Πειραιώς και Alpha bank πρωταθλήτριες σε κεφαλαιακή επάρκεια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή

Πειραιώς και Alpha bank πρωταθλήτριες σε κεφαλαιακή επάρκεια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΒΑ για τον δείκτη κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών

Τα στοιχεία για την πανευρωπαϊκή άσκηση Διαφάνειας 2013 (EU-Wide Transparency Exercise) 64 ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών, δημοσιοποίησε η EBA (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή).

H EBA δημοσίευσε τους δείκτες των κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών όπως είχαν διαμορφωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2013.

Σύμφωνα με την ΕΒΑ, η πανευρωπαϊκή άσκηση διαφάνειας του 2013 παρέχει νέα στοιχεία για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έλαβαν μέρος στην αντίστοιχη άσκηση του 2012.

Αναλυτικά:

Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει Core Tier 1 στο 15% ή 9 δισ. το Τier 1 σε απόλυτα μεγέθη.  O δείκτης κοινών κεφαλαίων (common equity) της Πειραιώς κατά την ίδια ημερομηνία διαμορφώθηκε στο 13,8%.

Η Alpha Bank διαθέτει δείκτη Core Tier 1 στο 14,4% ή 7,7 δισ. το Tier 1 σε απόλυτα μεγέθη. O δείκτης κοινών κεφαλαίων (common equity) της Alpha Bank κατά την ίδια ημερομηνία διαμορφώθηκε στο 12,7%.

Σημειώνεται ότι στις 31/12/2012 ο δείκτης κοινών κεφαλαίων της τράπεζας διαμορφωνόταν στο 6,2%.

Η Εθνική διαθέτει δείκτη Core Tier 1 στο 8,6% ή 5 δισ. το Tier 1 σε απόλυτα μεγέθη. Ο EBA Core Tier I της Εθνικής ανεβαίνει σε 9,2% σε pro forma βάση μετά το συνυπολογισμό της μείωσης του σταθμισμένου ενεργητικού της Finansbank. H τουρκική θυγατρική της Εθνικής μετέβη από τυποποιημένο σε εσωτερικό σύστημα υπολογισμού κινδύνου ( IRB) μειώνοντας το σταθμισμένο ενεργητικό της κατά περίπου 3 με 4 δισ. ευρώ.

Επιπλέον τα κεφάλαια της Εθνικής θα ενισχυθούν από την πώληση της Πανγαίας και του Αστέρα, ενώ προβλέπεται να πουληθεί και το 40% της Finansbank.

Η Eurobank διαθέτει δείκτη Core Tier 1 στο 12,4% ή 4,2 δισ. ευρώ σε απόλυτα μεγέθη.

Από τα στοιχεία της ΕΒΑ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες προκύηπτει ότι η καθαρή έκθεση των τραπεζών σε κρατικό χρέος υποχώρησε κατά 9% το 2011, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε 9,3% μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Τον Ιούνιο του 2012, οι ισπανικές τράπεζες είχαν συγκεντρώσει το 89% από τα 199 δισ. ευρώ του ισπανικού χρέους που βρισκόταν στα χαρτοφυλάκια των 64 τραπεζών που ελέγχθηκαν από την EBA. Το αντίστοιχο ποσοστό το Δεκέμβριο του 2010 ήταν 78%. Οι ιταλικές τράπεζες είχαν συγκεντρώσει το 76% από τα 274 δισ. ευρώ ιταλικού χρέους, έναντι 59% το Δεκέμβριο του 2010.

Τα νούμερα ήταν εξίσου μεγάλα και για τις τράπεζες της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Βρετανίας.

Όπως σχολιάζει το Reuters, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι οι τράπεζες -κυρίως ιταλικές και ισπανικές- χρησιμοποιούν τη φθηνή χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά περισσότερων ομολόγων από τις κυβερνήσεις τους.

Πάντως, ανεξάρτητα από την αύξηση της έκθεσης στο κρατικό χρέος, τα στοιχεία της EBA δείχνουν ότι τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν ενισχυθεί, αφού ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αυξήθηκε στο 11,7%, από 10% στο τέλος του 2010.

Πηγή: Πειραιώς και Alpha bank πρωταθλήτριες σε κεφαλαιακή επάρκεια σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/33185/peiraios-kai-alpha-bank-protathlitries-se-kefalaiaki-eparkeia-symfona-me-tin-eyropaiki#ixzz2nfpsnimE

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Δαναός Δαρειος

Τοκογλύφοι νόμιμοι !!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsakalwtos_euro_arthro

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύονται με το ΔΝΤ τα... δεσμά της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια - Τι γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung για τη στάση που κράτησε ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup - Γιατί ο Όλα Σολτς αρνείται συστηματικά τα αιτήματα του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

7
folli

Τεράστιες οι ευθύνες για την υπόθεση της Folli Follie που παίρνει δραματική τροπή και πλήττει την αξιοπιστία του συνόλου της ελληνικής αγοράς - Παραπομπή της υπόθεσης στις δικαστικές Αρχές εξετάζει τώρα η Επ. Κεφαλαιαγοράς

10