Σκουρλέτης: Σταδιακά θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 751,39 ευρώ - Πώς αντιδρούν οι εργοδότες

Σκουρλέτης: Σταδιακά θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 751,39 ευρώ - Πώς αντιδρούν οι εργοδότες

Τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2009   υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασ. Κορκίδης εκτιμώντας ότι η αύξηση της αμοιβής  σε πρώτη φάση στα 670 ευρώ θα ενισχύσει την κατανάλωση και θα συμβάλει στην αναθέρμανση της οικονομίας

Eμπλεη ενθουσιασμού  για σαρωτικές αλλαγές η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει  ήδη διαμηνύσει στη ΓΣΕΕ να μη βιαστεί να υπογράψει σύμβαση με τους εργοδότες μόνο για θεσμικά θέματα ( το μνημόνιο δεν επιτρέπει διαπραγμάτευση για οικονομικά θέματα) καθώς σύντομα στου τραπέζι του διαλόγου θα τεθεί και πάλι το ύψος του κατώτατου μισθού.  Δηλαδή η επαναφορά του κατώτατου μισθού από τα 586 στα 751,39 ευρώ χωρίς εξαιρέσεις για τους νέους κάτω των 25 ετών θα διατυπωθεί ως αίτημα της ΓΣΕΕ  εφόσον αποκατασταθεί το πλαίσιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων , η μετενέργεια , η επεκτεσιμότητα και η λειτουργία του ΟΜΕΔ .
  
Ωστόσο ο νέος Υπουργός Εργασίας κ. Πάνος Σκουρλέτης έσπευσε να αποσαφηνίσει σε συνέντευξή του ότι η επαναφορά του κατωτάτου μισθού στα επίπεδα του 2009 θα γίνει σταδιακά . Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι σε πρώτη φάση η αγορά μπορεί να αντέξει κατώτατο μισθό  600-640 ευρώ αλλά το τελικό ύψος θα εξαρτηθεί από τη διάθεση που θα δείξουν οι εργοδοτικοί φορείς. 

 Η ΓΣΕΕ έχει ήδη προσκαλέσει σε διάλογο τους εργοδότες ζητώντας κατώτατη αμοιβή 751 ευρώ   με δεδομένο ότι η Eθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας  έχει λήξει και θα ισχύει (μετενέργεια ) έως τα τέλη Mαρτίου. 

Τι λέει όμως η αγορά που ταλανίζεται ακόμα από την οικονομική κρίση ; Σύμφωνα με πληροφορίες  η ΓΣΕΒΕΕ που παραδοσιακά συμμαχούσε με τα συνδικάτα υποστηρίζει ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν αυξήσεις σε αυτή τη συγκυρία με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε λουκέτα η περαιτέρω απολύσεις .   

Προσεκτική είναι η προσέγγιση του ΣΕΒ που θεωρεί ότι το φορολογικό και ενεργειακό κόστος επιβαρύνουν περισσότερο τις επιχειρήσεις από τους μισθούς.  Οπως τονίζουν κύκλοι του  ΣΕΒ, “οι οργανωμένες ελληνικές επιχειρήσεις , στην πλειοψηφία τους αμείβουν τους εργαζόμενους τους με μισθούς και όρους που υπερβαίνουν το επίπεδο του κατώτατου μισθού και αιμοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα φορολογικά έσοδα του κράτους, Ο ΣΕΒ διαθέτει τεκμηριωμένες θέσεις για μια σειρά θεμάτων που αφορούν στα ζητήματα της απασχόλησης. Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε, πριν ληφθεί οποιαδήποτε πολιτική απόφαση, να υπάρξει η αναγκαία διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για θέματα που επηρεάζουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Ο ΣΕΒ θα προσέλθει στον διάλογο αυτό με συγκεκριμένες προτάσεις που στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και στην αύξηση της απασχόλησης.»

Αντίθετα την σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2009   υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασ. Κορκίδης εκτιμώντας ότι η αύξηση της αμοιβής  σε πρώτη φάση στα 670 ευρώ θα ενισχύσει την κατανάλωση και θα συμβάλει στην αναθέρμανση της οικονομίας . Παράλληλα προτείνει περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών ώστε να αντισταθμιστεί μέρος της επιβάρυνσης των εργοδοτών η οποία θα ανέλθει σε στα  361,81 εκ. € ετησίως δεδομένου ότι   με τον κατώτατο μισθό αμείβονται σήμερα 137.113 εργαζόμενοι στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα. 

Όμως ακόμα και σταδιακά να αυξηθεί ο μισθός , αυτή η κίνηση προυποθέτει τη διαγραφή ολόκληρου του μνημονίου 2 που «μετουσιώθηκε» στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Παπαδήμου η οποία  μείωσε  τον κατώτατο και τους κλαδικούς μισθούς και κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις προς όφελος των ατομικών. Να σημειωθεί ότι στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρεται ρητά πως οι αμοιβές και οι ωριμάνσεις θα παραμείνουν παγωμένες  έως  ότου η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 10% . Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ   αυτό θα επιτευχθεί το 2027. Μέχρι τότε έχει αποκλειστεί βάσει της μνημονιακής επιταγής οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση των κατωτάτων μισθών . 
 
Αντίθετα δεν αποκλείεται και  περαιτέρω μείωση καθώς  ο μισθός των 586 ευρώ είναι εξασφαλισμένος έως και το 2016 ενώ στη συνέχεια μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός καθορισμού κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου που θα λαμβάνει υπόψη του τα βασικά μεγέθη της οικονομίας ( ανεργία, ρυθμός ανάπτυξης, παραγωγικότητα, κόστος εργασίας, αδήλωτη εργασία κα) αλλά και τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Πόσο εύκολο είναι το οικονομικό επιτελείο να απαλλαγεί από τις δεσμεύσεις με μονομερείς ενέργειες περνώντας πρώτα από τη βουλή τα νομοσχέδια που καταργούν τα μνημόνια χωρίς διαπραγματεύσεις με την ΕΕ;  Επιπλέον , είναι  δυνατόν οι ευνοϊκές αλλαγές να υλοποιηθούν πριν από το τέλος του 2016;Πάντως δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι που εκτιμούν ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί καθώς σήμερα αντιστοιχεί στο 30% του μέσου μισθού, ενώ στην Πορτογαλία βρίσκεται στο 38% του μέσου μισθού και στην Ισπανία στο 35% του μέσου μισθού.  Ωστόσο δεν πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα του  2009 τα οποία δεν μπορεί να αντέξει η οικονομία. Προτείνουν λοιπόν αντί ο κατώτατος μισθός να επανέλθει στα 751 ευρώ ( +28%) να αυξηθεί μόνο κατά 2,4% ,δηλαδή στα 600 ευρώ ώστε να μην ξεπεράσει τις αντοχές της αγοράς. 

ΣΧΟΛΙΑ (20)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΙΖΟΓΛΟΥ

Ακούστε κύριοι με προσοχή... ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ Μας ενδιαφέρει να μπορούμε να διαβιώνουμε αξιοπρεπώς... Φροντίστε να μειωθεί το κόστος διαβίωσης...

θανος

Οταν δεν εχω δεν χαλαω.ανοιγεις κυριακη να δουλεψεις;χαχαχαχαχα.πλακα κανεις βγαινω να αγορασω τα απολυτως αναγκαια(σουπερ,λαικη,φουρνο)και ξανα στην τρυπα μου.αν αρχισει το χρημα να αλλαζει χερια θα γινει κατι.να σταματησει να υπαρχει φοβος στον κοσμο.να επανελθουν οι συλλογικες συμβασεις.πρεπει να αντισταθμιστει ο μισθος με τιμες αγορας (βενζινη,τιμες σουπερ,κ.α.).οπως το ειπε και ο γερμαναρας έπιτελους παρτε φορους απο τους πλουσιους σας

Amiga

Παντός εάν το ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήσει τους μισθούς στα 751, στο μέλλον θα καταντήσει με 1%

ΕΛΛΗΝΑΣ

ΜΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΨΑΛΙΔΑΣ ΔΗΛ. ΜΕΡΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΘΕ ΚΛΑΔΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ Π.Χ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ,ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΛΠ. ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΩΣ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ (ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΥΤΟΥ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΟΤΕ ΚΛΠ.) ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΕΙ ΠΛΑΦΟΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ Π.Χ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 10ΠΛΑΣΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ (ΑΥΤΟ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΚΟΦΤΗΣ-ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ) ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ! ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΣΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Ή ΜΠΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ ΟΥΤΕ ΒΓΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Ή ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΕ ΛΟΝΔΙΝΟ,ΠΑΡΙΣΙ, ΚΑΓΙΕΝ ΚΛΠ.

Ελεύθερος Επαγγελματίας

Αν δεν μειωθούν δραματικά τα κόστη για μια επιχείρηση, (ΤΕΒΕ, ΕΝΦΙΑ, ΡΕΥΜΑ, ΥΨΗΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ) απολύσεις και αύξηση ανεργίας προβλέπω. Έχω 3 υπαλλήλους και με μισθό στα 751 θα κρατήσω μόνον τον ένα. Εκτός αν μειωθούν δραματικά τα λειτουργικά έξοδα.

ΛΑΜΠΡΟΣ

Αναμένεται προσεχώς μεγάλη κωλοτούμπα από εργοδοτικούς φορείς που αίφνης θα ανακαλύψουν ότι μπορούν να δώσουν και το ασύλληπτα υπερβολικό νούμερο των 750!! Μην πέσουν μόνο έξω φοβάμαι κ δεν μπορούν να πληρώσουν το σπίτι των 500τμ, τη νέα Μερτσεντέ και τα εστιατόρια των 200/άτομο, κ αναγκαστούν οι κακόμοιροι να απολύσουν...

Kostas

Είναι και οι άλλοι που δεν έχουν. Εσύ τα ισοπέδωσες όλα

αυτοαπασχολουμενος

καλα που ζεις εσυ αγορι μου??το κκε που φανταζομαι ψηφιζεις ειναι ο χειροτερος λαικιστης,ποσδ=α δινει ειπαμε κανα τριχιλιαρο το μηνα??χαχαχα..πρεπει να καταλαβεις οτι και 750 για την παραγωγικοτητα του ελλδισταν ειναι υπερβολικα πολλα,κανονικα οι μισθοι σας επρπεε να ηταν ρουμανιας...

DDR.

Μία πρώτης τάξεως κωλοτούμπα για τον βασικό μισθό από τον ΣΥΡΙΖΑ.Και να επιβάλει τον βασικό μισθό ο ΣΥΡΙΖΑ μία εταιρεία που κλείνει σιγά μην τον πλρώσει.Για τα τετράωρα και τα δύωρα και τα ελαστικά ωράρια ούτε λέξη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

aristo

Η άμεση(;) επαναφορά του κατώτατου μισθού θα γίνει σε βάθος 4ετίας και ... βλέπουμε ! Αυτά ήξερε να τα κάνει και η ΝΔ (που τώρα δικαίως θα λέει ότι πρέπει να αφήνουμε τις κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν την τετραετία). Α, και οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες. Μήπως έγινε καμιά εξαγγελία για απεργία και δεν την πήρε το αυτί μου ; ή το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να πάει στο καλό η αξιολόγηση ; πολύ άγχος βρε παιδιά ...

ΕΛΠΙΔΑ, Ε; ΝΑ!

ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦ.ΤΑΜΕΙΑ (ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔ. ΕΙΣΦΟΡΩΝ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ .... ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ 751

μανος

Προσεχε κΣκουρλετη μην αυξηθει η ανεργια γιατι το πιθανοτερο ειναι οι επιχειρησεις να μην αυξησουν τα εξοδα τους αλλα να τα κρατησουν σταθερα διοχνοντας κοσμο, αν δεν το κανουν ειδη...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

f11ccc2ea29477fa81044a6100ea93c3_XL

Το 2018 θα είναι μία ακόμη πτωτική χρονιά για την εισερχόμενη τουριστική κίνηση από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, την ίδια στιγμή που η Τουρκία βλέπει τα νούμερα των αφίξεων των Ρώσων τουριστών να έχουν ...εκτοξευθεί.