«Όλοι μαζί για την Ελλάδα», αλλά υπό προϋποθέσεις δηλώνουν τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι

«Όλοι μαζί για την Ελλάδα», αλλά υπό προϋποθέσεις δηλώνουν τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι

Η Ευρώπη «φωνάζει» για να κατευνάσει τις αγορές - Eρώτημα πώς θα αντιδράσει σήμερα το Χ.Α και εάν οι παρεμβάσεις των Ευρωπαίων "έπεισαν" τους επενδυτές

«Όλοι μαζί για την Ελλάδα», αλλά υπό προϋποθέσεις δηλώνουν τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι
Πανστρατιά στήριξης της Ελλάδας σήμανε στην Ευρωζώνη, έστω και κατόπιν εορτής, προκειμένου οι Ευρωπαίοι δανειστές να καθησυχάσουν τις διεθνείς αγορές και να αποφευχθούν τα χειρότερα, μετά το μίνι-κραχ. Ωστόσο η «ζημιά» έχει ήδη γίνει και μένει πλέον να φανεί σήμερα αν η ομοβροντία «πυροσβεστικών» δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι αρκετή για να γυρίσει ο χρόνος (και τα σπρεντ) πίσω ή, όπως πολύ φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών, οι αγορές θα κλείσουν τα αυτιά του σε όλα αυτά και θα πάρει εβδομάδες ή και μήνες για να αποκατασταθεί η τάξη που διασαλεύτηκε τα τελευταία 24ωρα.
 
Σε όλους τους τόνους οι Ευρωπαίοι δηλώνουν έτοιμοι να στηρίξουν την Ελλάδα, όταν έρθει η ώρα να δανειστεί. Αυτό ίσως δεν αρκεί στους επενδυτές που βλέπουν τη διαφορά με τις αποδόσεις στα γερμανικά ομόλογα να αυξάνει (έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα) και αυτό ανατροφοδοτεί νέο κύμα πωλήσεων, ακόμα και από μεγάλους παίχτες που έχουν σταθεί «στα δύσκολα» κοντά στην Ελλάδα, αλλά τώρα δεν μπορούν να μην ακολουθήσουν την αγορά και να πουλήσουν ελληνικά χαρτιά (έστω και σχετικά περιορισμένες ποσότητες) αφού αλλιώς θα εμφανίσουν ζημίες και θα πλήξουν την εικόνα των αποδόσεων που είχαν οι επενδύσεις στην Ελλάδα.
 
Άργησαν να «ξυπνήσουν»
Κλείσιμο
 
Εκείνο που θα ήθελε βεβαίως να ακούσει η αγορά για να ηρεμήσουν θα ήταν οι τελικές αποφάσεις των Ευρωπαίων, και όχι γενικόλογες υποσχέσεις στήριξης χωρίς δεσμευτικό και συγκεκριμένο χαρακτήρα.
 
Η Ελλάδα άλλωστε πληρώνει  γενικώς την «θολούρα» για το πολιτικό τοπίο και τυχόν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, για τις διαθέσεις τον Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος αλλά και για την επόμενη ημέρα των Μνημονίων. Καθώς η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου που έφτασε στο 9% χθες, αποτελεί κακό οιωνό για τα ελληνικά επιτόκια και θεωρείται «τιμωρία» γι την Ελλάδα, προκειμένου να μη βγει στις αγορές. Αυτό το νόημα είχε και η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κύριο Αναστασάτο, σύμφωνα με την οποία «πολιτική αβεβαιότητα» αλλά και η αγωνία των επενδυτών για την επόμενη μέρα μετά το Μνημόνιο οδήγησε στην  άνοδο των επιτοκίων δανεισμού στα ομόλογα.
 
Η παρέμβαση των πιστωτών, με σκοπό να αποφευχθεί πιθανό «κραχ», ξεκίνησε μετά τη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική συνομιλία του Αντώνη Σαμαρά με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τις άτυπες «οδηγίες» του νέου προέδρου της Κομισιόν για στήριξη της Ελλάδας.
 
Ακόμα και ο πολύ σκληρός για τη χώρα μας (στο Γιούροργκουπ της Δευτέρας) Φιλανδός Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Γίρκι Κατάινεν, επιστρατεύτηκε και δήλωσε πως «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα με όποιον τρόπο είναι αναγκαίος για να εξασφαλίσει λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος».
 
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι με την κίνησή του ήρθε να καλύψει το κενό που δημιουργείται από την άνοδο των spreads, απλά μειώνοντας στο μισό το κούρεμα των ομολόγων που ήδη χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας (σ.σ. η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα παρέχει επιπλέον 12 δισ. ευρώ ρευστότητα στις τράπεζες).
 
Σειρά πήραν με λίγες ώρες διαφορά οι Βρυξέλλες. Σάιμον Ο' Κόνορ, Γίρκι Κατάινεν και Κλάους Ρέγκλινγκ παρενέβησαν για να προσφέρουν στήριξη στην Ελλάδα, όχι, όμως, χωρίς αστερίσκους...
 
«Η ΕΕ θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια σε βιώσιμα επιτόκια», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο' Κόνορ.
 
«Χάρη στις πολύ καλές συνθήκες δανεισμού από εμάς το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, κάτι που θα ισχύει για όσο διάστημα η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις» ήταν η ατάκα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
 
Ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι «κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα προληπτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης, κάτι το οποίο θα είναι μια βιώσιμη και εφεδρική λύση σε περίπτωση ανάγκης» και πρόσθεσε: «Πρέπει να στηρίξουμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας».
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης