Μαζί με το φόρο εισοδήματος ο φόρος πολυτελείας από το 2014

Μαζί με το φόρο εισοδήματος ο φόρος πολυτελείας από το 2014

Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης παρέχει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης

Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης παρέχει με εγκύκλιό του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που προβλέπεται από το άρθρο 44 του ν. 4111/2013, επιβάλλεται στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, όπως αυτά έχουν προσαρμοστεί μετά τις μειώσεις και απαλλαγές που προβλέπονται από τον ν. 2238/1994 και κατά την αναλογία των μηνών που τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και δεξαμενές κολύμβησης ήταν στην κυριότητα ή κατοχή των φορολογούμενων, λαμβανομένης υπόψη της ακινησίας και της παλαιότητας που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2238/1994.

Φόρος με συντελεστή 5% επί του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επιβάλλεται
στα αυτοκίνητα με κυβισμό ακριβώς 1.929 κυβικά και μέχρι κυβισμού ακριβώς 2.500 κυβικά, ενώ στα αυτοκίνητα με πάνω από 2.500 κυβικά, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που αγοράστηκαν μεταχειρισμένα από τον ΟΔΔΥ, ως έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα θεωρείται αυτό που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας που χορηγήθηκε μετά την μεταβίβασή τους από τον ΟΔΔΥ.

Όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα που βαρύνονται με αυτοκίνητο ή αυτοκίνητα από ακριβώς 1929 κυβικά και άνω και με παλαιότητα κάτω των 10 ετών, τα οποία ανήκουν σε εταιρίες (ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες ή περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμες ή αστικές, καθώς και σε κοινωνίες και κοινοπραξίες που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα), ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται στα ποσά των αντικειμενικών δαπανών όπως ορίζονται στην παρ. 1 άρθρ. 16 του ν. 2238/1994.

Επίσης, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης δεν εκπίπτει ως δαπάνη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος καθώς και πως σε περιπτώσεις αποβιωσάντων, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που προκύπτει για το διάστημα προ θανάτου, βαρύνει τους κληρονόμους, ανάλογα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας.

Βάσει της εγκυκλίου από το οικονομικό έτος 2014 και εφεξής, ο φόρος θα βεβαιώνεται μαζί με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, σε κοινό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Ειδικά για το οικονομικό έτος 2013, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης βεβαιώνεται σε ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα από αυτό του υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έτους 2013, μετά από σχετικούς ελέγχους με διαθέσιμα στοιχεία που τηρούνται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Για όσα αυτοκίνητα πληρούν τις προϋποθέσεις επιβολής φόρου πολυτελούς διαβίωσης και δεν έχουν συμπεριληφθεί από τους υπόχρεους στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, θα σταλούν στις Δ.Ο.Υ. ηλεκτρονικά αρχεία από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για περαιτέρω έλεγχο και την επιβολή του φόρου.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών εκτυπώνει και αποστέλλει ταχυδρομικά στους υπόχρεους ατομική ειδοποίηση επί της οποίας αναγράφεται η ταυτότητα οφειλής του προς καταβολή ποσού, η προθεσμία καταβολής του, καθώς και το συνολικά οφειλόμενο ποσό για καταβολή.


ΣΧΟΛΙΑ (2)

Αλέξης

Μόλις συνειδητοποίησα πως ο φόρος είναι για το 12! Περιέχει 168 ευρώ (ένα μήνα φόρο) για αυτοκίνητο που πουλήθηκε τον πρώτο του 2012!

ΚΑΤΑΘΕΤΗΣ

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΡΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΑ 2.000 ΕΥΡΩ, ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΝΑ ΜΕ ΚΛΕΒΟΥΝ...ΚΑΤΣΑΒΙΔΑΚΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ. ΔΕΝ ΘΑ ΤΑΙΖΩ ΕΓΩ ΤΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ, ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsakalwtos_euro_arthro

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύονται με το ΔΝΤ τα... δεσμά της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια - Τι γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung για τη στάση που κράτησε ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup - Γιατί ο Όλα Σολτς αρνείται συστηματικά τα αιτήματα του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

7
folli

Τεράστιες οι ευθύνες για την υπόθεση της Folli Follie που παίρνει δραματική τροπή και πλήττει την αξιοπιστία του συνόλου της ελληνικής αγοράς - Παραπομπή της υπόθεσης στις δικαστικές Αρχές εξετάζει τώρα η Επ. Κεφαλαιαγοράς

10