Εφοπλιστές: Δωρεά 372.000 ευρώ για την ανακατασκευή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού

Εφοπλιστές: Δωρεά 372.000 ευρώ για την ανακατασκευή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε ότι οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, οφείλουν και πρέπει να αναβαθμιστούν σε ένα επίπεδο αντάξιο της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας

Εφοπλιστές: Δωρεά 372.000 ευρώ για την ανακατασκευή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού
Δωρεά ύψους 372.000 ευρώ έκανε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για την ανακατασκευή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Η δωρεά  περιλαμβάνει την πλήρη επισκευή και ανακαίνιση του συνόλου των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΑΕΝ Σύρου μέσα στους επόμενους δύο μήνες και αφορά στεγανοποίηση δωμάτων, επισκευή σκυροδεμάτων και στοιχείων φέροντος οργανισμού διοικητηρίου και κυρίως κτιρίου, επισκευή και συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Η δωρεά έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Ναυτική Εκπαίδευση και τη Ναυτιλία, καθώς από την ΑΕΝ Σύρου στα 52 χρόνια που λειτουργεί έως σήμερα έχουν αποφοιτήσει περί τους 1.550 σπουδαστές, ενώ σήμερα φοιτούν 200 περίπου σπουδαστές.

Η παρουσία της Σχολής ενισχύει τη ναυτοσύνη στους παραδοσιακούς ναυτότοπους των Κυκλάδων και όλου του κεντρικού & νότιου Αιγαίου, αναβιώνοντας σε σημαντικό βαθμό τον ιστορικό ρόλο της Ερμούπολης στην ανάπτυξη της ναυτιλίας των Ελλήνων. Σημειώνεται ότι η ΑΕΝ/Σύρου, σήμερα , έχει καταταγεί στις πρώτες θέσεις των Ναυτικών Σχολών με κριτήριο την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά της, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε το 2012 από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ευγενίδειο Ίδρυμα.

Κλείσιμο
Ο Υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, οφείλουν και πρέπει να αναβαθμιστούν σε ένα επίπεδο αντάξιο της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας. «Η Ελληνική εμπορική ναυτιλία και ολόκληρος ο ελληνικός στόλος έχει τα τελευταία χρόνια κατακτήσει πάρα πολλές κορυφές και στην τεχνολογία, οι οποίες εφαρμόζονται πλέον στα σκάφη. Έχει τεχνολογικά επιτεύγματα τα οποία μας κάνουνε περήφανους, καινούργια πλοία στα ναυπηγεία όλου του κόσμου, τα οποία χρησιμοποιούν τα πιο σύγχρονα μέσα, τον πιο σύγχρονο ναυτιλιακό εξοπλισμό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στη σημασία της ναυτικής εκπαίδευσης, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να αξιοποιήσει στο βαθμό που έπρεπε, ούτε τις κοινοτικές ενισχύσεις, ούτε να αναμορφωθεί με στόχο να εξυπηρετεί τα καινούργια πλοία, ενώ επιπρόσθετα οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στη χώρα, έχουν δυσχεράνει το έργο των ναυτοδιδασκάλων και των στελεχών που υπηρετούν στις ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. «Αν δεν υπήρχε η συνδρομή, η ατομική σε περιπτώσεις, αλλά βασικά η θεσμική συνδρομή της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε στην ευχάριστη θέση να λέμε ότι οι Ακαδημίες, θα μπορούσαν να έχουν ανακαινιστεί ή να προσφέρουν αυτές τις σημερινές Υπηρεσίες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έμφαση έδωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, καθώς σημείωσε ότι στόχος του Υπουργείου είναι μέσα στο καλοκαίρι να έχει βγει ο διαγωνισμός για τη προμήθεια νέου εξοπλισμού με προσομοιωτές γέφυρας και μηχανής που αφορούν διάφορες κατηγορίες πλοίων, και LNG, για τα οποία δεν υπήρχε κανένας βαθμός εκπαίδευσης, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Στο ίδιο πλαίσιο της αναβάθμισης των σχολών ο Υπουργός στάθηκε στη συνδρομή της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, που έχει αναλάβει ένα τεράστιο πρόγραμμα για την επισκευή των κτιριακών υποδομών, το οποίο, όπως είπε « προχωρά, με ιδιαίτερη επιτυχία».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, παράλληλα, ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Βενιάμη, για τις άοκνες προσπάθειες του και τις πολλαπλές επισκέψεις του στη Σύρο, για να διαπιστώσει ο ίδιος τις ανάγκες που έχει η Ακαδημία και βέβαια για την ολοκλήρωση και την κατάρτιση αυτής της σύμβασης. «Σήμερα υπογράφουμε την σύμβαση την οποία συζητάμε, με τον Πρόεδρο της Ενώσεως πάνω από έξι μήνες, νομίζω εννέα μήνες τώρα για την ανακατασκευή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Σύρο και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Πρόεδρο της ΕΕΕ» σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ενώ ευχαρίστησε συνολικά την Ελληνική Ναυτιλιακή Οικογένεια, που σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο για το ελληνικό κράτος, στηρίζει το πολύπλευρο έργο του Υπουργείου σε όλες τις δράσεις που καλείται να υλοποιήσει καθημερινά.

Ο κ. Βενιάμης από την πλευρά του επεσήμανε ότι είναι καθήκον της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ναυτικής εκπαίδευσης και να προσφέρει στα νέα παιδιά που φοιτούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καλύτερες συνθήκες σπουδών. «Με την υπογραφή της συμβάσεως έργου, η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Σύρου μαζί με το γήπεδο basket αυτής θα επισκευασθεί πλήρως εντός των προσεχών δύο μηνών. Η επισκευή αφορά και το Διοικητήριο το οποίο ήταν μη λειτουργήσιμο και επομένως η επισκευή του θα δώσει νέα διαθέσιμη χωρητικότητα στη σχολή για να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες φοίτησης των δοκίμων» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΕ. Επίσης, ανακοίνωσε ότι στο προσεχές διάστημα η ΕΕΕ θα υπογράψει Σύμβαση έργου και για επισκευές για την Ακαδημία της Ύδρας, δωρεάς τεχνολογικού εξοπλισμού στη Σχολή, καθώς και έναν προσομοιωτή γέφυρας για την αρτιότερη εκπαίδευση των δοκίμων.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Ένωσης, σημείωσε ότι εντεταλμένοι συνεργάτες της ΕΕΕ διενεργούν αυτοψίες στα κτήρια των Ακαδημιών της Μηχανιώνας, της Χίου και των Οινουσσών, προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες τους και να δρομολογηθούν οι αναγκαίες εργασίες. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της ΕΕΕ να αναλάβει το κόστος επισκευών και συντήρησης των πλωτών σκαφών του Λιμενικού Σώματος ύψους € 500.000, ενώ σημείωσε ότι βρίσκεται υπό εξέλιξη η κατασκευή των δύο εξελιγμένων μοντέλων ταχύπλοων στρατιωτικών σκαφών για την Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, την αγορά των οποίων έχει αναλάβει η ΕΕΕ.

Κλείνοντας, ο κ. Βενιάμης αναφέρθηκε στην απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης τον Φεβρουάριο του 2012 να συγκεντρώσει σε ειδικό ταμείο εισφορές αλληλεγγύης από τον Ελληνικό εφοπλισμό. «Ένα τμήμα του κεφαλαίου αυτού έχει δεσμευθεί για ενέργειες στήριξης των υλικοτεχνικών υποδομών των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού. Το μεγαλύτερο ποσό όμως του κεφαλαίου δαπανάται για την ενίσχυση αδύναμων οικονομικά κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν τον καθημερινό Γολγοθά της επιβίωσης» και κατέληξε ότι «πρόκειται για ένα συλλογικό έργο προσφοράς και αλληλεγγύης εκ μέρους της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, παράλληλα με άλλες σημαντικές ατομικές πρωτοβουλίες, με ένα και μόνο στόχο, την έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας μας».

Στη λιτή εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου παρέστησαν, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας, Αθανάσιος Μπούσιος και Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΕ, Παναγιώτης Λασκαρίδης, το μέλος διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, κα Μελίνα Τραυλού, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Γράτσος, εκπρόσωποι της Ναυτιλιακής Κοινότητας, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και στελέχη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης