Σταθάκης στους FT: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συντρίψει τους «ολιγάρχες» των ΜΜΕ και του real estate

Σταθάκης στους FT: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συντρίψει τους «ολιγάρχες» των ΜΜΕ και του real estate

Δεσμεύεται ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επανελέγξει τις συμβάσεις για το Ελληνικό και τα περιφερειακά αεροδρόμια - Ερωτήματα για το 1,23 δισ. ρευστό που θα χαθεί για την ελληνική οικονομία αν ακυρωθεί η πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε τις μετοχές του στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό τρία χρόνια πριν όταν άνοιξε τον πόλεμο ενάντια στους διεθνείς δανειστές και τώρα που βρίσκεται μια ανάσα από την εξουσία, φωτογραφίζει έναν νέο δημόσιο κίνδυνο: τους ολιγάρχες που ασκούν μια δυσανάλογα μεγάλη επιρροή στην ελληνική οικονομία. Αυτό σημειώνουν οι Financial Times που φιλοξενούν συνέντευξη του σκιώδους υπουργού Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης απειλεί με ακύρωση των αποκρατικοποιήσεων του Ελληνικού και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
 
«Η αντιμετώπιση των Ελλήνων ολιγαρχών αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, εάν ανέλθει στην εξουσία», δηλώνει ο κ. Σταθάκης.Όπως σημειώνουν οι Financial Times, κάθε κίνηση απέναντι στους μεγιστάνες που κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού επιχειρείν μπορεί να είναι αμφιλεγόμενη, ωστόσο δεν αποκλείεται να καταστεί ευπρόσδεκτη, τόσο από τους Έλληνες ψηφοφόρους, όσο και από τους δανειστές της Ελλάδας.

«Οι ολιγάρχες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ», επαναλαμβάνει ο κ. Σταθάκης.

«Οι ολιγάρχες θα είναι προτεραιότητα και θα δράσουμε», τονίζει και προσθέτει: «Εμείς θέλουμε να διευκολύνουμε τη ζωή του επιχειρηματικού κόσμου, να βγάλουμε από τη μέση προβλήματα, όπως η γραφειοκρατία, για την οποία παραπονούνται. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δουλειές».

Σύμφωνα με τους FT, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πολεμήσει τον έλεγχο που ασκούν οι ισχυροί στα ΜΜΕ που συχνά κατηγορούνται ότι διαστρέφουν τον δημόσιο διάλογο. Όπως λέει ο Γ. Σταθάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκάσει τις εταιρείες ΜΜΕ να πληρώσουν για τη χορήγηση άδειας μετάδοσης σε έναν ανταγωνιστικό διαγωνισμό - κάτι που ποτέ πριν δεν χρειάστηκε να κάνουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το κράτος θα κερδίσει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από αυτή τη διαδικασία».

Εν τω μεταξύ, μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να συμπαρασύρει σε μήνες αβεβαιότητας την Ευρωζώνη, αναβιώνοντας τους φόβους περί Grexit, σημειώνουν οι Financial Times.

Όπως προσθέτουν, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Τσίπρας, που επιθυμεί διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, ένα αίτημα που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν δανείσει χρήματα στην Αθήνα.

Ο έλεγχος των Ελλήνων μεγιστάνων από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκληφθεί ως μια θετική κίνηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Μερίδα αναλυτών προειδοποιεί πως οι Έλληνες πολιτικοί ήταν πάντα απρόθυμοι να βάλουν φρένο στα σχέδια των ολιγαρχών για την οικονομία, αφού οι μεγιστάνες του πλούτου είναι αυτοί που χρηματοδοτούν τις προεκλογικές εκστρατείες.

Όπως επισημαίνουν, στη συνέχεια, οι Financial Times, ο Γιώργος Σταθάκης εμφανίζεται αρκετά πιο φιλικός προς τις αγορές, από ότι εμφανίζονται άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Σταθάκης όμως βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν παρουσίασε στο Λονδίνο σε σημαντικό αριθμό fund managers το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στη συνέντευξή του  ο Γ. Σταθάκης δεσμεύεται πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ελέγξει τρεις τομείς της ελληνικής οικονομίας, στους οποίους οι μεγιστάνες του πλούτου εμφανίζονται ιδιαίτερα ενεργοί:
- στα media
- στις κρατικές προμήθειες
- στο real estate

Ταυτόχρονα δεσμεύεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει στον πάγο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, κυρίως όπου διαφαίνονται αμφιλεγόμενα deals.

Σε κίνδυνο θα βρεθούν δύο μεγάλα ελληνικά deals:
- Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού
- Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια
«Αυτά τα δύο deals πρέπει να εγκριθούν από την ελληνική Βουλή. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία, αυτό μπορεί να μην γίνει», προειδοποιεί ο Γ. Σταθάκης.

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και νυν βουλευτής της Β’ Αθηνών της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σταθάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:   
«Πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων άκουσα έκπληκτος τον κ. Τσίπρα να υπόσχεται επανασύσταση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, της εταιρείας που κόστιζε 1 εκατ. ευρώ την ημέρα στους έλληνες φορολογούμενους. Σήμερα ο κ. Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στους Financial Times απειλεί ότι θα ακυρώσουν την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, την μεγαλύτερη που έγινε ποτέ, δηλαδή θα ακυρώσουν επένδυση 2,1 δις ευρώ.
Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιέται κανείς που σκοπεύει να οδηγήσει τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.  Δεν αντιλαμβάνονται ότι με τέτοιες αντιλήψεις δεν θα μείνει κανένας επενδυτής στη χώρα και θα καταδικάσουν τους ανέργους σε μόνιμη ανεργία;»

Δεν θα εισπραχθεί 1,23 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο
Εντύπωση πάντως προκαλεί η τοποθετηση Σταθάκη ως προς την αποκρατικοποίηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων, την τύχη των οποίων ανέλαβε κοινοπραξία με προεξάρχουσα τη γερμανική Fraport (έχει τον ελεγχο των μεγαλύτερων αεροδρομίων παγκοσμίως). Κι αυτό διότι ο εν λόγω όμιλος είναι υποχρεωμένος να αποδώσει στο ελληνικό Δημόσιο ποσό 1,23 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο πενταμηνο του 2015. Ένα ποσό κρίσιμο σε μια περίοδο όπου υπάρχει πρόβλημα με τα δημοσια έσοδα λόγω διακοπής πληρωμών από τη μεριά των πολιτών εξαιτίας των πρόωρων καλπών αλλά και ενδεχόμενο αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων λόγω του πολιτικού ρίσκου. ,


Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (123)

Άδικο έχει...

Παραγωγικές επιχειρήσεις με 200-300 άτομα προσωπικό κλείνουν για χρέη της τάξεις του 1.000.000 EURO, τα σκουπιδο-κάναλα όπως το MEGA με 200.000.000 EURO χρέος όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά πήρε και δάνειο 20-30.000.000 EURO. Ξεφτίλες...

trol

Έχω πολλή ενέργεια θέλω να χορέψω βυζαντινές ψαλμωδίες

x

ε ρε κάτι γέλια που θα ρίξουμε με κάτι ψεκασμένους δεξιούς συνταξιούχους ΔΕΚΟ που μου το παίζουν αντιμνημονιακοί τί ΦΟΛΑ θα φάνε όταν το ΑΤΜ βγάζει ΜΟΥΤΖΕΣ

ellinas

ΠΕΣ ΤΑ γιατι ολοι "ξερουν" χωρις να εχουν καταλαβει τιποτα θαρει κανεις...

εγω

Τι μου θυμιζουν οι δηλωσεις,τι μου θυμιζουν...α ναι...τον παπανδρεου το 81 και κατι απο παπανδρεου και λεφτα υπαρχουν του 2009....αφενος ο πρωτος ελεγε θα πολεμησει τους ολιγαρχες της δεξιας και αλλα ομορφα και οταν ηρθε ηταν τρισχειροτερος επιβαλοντας την πασοκικη χουντα παντου...τα ιδια στελεχη του πασοκ τωρα βοηθουν τον τσιπρα να εκλεγει και με αυτα θα κυβερνησει.....οσο για το οικονομικο του προγραμμα;;;ενα νεο ''λεφτα υπαρχουν'''...εχει με αξιωσεις,λοιπον,ο αρχηγος του τσυριζα,τον ονομα ΤΣΙΠΡΑΝΔΡΕΟΥ.....

*&^^^

ΠΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΥΦΟ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ 12.000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ Η ΑΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΣ, ΦΟΒΑΣΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΣ ; Η ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ,

XXX

ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ

amerikanos

ναι ρε γιγαντα θα στειλεται την κορη του μιλιου σε ειδικη αποαστολη αρε κοπριτες φολες που επρεπε να φατε ...........

αριστερο προσκυνημα

Μ αλλα λογια προσκυνημα στον γερμανικο ιμπεριαλισμο και νεα τζακια στο εσωτερικο.φτου

ΜΑΜΑΚΙΑ

Ο συναγωνισμός από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα πει την μεγαλύτερη ΜΑΜΑΚΙΑ είναι σκληρός...

ΣΥΡΙΖΑ κι ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Τα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να πείσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξυγιάνει τη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα, κάτι που είναι και στόχος των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου. Αφήστε ρε μάγκες τις σαλάτες των υπεραπλουστεύσεων για τα πρόβατα του χώρου σας, δεν τα τρώνε οι Έλληνες που έχουν πέντε δράμια νιονιό. Η προπαγάναδα μιλάει για πάταξη διαφθοράς, αλλά αυτό που έχουν μέσα στα κομμουνιστοθρεμμένα μυαλά τους είναι η πάταξη του επιχειρείν. Έχουμε σιχαθεί να ακούμε, με διάφορους γελοίους οικολογο-κομμουνιστικούς συλλογισμούς, θέσεις κατά των μεγάλων τουριστικών μονάδων, κατά των βιομηχανικών μονάδων ενέργειας, κατά των εφοπλιστών, κατά των σύγχρονων εκμεταλεύσεων στα αεροδρόμια, κατά της Cosco, κατά ...... οποιασδήποτε σύγχρονης οργάνωσης της οικονομίας και λειτουργικού μεγέθους. Ή ηλήθιοι ονειροπόλοι ή κομμουνιστές ... σε κάθε περίπτωση το ίδιο αποτέλεσμα προκύπτει. Με το χαοτικό ΣΥΡΙΖΑ θα γκρεμιστεί κι ότι δουλεύει στη χώρα!

raaar

καλα χαλαρωσε σταθακη πηρες πολυ φορα μου φαινεται. θα τους κλεισεις ολους και τι?θα κανεις μετα απο τον στο κοκκινο στο ραδιο και το ιδιο στην τηλεοραση και θα μας αναγκαζεις να ακουμε τις βλακειες σου και αυτες που γραφει η αυγη. σοβαρευτειτε ο κοσμος εχει προβληματα, δεν εχει ορεξη για βλακειες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης