BofA: Πώς ο Mario Draghi «στέλνει» έως και 600 δισ. ευρώ στα ομόλογα της περιφέρειας

BofA: Πώς ο Mario Draghi «στέλνει» έως και 600 δισ. ευρώ στα ομόλογα της περιφέρειας

Κάθε sell off στην αγορά αυτή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν επενδυτική ευκαιρία, λέει ο οίκος

BofA: Πώς ο Mario Draghi «στέλνει» έως και 600 δισ. ευρώ στα ομόλογα της περιφέρειας
Τεράστιες μετακινήσεις κεφαλαίων αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υιοθετήσει για πρώτη φορά στον κόσμο αρνητικά επιτόκια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Bank of America Merrill Lynch, οι επενδυτές αναγκάζονται αυτή τη στιγμή, να πληρώνουν τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για το... προνόμιο να τους δανείσουν 1,3 τρισ. ευρώ.

“Για να αποφύγουν να πληρώνουν αρνητικά επιτόκια, οι επενδυτές θα πρέπει να αναλάβουν είτε μεγαλύτερο ρίσκο διάρκειας (δηλαδή να στραφούν σε πιο μακροπρόθεσμους τίτλους) ή μεγαλύτερο πιστωτικό ρίσκο”, τονίζουν οι αναλυτές του οίκου. Συγκεκριμένα, υπολογίζουν ότι ποσά από 400 έως 600 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν είτε προς πιο μακροπρόθεσμους ευρωπαϊκούς τίτλους ή προς τα ομόλογα της περιφέρειας.

Τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch δείχνουν ότι αφότου η ΕΚΤ αποφάσισε να κάνει το “πείραμα” των αρνητικών επιτοκίων (τον Ιούνιο έγινε η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου που επιχειρούσε κάτι τέτοιο), περίπου το 30% των ευρωπαϊκών ομολόγων εμφανίζει αρνητικές αποδόσεις.

Κλείσιμο
Στην περίπτωση της Γερμανίας, το 46% των ομολόγων της χώρας δίνει αρνητικές αποδόσεις. Οι επενδυτές πρέπει να φτάσουν την 4ετία και πάνω για να αρχίσουν να βλέπουν θετικές αποδόσεις.

Κατόπιν τούτων, η BofA εκτιμά ότι οι εμπορικές τράπεζες και οι κεντρικές τράπεζες θα λάβουν στο επόμενο διάστημα μέτρα, προκειμένου να αποφύγουν τα αρνητικά επιτόκια. Από την κίνηση αυτή, ο οίκος υπολογίζει ότι ρευστότητα περίπου 400-600 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας και σε εκείνα της περιφέρειας.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης