Η μάχη για την τιμή της τσιπούρας
Αποφασισμένοι είναι οι ‘Ελληνες παραγωγοί τσιπούρας –λαβρακιού να δώσουν λύσεις στο επίμαχο θέμα των αδειών και του ξεκαθαρίσματος σε παραγωγικό επίπεδο στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας καθώς οι συγκυρίες δείχνουν την πόρτα εξόδου σε πολλές μικρομεσαίες του κλάδου.
Τις αντοχές του δοκιμάζει για μία ακόμη φορά ο κλάδος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας καθώς οι τιμές στα προϊόντα τσιπούρας, και λαβρακιού που αποτελούν και τα βασικά προϊόντα του κλάδου έχ
Αποφασισμένοι είναι οι ‘Ελληνες παραγωγοί τσιπούρας –λαβρακιού να δώσουν λύσεις στο επίμαχο θέμα των αδειών και του ξεκαθαρίσματος σε παραγωγικό επίπεδο στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας καθώς οι συγκυρίες δείχνουν την πόρτα εξόδου σε πολλές μικρομεσαίες του κλάδου.
Τις αντοχές του δοκιμάζει για μία ακόμη φορά ο κλάδος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας καθώς οι τιμές στα προϊόντα τσιπούρας, και λαβρακιού που αποτελούν και τα βασικά προϊόντα του κλάδου έχουν υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Σε προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σήμερα Πέμπτη με επιχειρηματικούς παράγοντες του κλάδου προβλέπεται να δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις.
Μεταξύ άλλων στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα της χορήγησης ή μη νέων αδειών για λειτουργία νέων μονάδων, θέμα το οποίο ταλανίζει τον επιχειρηματικό χώρο. Σήμερα λειτουργούν 315 άδειες και ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών στην ιχθυοκαλλιέργεια κυμαίνεται στα 460 εκατομ ευρώ
Για επιτακτική ανάγκη επεξεργασίας ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες και για νομιμοποίηση του κλάδου με ορθολογική διαχείριση της παραγωγής έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της «Νηρεύς» κ Αρ.Μπελλές μιλώντας στο protothema.gr .
Να δηλωθούν όλα…
Το γεγονός ότι η χώρα μας παράγει διπλάσιες ποσότητες από αυτές που ουσιαστικά δηλώνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε απαξίωση των τιμών, ενώ την ίδια στιγμή δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν να ανοίξει ο κλάδος και σε άλλους ενδιαφερόμενους ώστε να δοθεί η δυνατότητα να δημιουργηθούν νέες μονάδες παραγωγής ψαριών.
Η τάση μείωσης των τιμών, ιδιαίτερα στην τσιπούρα, είναι ένα φαινόμενο που ανακυκλώνεται κάθε χρόνο. Όμως τα πράγματα έχουν αρχίσει και δυσκολεύουν καθώς ο ανταγωνισμός από τις γειτονικές χώρες εντείνεται.
Τώρα που οι τιμές έχουν φτάσει και σε επίπεδα κάτω του κόστους, οι παραγωγοί δείχνουν πιο αποφασιστικοί στο «να νομιμοποιηθεί» ο κλάδος. Είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει μία σοβαρή αποτίμηση και να ληφθούν αποφάσεις για θέματα που χρονίζουν,
όπως το χωροταξικό, το θέμα των αδειών, ο έλεγχος και η καταγραφή των αποθεμάτων. Να γίνει δηλαδή μία ουσιαστική αποτίμηση ώστε η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια στο κατώφλι της νέας πρωτοβουλίας να ανασυνταχθεί.
Χάνονται οι μικροί
Ο αυξημένος δανεισμός και η ανάγκη εξυπηρέτησής του παρά τις πρόσφατες αναχρηματοδοτήσεις δανεισμού, η υπερπροσφορά σε ορισμένες περιόδους,
παράλληλα με την κακή χρηματιστηριακή συγκυρία έχει οδηγήσει τις αποτιμήσεις των εταιριών σε σημαντικά χαμηλά επίπεδα γεγονός που δεν διευκολύνει την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων
Οπως χαρακτηριστικά σχολίαζε παράγοντας της αγοράς: «Πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στέκονται στην ουρά για να πουλήσουν τις επιχειρήσεις. Οπως όλα δείχνουν η συγκέντρωση στον κλάδο έχει ξεκινήσει. Τουλάχιστον μια τόσο επιτυχημένη εικοσαετής προσπάθεια να μην αποτελέσει άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τη χώρα μια και ο κλάδος έχει μεγάλη εξαγωγική δυναμική – το 70% της παραγωγής κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού – Για μία ακόμη φορά οι Ελληνες παραγωγοί αναλώθηκαν στην εσωστρέφεια αφήνοντας περιθώρια σε γειτονικές χώρες όπως είναι η Τουρκία να ανακάμψουν σε επίπεδο παραγωγής»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr