Λαγκάρντ-Χαρδούβελης: Τα 20 λεπτά που «φρέναραν» την έξοδο απ'το Μνημόνιο

Λαγκάρντ-Χαρδούβελης: Τα 20 λεπτά που «φρέναραν» την έξοδο απ'το Μνημόνιο

«Προς το παρόν πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», είπε κοφτά η Γαλλίδα πολιτικός στους κυρίους Χαρδούβελη, Στουρνάρα, Παπασταύρου και Παπαδόπουλο (ΟΔΔΗΧ) - Είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης το τι θα κάνει μετά την ολοκλήρωση της υπάρχουσας συμφωνίας, είπε το «αφεντικό» του Νομισματικού Ταμείου

Λαγκάρντ-Χαρδούβελης: Τα 20 λεπτά που «φρέναραν» την έξοδο απ'το Μνημόνιο
Μόλις 20 λεπτά. Αυτά είπε ότι είχε στη διάθεσή της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ. Εκεί η αντιπροσωπεία του οικονομικού επιτελείου της χώρα μας θα επιχειρούσε να ανοίξει τη συζήτηση για την... επόμενη ημέρα. Ωστόσο, η κυρία Λαγκάρντ με ευγενικό τρόπο έκοψε το θέμα και συνοδευομένη από τον Πολ Τόμσεν, διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι αυτό που ενδιαφέρει το Ταμείο είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση. 

«Μετά την αξιολόγηση είναι δικό σας θέμα τι θα κάνετε», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα της επικεφαλής του ΔΝΤ. Μέσα στο ένα τρίτο της ώρας, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δεν είχαν εκ των πραγμάτων πολλά περιθώρια να αναπτύξουν όλα όσα ήθελαν. Οπως γράφουν «Τα Νέα», εξήγησαν εν συντομία ότι η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει το πρόγραμμα και να συζητήσει τις επιλογές που υπάρχουν για μετά τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι η Αθήνα επιζητεί μία λύση που θα είναι επωφελής για όλες τις πλευρές. Σε αυτό συμφώνησαν όλοι οι εκπρόσωποι της ελληνικής αποστολής.  Εκεί, όμως, η Κριστίν Λαγκάρντ «πέταξε» το μπαλάκι πίσω στην ελληνική πλευρά, λέγοντας ότι «προς το παρόν πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση». 

Την ίδια υποδοχή επιφύλαξε και το Eurogroup στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών που ταξίδευσε στο Λουξεμβούργο την επόμενη ημέρα. Αμέσως μετά οι αγορές ξέσπασαν και έφεραν τις κυβερνητικές φιλοδοξίες σε επαφή με την σκληρή πραγματικότητα. Η άνοδος του σπρεντ δανεισμού της Ελλάδας προκάλεσε αναταραχές, ενώ σε συνδυασμό με το «κραχ» του Χρηματιστηρίου, τα σχέδια για έξοδο από το Μνημόνιο «μπλόκαραν» και προσγείωσαν τους στόχους της κυβέρνησης, που τώρα πρέπει να ολοκληρώσει δύο πολύ δύσκολα βήματα. Το ένα είναι, η αξιολόγηση που πρέπει να ολοκληρωθεί. Η Τρόικα έρχεται το Νοέμβριο και Ασφαλιστικό και ομαδικές απολύσεις είναι από τα «καυτά» θέματα που θα τεθούν επί τάπητος. Το άλλο βήμα είναι, βεβαίως, η εξεύρεση «πιστωτικής γραμμής», που θα διασφαλίζει την εμπιστοσύνη των αγορών και που φυσικά δεν θα θυμίζει Μνημόνιο. 

Τις προθέσεις των εταίρων μας, πάντως, τις έκανε σαφείς και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μεταφέροντας το μήνυμα του Βερολίνου μέσω της εκπρόσωπο του Μαριάνε Κοτέ, τόνισε πως «στηρίζουμε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πλήρης εκτέλεση των συμφωνηθέντων». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης