ΣΕΤΕ: Aύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα «διώξει» 2,5 εκατ. τουρίστες!

ΣΕΤΕ: Aύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα «διώξει» 2,5 εκατ. τουρίστες!

Θα χαθούν 30.000 θέσεις εργασίας - Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να φέρει άμεσα έσοδα σχεδόν 300 εκατ. στα ταμεία του κράτους, αλλά εκτιμάται ότι θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ

ΣΕΤΕ: Aύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα «διώξει» 2,5 εκατ. τουρίστες!
Για ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, σε περίπτωση που διπλασιαστεί ο ΦΠΑ της διαμονής από το 6,5% στο 13%, προειδοποιεί ο ΣΕΤΕ, επικαλούμενος την ανάλυση οικονομικών σεναρίων για το 2015 που πραγματοποίησε το SETE Intelligence.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να φέρει άμεσα έσοδα σχεδόν 300 εκατ. στα ταμεία του κράτους, αλλά εκτιμάται ότι θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η μείωση αυτή θα προκαλέσει καταστροφικές μεταβολές και στις θέσεις εργασίας, αφού για κάθε εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα, θα χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας. Η εκτίμηση που έκανε ο κ. Ανδρεάδης για τη ροή των τουριστών προς την Ελλάδα, είναι λιγότεροι κατά 2,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2015 και ακόμα μεγαλύτερες απώλειες για το 2016.

Κλείσιμο
Οι ζωτικής σημασίας απώλειες, εξήγησε, θα προκύψουν διότι επιβάλλοντας διπλάσιο ΦΠΑ, με υπογεγραμμένα τα συμβόλαια και συμφωνημένα τα τουριστικά πακέτα για τη σεζόν του 2015, θα υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις σε αναδιαπραγμάτευση με τους Tour Operators, καθιστώντας τον ελληνικό τουρισμό μη ανταγωνιστικό και σπρώχνοντας τη ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές της Ελλάδας. Η αύξηση του ΦΠΑ, θα επιφέρει αναπόφευκτη αύξηση στην τιμή του πακέτου, διότι η πλειοψηφία των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, με τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το διπλασιασμό του. Έτσι, η ζήτηση για τα ελληνικά τουριστικά πακέτα θα μειωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Στο σημείο αυτό τονίστηκε ότι για παράδειγμα η ανταγωνίστρια Τουρκία έχει ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) 8%, η Πορτογαλία 7%, η Ιταλία και η Γαλλία στο 10% και την ίδια στιγμή η Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε, θα είναι μη ανταγωνιστική. Το συγκεκριμένο μέτρο, αναφέρθηκε, θα πλήξει, ως επί το πλείστον, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει. Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του.

Οι συνέπειες του μέτρου δε σταματάνε μόνο στις ροές των τουριστών προς την Ελλάδα, αλλά όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να μετακυλήσουν το κόστος αυτό στις τιμές των δωματίων, θα καταστούν μη ανταγωνιστικές. Και ειδικά όπως είπε, στα αστικά κέντρα, όπου οι τιμές είναι ήδη χαμηλές προκειμένου να επιτευχθούν πληρότητες, τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα για τη βιωσιμότητά τους.

Μια πρώτη εκτίμηση για τις τιμές των τουριστικών πακέτων την επόμενη μέρα της αύξησης, κάνει λόγο για αύξηση 5% και αν ένα δωμάτιο (διαμονή) κόστιζε 100 ευρώ μετά την αύξηση θα πάει 105 ευρώ. Μπορεί, όπως τονίστηκε, τα πέντε ευρώ να ακούγονται λίγα, αλλά στη διεθνή τουριστική αγορά είναι αρκετά για να στρέψουν το τουριστικό ρεύμα σε άλλες αγορές.

Η αύξηση του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα επιφέρει αναπόφευκτη αύξηση στην τιμή του πακέτου, διότι, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η πλειοψηφία των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, με τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το διπλασιασμό του. Έτσι, η ζήτηση για τα ελληνικά τουριστικά πακέτα θα μειωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

«Το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει, ως επί το πλείστον, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει. Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του», επισημαίνει ο ΣΕΤΕ στην ανακοίνωσή του.

Καταλήγοντας, ο ΣΕΤΕ διαμηνύει πως δεν μπορεί να δεχθεί «ένα οριζόντιο μέτρο καταστροφής του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης