Αν Λοβερζόν, «πυρηνική απειλή» της Γαλλίας
Αν και οι αναμνήσεις από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ είναι ακόμη νωπές, τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες έχουν αρχίσει να ρίχνουν μια δεύτερη ματιά στην πυρηνική ενέργεια και να αναθεωρούν την αυστηρά αρνητική στάση τους. Πρωτεργάτρια του κινήματος αυτής της αναθεώρησης θεωρείται η κυρία Αν Λοβερζόν, βετεράνος της βιομηχανίας και επικεφαλής του γαλλικού κολοσσού ατομικής ενέργειας «Areva».
Το ισχυρότερο επιχείρημα της «ατομι
Αν και οι αναμνήσεις από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ είναι ακόμη νωπές, τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες έχουν αρχίσει να ρίχνουν μια δεύτερη ματιά στην πυρηνική ενέργεια και να αναθεωρούν την αυστηρά αρνητική στάση τους. Πρωτεργάτρια του κινήματος αυτής της αναθεώρησης θεωρείται η κυρία Αν Λοβερζόν, βετεράνος της βιομηχανίας και επικεφαλής του γαλλικού κολοσσού ατομικής ενέργειας «Areva».
Το ισχυρότερο επιχείρημα της «ατομικής Αν», όπως είναι γνωστή στη Γαλλία, είναι ότι, σε αντίθεση με τα εργοστάσια που λειτουργούν με άνθρακα ή φυσικό αέριο, παράγοντας την περισσότερη από την παγκόσμια ενέργεια, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν εκπέμπουν βλαβερά αέρια, υπεύθυνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Οταν το 1999 η 50χρονη Γαλλίδα businesswoman ανέλαβε την «Cogema», μια κρατική γαλλική εταιρεία ουρανίου, μεταλλευμάτων και ανακύκλωσης καυσίμων, η πυρηνική ενέργεια είχε τόσο κακό όνομα, που πολλοί από τους υπαλλήλους της δεν παραδέχονταν ότι δούλευαν σε μια τέτοια εταιρεία. Πολλοί φίλοι της, μάλιστα, πίστευαν ότι η απόφασή της να πάει στην «Cogema» ισοδυναμούσε με επαγγελματική αυτοκτονία. Η Αν όμως ακολούθησε το ένστικτό της και κατάφερε να αλλάξει τροχιά στην εταιρεία, που φαινόταν να έχει κολλήσει στη δεκαετία του ’70 στον 21ο αιώνα.
Την υποστηρίζει ο Νικολά Σαρκοζί
Σειρά είχε η συνένωση όλων των πυρηνικών συμφερόντων στη Γαλλία, κάτι που πέτυχε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη αφενός στην εκπαίδευσή της ως επιστήμονα φυσικού και αφετέρου στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς της (υπήρξε σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν μόλις στα 31 της χρόνια, ενώ ο κ. Νικολά Σαρκοζί έχει αναδειχτεί σε ένθερμο υποστηρικτή της).
Ετσι, το 2001 πέτυχε τη συγχώνευση της «Cogema» με τη «Framatome», μια κατασκευάστρια εταιρεία πυρηνικών αντιδραστήρων. Αν και αρχικά η κυρία Λοβερζόν είχε δεχτεί πιέσεις να σταματήσει η λειτουργία του κεντρικού εργοστασίου της «Framatome», εκείνη αντιστάθηκε σθεναρά.
Σήμερα η «Areva» αποτελεί τη μοναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλα τα στάδια του κύκλου της πυρηνικής ενέργειας, από την κατασκευή αντιδραστήρων μέχρι τον εμπλουτισμό ουρανίου, ενώ παράλληλα έχει επεκταθεί σε Κίνα, Βρετανία και Αμερική.
Οι Φινλανδοί, οι δίκες και το email της «Siemens»
Παρά τη μακρά και επιτυχημένη πορεία της στη βιομηχανία, η κυρία Λοβερζόν μάλλον νιώθει την καρέκλα της στην «Areva» να τρίζει τελευταία. Ενας λόγος είναι το μεγαλεπήβολο σχέδιό της για την κατασκευή ενός νέου τύπου πυρηνικού αντιδραστήρα στη Φινλανδία, το οποίο έχει μείνει πίσω και έχει ξεπεράσει τον αρχικό προϋπολογισμό.
Η «Areva» και ο συνέταιρός της, η γερμανική «Siemens», συμφώνησαν το 2003 να κατασκευάσουν τον αντιδραστήρα αντί 3 δισ. ευρώ - ποσό που είχε φανεί μικρό ακόμα και τότε. Η «Areva» κατηγορεί για τις καθυστερήσεις τη φινλανδική «Teollisuuden Voima Oyj», για την οποία προοριζόταν ο αντιδραστήρας. Τώρα οι τρεις εταιρείες έχουν εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες.
Αλλος λόγος για τον οποίο οι ηγετικές ικανότητες της κυρίας Λοβερζόν αμφισβητούνται τελευταία έχει να κάνει με τη σθεναρή αντίθεσή της στις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει έναν γαλλικό πυρηνικό γίγαντα συγχωνεύοντας την «Areva» με την «Alstrom». Η ίδια υποστήριζε ότι η συγκεκριμένη συγχώνευση στερούνταν βιομηχανικής λογικής και θα αποξένωνε τη «Siemens», με την οποία η «Areva» ήταν σε joint venture ήδη από το 2001.
Ετσι, το γόητρο της κυρίας Λοβερζόν επλήγη σοβαρά, όταν τον περασμένο Ιανουάριο η «Siemens» ανακοίνωσε ότι αποχωρούσε από τη συνεργασία, κάτι μάλιστα που η ίδια πληροφορήθηκε μέσω e-mail από τη «Siemens» και αφού είχε ήδη ενημερωθεί σχετικά η γαλλική κυβέρνηση.
Αν και η συγχώνευση με την «Alstrom» δεν φαίνεται να προχωράει έτσι κι αλλιώς, κυρίως γιατί η τελευταία δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, η σιδηρά κυρία της πυρηνικής ενέργειας μάλλον θα πρέπει να κάνει κάποιον συμβιβασμό για να διατηρήσει τη θέση της, καθώς η «Areva» χρειάζεται περίπου 12 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια για να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά της σχέδια, αλλά και για να εξαγοράσει το μερίδιο της «Siemens».
Λέγεται ότι η κυβέρνηση θέλει η «Areva» να πουλήσει το τμήμα ηλεκτρικής μετάδοσης και διανομής, αλλά η κυρία Λοβερζόν αντιστέκεται για άλλη μία φορά, υποστηρίζοντας ότι βοηθάει την εταιρεία να πουλάει πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αυτό που ελπίζει είναι ότι θα επιτραπεί τελικά στην «Areva» να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή, προοπτική την οποία ο κ. Σαρκοζί υποστήριζε το 2004 ως υπουργός Οικονομικών, αν και τελικά αναβλήθηκε.
Η εταιρεία της Madame Areva
- Οι ρίζες της «Areva» βρίσκονται στη «Framatome» (γαλλική εταιρεία συντήρησης, επισκευών και ανεφοδιασμού πυρηνικών εγκαταστάσεων που ιδρύθηκε το 1958) και στην «Cogema» (επίσης γαλλική εταιρεία μεταλλευμάτων και εμπλουτισμένου ουρανίου που ιδρύθηκε το 1976)
- Το 2001 με τη συνένωση των «Framatome», «Cogema» και «FCI» προκύπτει η «Areva»
- Κύριος μέτοχος της εταιρείας είναι η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA), το 34% της οποίας ανήκει στη γερμανική «Siemens»
- Το 2004 η «Areva» έκλεισε συμφωνία για την εξαγορά των επιχειρήσεων διάδοσης και διανομής (T&D) της «Alstrom»
- Το 2005 ανακοίνωσε την ίδρυση της «Unistar Nuclear», μιας joint venture εταιρείας για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στις ΗΠΑ
- Το 2006 η «Framatome» και η «Cogema» αλλάζουν την ονομασία τους σε «Areva NP Inc» και «Areva NC Inc» αντίστοιχα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr