Δύο στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα φοροδιαφεύγουν

Δύο στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα φοροδιαφεύγουν

Σύμφωνα με τον Στέφεν Χαλ, ερευνητικό εταίρο της Τράπεζας της Ελλάδος

Δύο στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα φοροδιαφεύγουν
Δύο στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα δηλώνουν λιγότερα από το πραγματικό εισόδημά τους ή τίποτα στις φορολογικές αρχές, σύμφωνα με τον Στέφεν Χαλ, ερευνητικό εταίρο της Τράπεζας της Ελλάδος. Υπολογίζεται πως περίπου το 24% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα δεν καταγράφηκε πέρυσι από το κράτος λόγω φοροδιαφυγής και άρνησης στη συμμόρφωση του εκάστοτε ρυθμιστικού πλαισίου. Στην Ευρώπη, αντιστοίχως, ο μέσος όρος περιορίζεται στο 19%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιδιώκει να ανασύρει την παραοικονομία στο φως, ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα της κυβέρνησης. Επειτα από μια καταστρεπτική ύφεση, όπου η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 30%, το δημόσιο χρέος κυμαίνεται στο 174% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα βρίσκεται σχεδόν στο 13% του ΑΕΠ με βάση τα στοιχεία του 2013. Υπήρχε κίνδυνος, στο μεταξύ, να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση η υπερβολική επιθετική φορολογική πολιτική της χώρας. Οι Ελληνες, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο λαό του κόσμου, θεωρούν πως οι φόροι που πληρώνουν πάνε χαμένοι. Με βάση έρευνα της δεκαετίας του ’90, η «φορολογική ηθική» των Ελλήνων κατατασσόταν στις τέσσερις χαμηλότερες θέσεις σε λίστα 26 χωρών.

Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι περισσότερο διεφθαρμένος συγκριτικά με κάθε άλλο κράτος-μέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια. Η ικανοποίηση των πολιτών από τις υπηρεσίες των δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ χαμηλή. Ετσι εξηγείται η διστακτικότητα των Ελλήνων να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης