Ξεπερνά το 60% η συνολική μείωση στις βουλευτικές συντάξεις

Ξεπερνά το 60% η συνολική μείωση στις βουλευτικές συντάξεις

«Από 1.1.2013 όσα ισχύουν για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου έχουν εφαρμογή και για τους συνταξιούχους βουλευτές», λέει ο κ. Σταϊκούρας

Ξεπερνά το 60% η συνολική μείωση στις βουλευτικές συντάξεις
«Ψαλίδι» στις βουλευτικές συντάξεις κατά 60% έχει επέλθει από το 2010 έως σήμερα σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργού: «Οι βουλευτικές συντάξεις έχουν μειωθεί από το 2010 μέχρι σήμερα, με γνώμονα όσα ισχύουν και για όλες τις άλλες συντάξεις του Δημοσίου, βάσει των γενικών διατάξεων που προβλέπουν περικοπές στις συντάξεις, η δε μείωση αυτών (των βουλευτικών) ανέρχεται κατά ποσοστό σε 51,11%. Επιπλέον, εφαρμόζονται από 1.1.2013 οι ειδικές μειώσεις των βουλευτικών συντάξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν. 4093/2012, κατά 20% εφόσον ο συνταξιούχος βουλευτής λαμβάνει δεύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα ή κατά 30% εφόσον λαμβάνει και τρίτη σύνταξη. Μετά την ανωτέρω ειδική μείωση, η συνολική μείωση της σύνταξης των βουλευτών υπερβαίνει το 60%».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι όσοι αποκτούν την ιδιότητα του βουλευτή από την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4093/2012 (12.11.2012) και μετά δεν έχουν δικαίωμα βουλευτικής σύνταξης.

Κλείσιμο
Σημειώνει ότι από 1.1.2013 όσα ισχύουν για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου και αφορούν στην περικοπή της σύνταξης (κατά 70%) ή την αναστολή καταβολής της, εφόσον ο συνταξιούχος εργάζεται στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχουν εφαρμογή και για τους συνταξιούχους βουλευτές. Δηλαδή, εάν ο συνταξιούχος βουλευτής εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η σύνταξή του θα περικοπεί κατά 70% ή εάν συνταξιούχος, π.χ., μέλος ΔΕΠ έχει εκλεγεί βουλευτής πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4093/2012, προκειμένου ο χρόνος θητείας του ως βουλευτή να είναι συντάξιμος και να λάβει βουλευτική σύνταξη, θα πρέπει να ανασταλεί η σύνταξη που λαμβάνει από το Δημόσιο, ως μέλος ΔΕΠ. Επιπλέον, έχουν εφαρμογή για τους ανωτέρω οι οικείες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, σύμφωνα με τις οποίες περικόπτεται η σύνταξη σε περίπτωση που ο συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολείται.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζει ότι η σύνταξη βουλευτή ο οποίος μετά τη συνταξιοδότησή του επανεκλέγεται, αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της θητείας του ως βουλευτή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης