Αναζητείται φόρμουλα για ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών μέσω των warrants

Αναζητείται φόρμουλα για ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών μέσω των warrants

Στόχος είναι να εισπράξει ταχύτερα το ΤΧΣ το τίμημα για τις μετοχές που κατέχει

Αναζητείται φόρμουλα για ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών μέσω των warrants
Εναλλακτικά σενάρια για την ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών εξετάζονται μετά τα stress test, καθώς η προοπτική αυτή αποτελεί κοινό στόχο τόσο για τις διοικήσεις των τραπεζών όσο και για την κυβέρνηση.

Το «κλειδί» των εξελίξεων είναι τα warrants που απέκτησαν όσοι μετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των Alpha, Πειραιώς και Εθνική του 2013 και τα οποία δίνουν το δικαίωμα αγοράς σε προκαθορισμένες τιμές των τραπεζικών μετοχών που έχουν μείνει στην κατοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος έλεγαν ότι στους σχεδιασμούς που εξετάζει η ελληνική πλευρά περιλαμβάνονται κινήσεις που θα επισπεύσουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών, έτσι ώστε το ΤΧΣ να εισπράξει ταχύτερα το τίμημα των μετοχών. Στόχος είναι τα χρήματα που θα εισπράξει το ΤΧΣ να είναι στη διάθεση της κυβέρνησης είτε για να εξοφλήσει μέρος του δημοσίου χρέους, είτε για να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες και να  έχει, σε κάθε περίπτωση, ένα πρόσθετο «χαρτί» στη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Κλείσιμο
Επίσπευση όμως επιθυμούν και οι διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες μάλιστα αναμένεται να θέσουν το θέμα και στις συζητήσεις με την κυβέρνηση αλλά και με την τρόικα, καθώς έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν  την έξοδό τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά την ολοκλήρωση των stress test έτσι ώστε να προσελκύσουν νέους ιδιώτες επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιό τους και να εξυγιάνουν τη μετοχική τους βάση.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης