Μαζί με το φόρο εισοδήματος ο φόρος πολυτελείας από το 2014

Μαζί με το φόρο εισοδήματος ο φόρος πολυτελείας από το 2014

Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης παρέχει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης

Μαζί με το φόρο εισοδήματος ο φόρος πολυτελείας από το 2014
Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης παρέχει με εγκύκλιό του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που προβλέπεται από το άρθρο 44 του ν. 4111/2013, επιβάλλεται στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, όπως αυτά έχουν προσαρμοστεί μετά τις μειώσεις και απαλλαγές που προβλέπονται από τον ν. 2238/1994 και κατά την αναλογία των μηνών που τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και δεξαμενές κολύμβησης ήταν στην κυριότητα ή κατοχή των φορολογούμενων, λαμβανομένης υπόψη της ακινησίας και της παλαιότητας που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2238/1994.

Φόρος με συντελεστή 5% επί του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επιβάλλεται
στα αυτοκίνητα με κυβισμό ακριβώς 1.929 κυβικά και μέχρι κυβισμού ακριβώς 2.500 κυβικά, ενώ στα αυτοκίνητα με πάνω από 2.500 κυβικά, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.
Κλείσιμο

Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που αγοράστηκαν μεταχειρισμένα από τον ΟΔΔΥ, ως έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα θεωρείται αυτό που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας που χορηγήθηκε μετά την μεταβίβασή τους από τον ΟΔΔΥ.

Όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα που βαρύνονται με αυτοκίνητο ή αυτοκίνητα από ακριβώς 1929 κυβικά και άνω και με παλαιότητα κάτω των 10 ετών, τα οποία ανήκουν σε εταιρίες (ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες ή περιορισμένης ευθύνης ή ανώνυμες ή αστικές, καθώς και σε κοινωνίες και κοινοπραξίες που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα), ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται στα ποσά των αντικειμενικών δαπανών όπως ορίζονται στην παρ. 1 άρθρ. 16 του ν. 2238/1994.

Επίσης, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης δεν εκπίπτει ως δαπάνη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος καθώς και πως σε περιπτώσεις αποβιωσάντων, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που προκύπτει για το διάστημα προ θανάτου, βαρύνει τους κληρονόμους, ανάλογα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας.

Βάσει της εγκυκλίου από το οικονομικό έτος 2014 και εφεξής, ο φόρος θα βεβαιώνεται μαζί με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, σε κοινό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Ειδικά για το οικονομικό έτος 2013, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης βεβαιώνεται σε ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα από αυτό του υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έτους 2013, μετά από σχετικούς ελέγχους με διαθέσιμα στοιχεία που τηρούνται ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Για όσα αυτοκίνητα πληρούν τις προϋποθέσεις επιβολής φόρου πολυτελούς διαβίωσης και δεν έχουν συμπεριληφθεί από τους υπόχρεους στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, θα σταλούν στις Δ.Ο.Υ. ηλεκτρονικά αρχεία από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για περαιτέρω έλεγχο και την επιβολή του φόρου.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών εκτυπώνει και αποστέλλει ταχυδρομικά στους υπόχρεους ατομική ειδοποίηση επί της οποίας αναγράφεται η ταυτότητα οφειλής του προς καταβολή ποσού, η προθεσμία καταβολής του, καθώς και το συνολικά οφειλόμενο ποσό για καταβολή.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης