Στον αέρα και ο προϋπολογισμός …του 2010
Ως λύση ανάγκης αντιμετωπίζει πλέον η κυβέρνηση τις περικοπές στο δημόσιο, καθώς αντιλαμβάνεται ότι… «ουκ αν λάβοι παρά του μη έχοντος» φορολογούμενου.
Τα μηνύματα από την αγορά δείχνουν ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων το 2008 σημειώνει πτώση – ρεκόρ πάνω από 40% για τους πρώτους 4.000 δημοσιευθέντες ισολογισμούς - εξέλιξη που σημαίνει πως δεν μπορεί να σταθεί κρατικός προϋπολογισμός για 2010 με πρόβλεψη για α
Ως λύση ανάγκης αντιμετωπίζει πλέον η κυβέρνηση τις περικοπές στο δημόσιο, καθώς αντιλαμβάνεται ότι… «ουκ αν λάβοι παρά του μη έχοντος» φορολογούμενου.
Τα μηνύματα από την αγορά δείχνουν ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων το 2008 σημειώνει πτώση – ρεκόρ πάνω από 40% για τους πρώτους 4.000 δημοσιευθέντες ισολογισμούς - εξέλιξη που σημαίνει πως δεν μπορεί να σταθεί κρατικός προϋπολογισμός για 2010 με πρόβλεψη για αύξηση εσόδων από φόρους. Έτσι, μετά το σχέδιο κατάργησης του 40% των κρατικών φορέων που εξέτασε η αρμόδια για την Οικονομία διυπουργική επιτροπή, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ζητά ακόμα πιο αιματηρές οικονομίες στο δημόσιο για το 2010.
Με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλα τα υπουργεία και τους επιχορηγούμενους φορείς εν όψει του νέου προϋπολογισμού, ο υφυπουργός Οικονομίας Νίκος Λέγκας δίνει εντολή για συγκράτηση λειτουργικών δαπανών, προμηθειών, πρόσθετων αμοιβών κτλ στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και σίγουρα όχι υψηλότερα από τα επίπεδα του 2009, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την περικοπή τους κατά 10%, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Όπως επισημαίνεται, οι βασικότερες προτεραιότητες της δημοσιονομικής πολιτικής είναι ο περιορισμός των δαπανών, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η ενίσχυση της απασχόλησης και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής με μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.
Στο πλαίσιο αυτό, δίνονται οδηγίες για τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, των προμηθειών και των λοιπών δαπανών των υπουργείων. Τονίζεται ότι οι πιστώσεις για τις δαπάνες αυτές δεν θα ξεπεράσει ούτε του χρόνου τα φετινά, όπως μάλιστα έχουν αυτές διαμορφωθεί μετά την περικοπή τους κατά 10%.
Ειδική αναφορά και οδηγίες δίνει ο κ.Νίκος Λέγκας και στις δαπάνες για μετακινήσεις και πρόσθετες αμοιβές προσωπικού (υπερωριακή εργασία, ομάδες εργασίας, επιτροπές και συλλογικά όργανα) λόγω της έντονα αυξητικής τάσης που διαπιστώνεται και των σημαντικών αποκλίσεων κάθε χρόνο μεταξύ των αρχικών πιστώσεων και των τελικών πληρωμών. Όπως επισημαίνεται οι συγκεκριμένες δαπάνες θα πρέπει να περιορισθούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο μπαίνουν όλες οι κρατικές δαπάνες, για να διαπιστωθεί «αν πιάνουν τόπο». Δίδονται οδηγίες για την ανάπτυξη και παρακολούθηση πληροφοριών απόδοσης (στόχων και δεικτών μέτρησης των αποτελεσμάτων) από όλους τους φορείς της κεντρικής διοίκησης, για τις δράσεις που υλοποιούν.
Επιπρόσθετα, καθίσταται σαφές ότι στις προτάσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2010 θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι αντίστοιχες προβλέψεις πιστώσεων για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012. Βασική επιδίωξη της προσπάθειας αυτής είναι ο μεσοπρόσθεσμος προγραμματισμός της δημοσιονομικής διαχείρισης με κυλιόμενους τριετείς προϋπολογισμούς, προκειμένου να παγιωθεί κλίμα δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Η εγκύκλιος καθορίζει συγκεκριμένες ημερομηνίες, στις οποίες θα πρέπει να αποσταλούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα προσχέδια προϋπολογισμού 2010.
Ειδικότερα, τα υπουργεία θα πρέπει να υποβάλουν το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2010 το αργότερο μέχρι τις 19 Ιουνίου 2009 και οι περιφέρειες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2009. Ομοίως μέχρι τις 30 Ιουνίου 2009 θα πρέπει να υποβληθούν και τα σχέδια προϋπολογισμού από τις περιφερειακές υπηρεσίες των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr