Ανωμερίτης: Η κρίση ευκαιρία για το ελληνικό λιμενικό σύστημα

Ανωμερίτης: Η κρίση ευκαιρία για το ελληνικό λιμενικό σύστημα

«Τα λιμάνια δεν προσφέρονται ούτε για εισπρακτικές διαδικασίες ούτε για μικροαναπτυξιακές λογικές τοπικών συμφερόντων»

Ανωμερίτης: Η κρίση ευκαιρία για το ελληνικό λιμενικό σύστημα
Τη θέση ότι η οικονομική κρίση αποτελεί μια ευκαιρία για το ελληνικό λιμενικό σύστημα εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ ΑΕ, Γιώργος Ανωμερίτης, μιλώντας  στο 3ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων.

«Η κρίση αποτελεί μία ευκαιρία για το ελληνικό λιμενικό σύστημα. Μία ευκαιρία βαθιάς μεταρρύθμισης σε όλες τις δομές και τις λειτουργίες του. Ούτε οι πωλήσεις μετοχών, ούτε τα αναπτυξιακά μικροέργα θα φέρουν αλλαγές, αν δεν υπακούουν σε ένα ενιαίο μεταρρυθμιστικό σχέδιο» τόνισε.

Και προσέθεσε: «Τα λιμάνια αποτελούν μηχανές ανάπτυξης. Δεν προσφέρονται ούτε για εισπρακτικές διαδικασίες ούτε για μικροαναπτυξιακές λογικές τοπικών συμφερόντων. Απαιτείται συνολικός και συλλογικός σχεδιασμός, αν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητές τους».

Κλείσιμο
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς λιμενικών υπηρεσιών, το οποίο, όπως τόνισε, αποτελείται από: (α) τον υπό ψήφιση Κοινοτικό Κανονισμό, (β) τα διευρωπαϊκά δίκτυα, (γ) τις ευρωπαϊκές λιμενικές πολιτικές της ESPO (δ) τους Νόμους των 3 Μνημονίων και (ε) το Ν.4150/2013 για τις λιμενικές πολιτικές, ο οποίος ψηφίσθηκε μεν, αλλά δεν εφαρμόζεται. Οτιδήποτε αποφασίζεται με παραγνώριση του πιο πάνω πλαισίου θα οδηγείται σε αποτυχία.

«Το ελληνικό λιμενικό σύστημα αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού λιμενικού συστήματος και οι κανόνες που το διέπουν είναι κοινοί. Στο ευρωπαϊκό λιμενικό σύστημα οι κανόνες της ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας, διαφάνειας και προστασίας περιβάλλοντος προέχουν κάθε άλλων συγκυριών, όπως και οι κανόνες ανάπτυξης μέσω πολλών διαχειριστών και παρόχων κυρίως μέσω παραχωρήσεων χώρων ή τομέων» τόνισε ο κ. Ανωμερίτης.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης