Στουρνάρας: «'Οχι» σε νέα οριζόντια μέτρα

Στουρνάρας: «'Οχι» σε νέα οριζόντια μέτρα

Aλλά και αναφορές σε περιθώρια περικοπών που υπάρχουν στο ασφαλιστικό- Πρόβλεψη για ύφεση στο 3% το γ' τρίμηνο του έτους, λόγω της σημαντικής συμβολής του τουρισμού

Σύγκρουση ελληνικού πλοίου με κυπριακό στην Ολλανδία
Στουρνάρας: «'Οχι» σε νέα οριζόντια μέτρα
Υποχώρηση της ύφεσης «ενδεχομένως κοντά στο 3%» κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, λόγω και της σημαντικής συμβολής του τουρισμού, προέβλεψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο 12ο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), «Τουρισμός και Ανάπτυξη».

«Το δεύτερο τρίμηνο του 2013, η μείωση του ΑΕΠ περιορίστηκε, παρά τις πολύ πιο αρνητικές αρχικές εκτιμήσεις, στο 3,8%, σε σχέση με πέρυσι. Το τρίτο τρίμηνο, μάλιστα, αναμένεται ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, ενδεχομένως κοντά στο 3%, στο οποίο έχει αναμφισβήτητα συμβάλλει σημαντικά ο τουρισμός» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Σχετικά μάλιστα με την πορεία του τουρισμού φέτος, ο ίδιος ανέφερε ότι οι αφίξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια, ενώ το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 14,7%, οι δε καθαρές τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 18% περίπου. Η Ελλάδα, όπως είπε, το 2013, από 140 χώρες, κατετάγη 32η, από άποψη ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα, όμως 3η από άποψη τουριστικών υποδομών, πίσω από την Αυστρία και την Ιταλία.

Κλείσιμο
«Εμείς, ως Πολιτεία, πρέπει να προάγουμε το επενδυτικό κλίμα και να εξαλείψουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, τον νόμιμο ανταγωνισμό, αλλά και να προστατέψουμε το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «βασική προτεραιότητά μας αποτελεί η επεξεργασία ενός νέου, εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου για τη χώρα, η οριοθέτηση της ελληνικής οικονομίας σε μια δεκαετία από σήμερα και η βέλτιστη συνδρομή του Κράτους στην πορεία αυτή».

«Η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει πλέον από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα» επανέλαβε, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα μέτρα «εξάντλησαν τις δυνατότητές τους. Θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών».

«Υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους...», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «ζητά από τους εταίρους τήρηση των δεσμεύσεων και αναγνώριση της προσπάθειας που έχει καταβάλει η χώρα για νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών της μεγεθών και προώθηση των μεταρρυθμίσεων» στέλνοντας μήνυμα προς την τρόικα να υποχωρήσει στις πιέσεις για νέα μέτρα.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι από τότε που ξεκίνησε η κρίση, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια προσαρμογή στα λεγόμενα δίδυμα ελλείμματα, το αρχικό μέγεθος των οποίων συνέβαλε καταλυτικά στο ξέσπασμα της κρίσης.

«Πέρυσι τέτοιον καιρό είχαμε 3.7 δισ. έλλειμμα, σήμερα πλέον έχουμε πλεόνασμα (1.6 δισ. ευρώ) και στο τέλος του έτους, περιμένουμε το ισοζύγιο να είναι περίπου μηδενικό, όπως και για το 2014»,  δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην αντιπολίτευση τονίζοντας: «Ακούω συνεχώς το επιχείρημα, κυρίως από την αντιπολίτευση, ότι οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών έρχονται σε αντίθεση με τις προβλέψεις, που διατυπώνονται σε κείμενα εκθέσεων και εισηγήσεις διεθνών και εγχώριων οικονομολόγων.

Αλλά είναι τα ίδια κόμματα της αντιπολίτευσης, που είχαν κάνει σημαία τους π.χ. το γεγονός ότι το ΔΝΤ αποδέχτηκε εσφαλμένες παραδοχές και λανθασμένες εκτιμήσεις στη σύνταξη του αρχικού Προγράμματος Οικονομικής Στήριξης για τη χώρα μας.

Οι περιστάσεις δεν ευνοούν μικροπολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες, που δημιουργούν φόβο και ανασφάλεια στους πολίτες, που, με το υστέρημά τους, κράτησαν και συνεχίζουν να κρατάνε την χώρα όρθια».





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης