ανήκε στην παλιά σοβιετική ελίτ, ο κ. Προκόροφ έδειξε την «κλίση» του στον καπιταλισμό προτού αυτός εξελιχθεί σε πανδημία. Ξεκίνησε την εντυπωσιακή πορεία του στις επιχειρήσεις στα τέλη του 1980 πουλώντας παντελόνια τζιν.

Στη συνέχεια εργάστηκε σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, σε κάποιον από τους οποίους γνώρισε και τον μετέπειτα συνέταιρό του ονόματι Ποτάνιν. Το 1995 οι δυο τους κατέστρωσαν ένα σχέδιο για την εξαγορά της «Norilsk Nickel» καταβάλλοντας 250 εκατ. δολάρια και δεσμευόμενοι να επενδύσουν άλλα 300 εκατ. δολάρια. Το εγχείρημά τους σχεδόν κατέρρευσε το 1998, όταν ξέσπασε κρίση στη ρωσική αγορά, αλλά η επιχείρηση πήρε τελικά τα πάνω της. Οι δύο συνέταιροι καλλιέργησαν στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και παρευρίσκονταν σε συναντήσεις με τον κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ετσι σταδιακά ο κ. Προκόροφ μετέτρεψε τη «Norilsk Nickel» από μια μάλλον ασήμαντη εταιρεία σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες άντλησης φυσικών πόρων στον κόσμο. Μπήκε μάλιστα στη διαδικασία να ναυλώσει ένα φινλανδικό παγοθραυστικό, ώστε να μεταφέρει μεταλλεύματα διασχίζοντας την παγωμένη αρκτική ζώνη. Στη συνέχεια μετέτρεψε το τμήμα εξόρυξης χρυσού της «Norilsk Nickel» στην ανεξάρτητη εταιρεία «Polyus Gold», τη μεγαλύτερη στη Ρωσία στο είδος της, αξίας 8,5 δισ. δολαρίων.

Κλείσιμο

Παρά την επιτυχία, οι διαφωνίες μεταξύ των δύο συνεταίρων γίνονταν όλο και πιο πυκνές, μέχρι και τη σύλληψη του κ. Προκόροφ το 2007 από τις Αρχές σε ένα θέρετρο σκι της Γαλλίας, όπου διασκέδαζε με φίλους.

Επανερχόμενοι στο σήμερα, η απορία βέβαια στα χείλη όλων σήμερα είναι πώς ο μίστερ Προκόροφ εξασφάλισε τη συγκατάθεση του κ. Πούτιν, ο οποίος δεν βλέπει με καλό μάτι παρόμοιες επενδύσεις εκτός Ρωσίας, ώστε να προχωρήσει στη συμφωνία για τους Nets. Σύμφωνα με σχετικές φήμες, ο κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε από τον φίλο του Ρώσο πρωθυπουργό να βρει κάποιον διατεθειμένο να ξελασπώσει την ποδοσφαιρική ομάδα Ρόμα και ότι πράγματι ο κ. Προκόροφ θα αγοράσει και τη Ρόμα (!) ως αντάλλαγμα για να του επιτραπεί να αγοράσει τους Nets. Ή, αλλιώς, πρόκειται να ξοδέψει 300 εκατ. -πολύ περισσότερα από όσα θα έδινε κανείς για μια ποδοσφαιρική ομάδα τόσο μακριά από τον τόπο του- ώστε να του επιτραπεί να ξοδέψει άλλα 700 εκατ. δολάρια για μία ομάδα μπάσκετ χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα του, η οποία επιπρόσθετα βρίσκεται σε μάλλον δεινή οικονομική θέση.

Μπήκε φυλακή για εξώθηση σε πορνεία και γλίτωσε από την κρίση

Αν και ακούγεται απίστευτο, ο «άνθρωπος του Πούτιν», που μπήκε στη βιομηχανία χρυσού και νίκελ, οδηγήθηκε στη φυλακή! Το πιο απίστευτο ο λόγος: κατηγορήθηκε ότι εξωθούσε σε πορνεία τα νεαρά κορίτσια που παρευρίσκονταν στη συντροφιά του. Ο κ. Προκόροφ, ο οποίος είχε ήδη τη φήμη διαβόητου playboy, παρέμεινε τέσσερις μέρες στη φυλακή και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις στη Ρωσία και έναν χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 2008, ύστερα από αφόρητη πίεση από το Κρεμλίνο, ο κ. Προκόροφ αναγκάστηκε να πουλήσει το 25% που διατηρούσε στη «Norilsk» αντί 7 δισ. δολαρίων σε μετρητά και ποσοστό της τάξεως του 14% από το μετοχικό κεφάλαιο του ρωσικού γίγαντα αλουμινίου «UC Rusal». 

Παραδόξως, η κίνηση αυτή αποδείχθηκε σωτήρια για τον Ρώσο επιχειρηματία, καθώς λίγο μετά ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα ο ίδιος να ανήκει στους λίγους που διέθεταν τόσο ρευστό στα χέρια τους, ενώ οι περισσότεροι έβλεπαν τις περιουσίες τους να εξανεμίζονται. Σήμερα μάλιστα το ποσοστό στη «Norilsk» που ο ίδιος εξαναγκάστηκε να πουλήσει αντί 7 δισ. δολαρίων κοστολογείται στα 2,3 δισ.!

Ποιος είναι ο σύντροφος Προκόροφ

# Ο κ. Μιχαήλ Προκόροφ γεννήθηκε τον Μάιο του 1965 στη Μόσχα

# Το 1989 αποφοίτησε από το Οικονομικό Ινστιτούτο της Μόσχας

# Από το 1989 ως το 1992 υπήρξε επικεφαλής της International Bank for Economic Cooperation

# Από το 1992 ως το 1993 υπήρξε πρόεδρος της International Finance Company

# Από το 1993 είναι πρόεδρος του χρηματοπιστωτικού οργανισμού ONEXIM

# Από το 2000 ως το 2001 υπήρξε πρόεδρος της AKB Rosbank

# Από το 2001 ως το 2007 υπήρξε γενικός διευθυντής και πρόεδρος της μεταλλευτικής εταιρείας «MMC Norilsk Nickel»

# Το 2004 ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Cultural Initiatives Charitable Foundation (Mikhail Prokhorov Foundation)

# Το 2006 έγινε πρόεδρος της OJSC Polyus Gold

# Από το 2007 είναι πρόεδρος της ONEXIM Group

# Από τον Οκτώβριο του 2008 είναι επικεφαλής της Union of Biathlonists της Ρωσίας

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης