Ανησυχούν οι επιχειρήσεις για Σκόπια και Κόσσοβο
Το εκρηκτικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στο Κόσσοβο, με αφορμή της ανακήρυξης ανεξαρτησίας από την Σερβία, καθώς και η ένταση που δημιουργείται γύρω από το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει αρχίσει ήδη να προβληματίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν σημαντική παρουσία στις συγκεκριμένες χώρες. Για κάποιους πιο ψύχραιμους, πάντως, το εύρος
Το εκρηκτικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στο Κόσσοβο, με αφορμή της ανακήρυξης ανεξαρτησίας από την Σερβία, καθώς και η ένταση που δημιουργείται γύρω από το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει αρχίσει ήδη να προβληματίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν σημαντική παρουσία στις συγκεκριμένες χώρες. Για κάποιους πιο ψύχραιμους, πάντως, το εύρος της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή είναι τόσο μεγάλο που μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και κατευναστικά για την κρίση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Σερβία η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην κατάταξη των ξένων επενδυτών, με το συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο από το 1996 και έπειτα να υπολογίζεται σε 2,1 δισ. ευρώ. Στην χώρα δραστηριοποιούνται περί τις 120 ελληνικές επιχειρήσεις καθώς και πάνω από 150 κοινοπραξίες.
Πλέον χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του ΟΤΕ, ο οποίος κατέχει το 20% της Telecom Serbia, καθώς και των 4 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, δηλαδή της Εθνικής, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς. Δραστηριότητες έχουν αναπτύξει ακόμη η Ιντρακόμ, ο Τιτάνας, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης η Coca Cola HBC, η Vivartia, ο Βερόπουλος, η Αλουμύλ κ.α.
Πέρσι η Νεοχημική-Λαυρεντιάδης εξαγόρασε το 70% του κρατικού διυλιστηρίου στο Βελιγράδι καθώς και τον κρατικό όμιλο χημικών προϊόντων στο Πράχοβο. Η δε Alapis, των ίδιων επιχειρηματικών συμφερόντων, εξαγόρασε την κρατική εταιρεία διανομής φαρμάκων Sumadijalek.
H Hλεκτρονική Αθηνών έχει ανοίξει κατάστημα στην σερβική πρωτεύουσα, ενώ σχέδια ανάπτυξης στον τομέα των ακινήτων έχουν δρομολογηθεί από την Lamda Development του ομίλου Λάτση και την εταιρεία Bluehouse
Αφήνουν σχέδια…
Ως προς την FYROM, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες εγκαταλείπουν την ιδέα για επενδύσεις στη βιομηχανική ζώνη Zabeni στην περιοχή του Μοναστηρίου (Bitola), παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πλευράς τους ακόμη και για αγορά ολόκληρης της ΖΕΣ. Ο κύριος αρχιτέκτονας της ζώνης Jorgo Sundovski δήλωσε ότι ο πιο πιθανός λόγος για την εξέλιξη αυτή είναι η ενεργοποίηση του θέματος του ονόματος και η αναμονή των Ελλήνων επιχειρηματιών για τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Αφήνει όμως ανοικτό και το ενδεχόμενο «η ελληνική κυβέρνηση, μέσω των οργάνων της, να τους εμποδίζει ως προς την πραγματοποίηση των επενδύσεων στη ζώνη». Ο ίδιος επεσήμανε ότι, σε αντίθεση με τις ακυρώσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών, διάφοροι επιχειρηματίες από τη Βουλγαρία και την Τουρκία εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στη ζώνη.
Μάλιστα, προσφάτως, οι αρχές του δήμου Μοναστηρίου (Bitola) ζήτησαν από την κυβέρνηση της πΓΔΜ να τους δοθεί άδεια για έναρξη διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές, ώστε να επιτραπεί στους κατοίκους του Μοναστηρίου και της Φλώρινας η διέλευση των συνόρων με τη χρήση μόνο των αστυνομικών τους ταυτοτήτων. Η ιδέα αυτή εντάσσεται στην προώθηση του προγράμματος CARDS «Σύνδεση και προώθηση του πολιτισμού και του τουρισμού της Φλώρινας και του Μοναστηρίου». Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει έως τον Φεβρουάριο 2009, θα χρηματοδοτηθεί με 250.000 ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο, ο δήμαρχος Μοναστηρίου μαζί με τον δήμαρχό Φλωρίνης ανακοίνωσαν την ανακατασκευή της σιδηροτροχιάς Φλώρινας – Μοναστηρίου, ενώ ανακατασκευή επίσης θα γίνει και του οδικού δικτύου Prilep – Μοναστήρι – Αχρίδα.
Πρόσφατα η Cosmofon του ομίλου ΟΤΕ έλαβε από την Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της πΓΔΜ δεκαετή άδεια για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών τρίτης γενεάς στη χώρα. Η εταιρία πρόκειται να αρχίσει την παροχή των υπηρεσιών της τον Σεπτέμβριο, ενώ ακόμη δεν έχει αρχίσει τις εργασίες της η συμφερόντων Δημήτρη Κοντομηνά εταιρία Cosmotelco, πάροχος WiMAX για ασύρματο διαδίκτυο και σταθερή τηλεφωνία.
Οι μεγαλύτερες ελληνικές επενδύσεις στην χώρα έχουν γίνει από τα Ελληνικά Πετρέλαια (διυλιστήριο), τον Τιτάνα (τσιμεντοβιομηχανία), την Εθνική και την Alpha Bank στον τραπεζικό χώρο, την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η Κυριακίδης Μάρμαρα, ο όμιλος Φιλίππου, ο Βερόπουλος κ.α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr