Γιατί οι τραπεζίτες δεν τρομάζουν από την άνοδο των spreads

Γιατί οι τραπεζίτες δεν τρομάζουν από την άνοδο των spreads

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν μπορούν να αποτελούν μικρότερης σημασίας διαδικασία, σε σχέση με αυτή που ήταν μέχρι τώρα

Γιατί οι τραπεζίτες δεν τρομάζουν από την άνοδο των spreads
Ψυχραιμία επικρατεί σε τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους μετά την άνοδο των spreads που έχουν δημιουργήσει απειλητικό κλίμα για τη ρευστότητα στην οικονομία. Η πλευρά της Τραπέζης της Ελλάδος εμφανίζεται να δίνει ιδιαίτερο βάρος στις εξελίξεις που αφορούν στη συμφωνία με την τρόικα, εκτιμώντας ότι η κατάληξη που θα επέλθει όσον αφορά στην αποδοχή για την πρόοδο του προγράμματος, αλλά και του τι μέλει γενέσθαι, θα αποτελέσει βασική προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Κατά συνέπεια, διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν μπορούν να αποτελούν μικρότερης σημασίας διαδικασία, σε σχέση με αυτή που ήταν μέχρι τώρα, όπως κάποιοι από τον πολιτικό χώρο επιχειρούσαν να το πλασάρουν.

Εκπρόσωποι διοικήσεων των τραπεζών, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν το πρόβλημα της πτώσης των τραπεζικών και των εταιρικών ομολόγων, αλλά και της αδυναμίας μεγάλων εταιρειών να δανειστούν, δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο να μπει η οικονομία σε φάση πιστωτικής ασφυξίας. Εκτιμούν μάλιστα ότι με την αποσαφήνιση της νέας συμφωνίας για τη χρήση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής από το μηχανισμό στήριξης (ESM), οι αγορές θα πειστούν και πάλι ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνουν δε, ότι η χρήση της συγκεκριμένης γραμμής, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα του ΤΧΣ, που θα επισφραγιστούν μετά τα stress tests, οδηγούν σ' ένα απόθεμα το οποίο ξεπερνά τα 20 δισ. και μπορεί να προσεγγίσει τα 25 δισ. ευρώ.

Κλείσιμο
Κατά συνέπεια, καθοριστικός σταθμός για την εξομάλυνση της πορείας των ελληνικών ομολόγων αλλά και μετοχών είναι τα αποτελέσματα των stress tests που θα δημοσιοποιηθούν στις 26 Οκτωβρίου, με την κατάθεση τροπολογίας για την αναβαλλόμενη φορολογία, αλλά και με τις εκτιμήσεις που έχουν καταγράψει μέχρι τώρα οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται κατοχυρωμένες απέναντι σε αυτή τη διαδικασία και οι προσδοκίες είναι ότι θα έχουν περιορισμένες έως πολύ περιορισμένες κεφαλαιακές ανάγκες.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης