Χάθηκαν έσοδα 1 δισ. ευρώ από τις ΔΟΥ «πλούσιων» περιοχών

Χάθηκαν έσοδα 1 δισ. ευρώ από τις ΔΟΥ «πλούσιων» περιοχών

Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προβληματίζονται ιδιαίτερα για την πολύ κακή απόδοση των εισπράξεων σε κρίσιμες ΔΟΥ

Χάθηκαν έσοδα 1 δισ. ευρώ από τις ΔΟΥ «πλούσιων» περιοχών
Έντονη... δυσοσμία αναδύεται τις τελευταίες ημέρες από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες. Και αυτό διότι, λόγω της προεκλογικής παράλυσης του κρατικού μηχανισμού, όχι μόνο πληθαίνουν οι πληροφορίες για μίζες και δωροδοκίες στις νευραλγικότερες από αυτές που παραμένουν ακέφαλες εδώ και μήνες, αλλά και επειδή δεν προσλαμβάνονται συνεργεία καθαρισμού, με αποτέλεσμα οι χώροι τους, που κατακλύζονται καθημερινά από χιλιάδες φορολογούμενους πολίτες, να παρουσιάζουν οικτρή εικόνα.

Σε αυτό το άκρως αρνητικό περιβάλλον, χιλιάδες εφοριακοί προσπαθούν φιλότιμα να δώσουν τη μάχη της είσπραξης των φόρων. Ωστόσο στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προβληματίζονται ιδιαίτερα όχι μόνο για την πολύ κακή απόδοση των εισπράξεων σε κρίσιμες ΔΟΥ, αλλά και για το γεγονός ότι μόλις διαφάνηκε ότι θα γίνουν εκλογές άρχισαν να ανοίγουν στόματα - είτε για να μιλήσουν, είτε ακόμη και για να… φάνε.

Υπό τις παρούσες συνθήκες όμως, που ελλείψει δανεικών από την τρόικα ακόμα και η πληρωμή μισθών και συντάξεων εξαρτάται από την ομαλή είσπραξη των φορολογικών εσόδων, η εξέλιξη αυτή φαντάζει άκρως επικίνδυνη και για το μετεκλογικό μέλλον της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας, όποτε και αν αυτή τελικώς ξεπαγώσει.

Κλείσιμο
Δεν πληρώνουν… 1 δισ. ευρώ!

Ήδη τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους στο υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι έως τον Οκτώβριο χάθηκαν έσοδα μισού δισ. ευρώ που υπολόγιζε να εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο από τις «πλούσιες» ΔΟΥ της χώρας. Καθίζηση (της τάξεως του 20% κάτω από τον στόχο δεκαμήνου) παρουσιάζουν οι εισπράξεις από πολυτελή προάστια όπως η Κηφισιά και η Εκάλη, η Γλυφάδα και η Βουλιαγμένη, το Πανόραμα Θεσσαλονίκης κ.ά. Στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η τάση αυτή θα ενταθεί προεκλογικά. Καθώς μάλιστα οι κατασχέσεις και οι διώξεις για χρέη στην Εφορία έχουν ουσιαστικά παγώσει από τα μέσα Νοεμβρίου (εν όψει της νέας ρύθμισης χρεών), φοβούνται ότι η υστέρηση σε φόρους από τις συγκεκριμένες περιοχές ίσως φτάσει και στο 1 δισ. το τελευταίο δίμηνο της χρονιάς.
Ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο

Αντιθέτως, δύο στις τρεις ΔΟΥ της χώρας (δηλαδή η υπόλοιπη Ελλάδα) πλήρωσαν και με το παραπάνω τους φόρους τους. Παρά την υστέρηση στις ΔΟΥ «πολυτελείας», αλλά και της ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού από άτομα που κατέχουν μεγάλες περιουσίες αλλά «ξεχνούν» να πληρώσουν φόρους στη χώρα μας, ως τον Οκτώβριο είχαν εισπραχθεί σχεδόν 400 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα αναμένονταν, με βάση το μνημόνιο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης