Προς διαπραγματεύσεις η Εθνική για Creditprom
Με μια εξαγορά απαντά η Εθνική Τράπεζα στους ξένους διαχειριστές που προτιμούν αμερικανικούς τίτλους τραπεζών, για καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους.
Πιο συγκεκριμένα, με κεφάλαια ύψους μεταξύ 400 - 500 εκατ. ευρώ, η ουκρανική τράπεζα Creditprom περνάει -εκτός απρόοπτου- στον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας.
Συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν την Τράπεζα Πειραιώς να αποσύρει το ενδιαφέρον της -καθώς διαθέτει ήδη παρουσία- από τον σχετικό διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης αλλά και καθώς αρκ
Με μια εξαγορά απαντά η Εθνική Τράπεζα στους ξένους διαχειριστές που προτιμούν αμερικανικούς τίτλους τραπεζών, για καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους.
Πιο συγκεκριμένα, με κεφάλαια ύψους μεταξύ 400 - 500 εκατ. ευρώ, η ουκρανική τράπεζα Creditprom περνάει -εκτός απρόοπτου- στον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας.
Συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν την Τράπεζα Πειραιώς να αποσύρει το ενδιαφέρον της -καθώς διαθέτει ήδη παρουσία- από τον σχετικό διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης αλλά και καθώς αρκετά από τα διεθνή δεδομένα στον χώρο έχουν διαφοροποιηθεί. Ετσι η έτερη διεκδικήτρια, η Εθνική Τράπεζα, εφόσον συμφωνήσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις στα τέλη Φεβρουαρίου θα επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.
Η ουκρανική τράπεζα -της οποίας βασικός μέτοχος είναι και επιχειρηματίας ελληνικής καταγωγής- κατατάσσεται στη 12η θέση, με ένα συνολικό ενεργητικό, ύψους 7 δισ χρίβνα (ουκρανικό νόμισμα). Το συνολικό μερίδιο αγοράς της είναι 2,2%,ενώ διαθέτει δάνεια προς νομικά πρόσωπα, ύψους 5,4 δισ. χρίβνα και 1,1 δισ. προς ιδιώτες.
Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της περιοχής: «Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει φιλοδοξίες οι οποίες ευνοούνται από τη συγκυρία», συμπληρώνοντας ότι η ρευστότητα των 12 δισ. ευρώ και η καλύτερη κατάσταση σε σχέση και με Ευρωπαίους ανταγωνιστές επιτρέπει μια κίνηση του μεγέθους της Creditprom. Η ουκρανική αγορά εξαιτίας των ενεργητικών των ουκρανικών τραπεζών λειτουργεί ως «μαγνήτης» για τράπεζες όπως η Εθνική η οποία διευρύνει σημαντικά την παρουσία της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπενθυμίζεται πως στην ουκρανική αγορά διαθέτουν παρουσία η Eurobank, η Πειραιώς και η Τράπεζα Κύπρου.
Προς 1,4 - 1,5 ευρώ μέρισμα
Το μείζον, όμως, θέμα της επικαιρότητας για την Εθνική Τράπεζα, καθώς μέχρι την περασμένη Τετάρτη καταγράφηκαν 8 πτωτικά κλεισίματα της μετοχής μέσα σε 12 συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα η μετοχή να φθάσει κοντά στα 37 ευρώ, είναι άλλο. Σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής, η αποχώρηση αποδίδεται αφενός σε ευρωπαϊκά Hedge Funds τα οποία είναι πιεσμένα και αφετέρου σε ξένους επενδυτές που έλαβαν θέσεις Short στον τίτλο.
Σε ό,τι αφορά τους ξένους, όπως αναφέρει και Ελληνας διαχειριστής, προτιμούν να αγοράσουν μια αμερικανική τράπεζα που έχει καταγράψει πτώση μεταξύ –40% -60%, καθώς ποντάρουν σε μια γρήγορη ανάκαμψη άμα τη λήξει της περιπέτειας των σάπιων στεγαστικών δανείων.
H αντίδραση, όμως, του τίτλου ήλθε την Πέμπτη, καθώς παρατηρήθηκαν αρκετά ξένα επενδυτικά σχήματα που κατέχουν θέσεις στην μετοχή της Εθνικής με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Για τα κέρδη της Εθνικής που θα ανακοινωθούν στις 4 Μαρτίου, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως θα κυμανθούν στην περιοχή του 1,6 δισ. ευρώ, έναντι 1 δισ. ευρώ του 2006 (αύξηση 60%). Τα παραπάνω μεγέθη αντιστοιχούν σ ένα μέρισμα που θα κυμανθεί μεταξύ 1,4 - 1,5 ευρώ.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr