Κοινό «ταμείο» στην ευρωζώνη συνιστά το ΔΝΤ

Κοινό «ταμείο» στην ευρωζώνη συνιστά το ΔΝΤ

Με στόχο οι 17 χώρες της Νομισματικής Ένωσης να ξεπεράσουν ταχύτερα την κρίση και να βοηθήσουν τις ασθενέστερες οικονομίες, που πλήττονται από την παρατεταμένη ύφεση

Κοινό «ταμείο» στην ευρωζώνη συνιστά το ΔΝΤ
Κοινό «ταμείο» στην ευρωζώνη συνιστά το ΔΝΤ
Εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστηρίζουν πως η ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού, ώστε οι 17 χώρες της Νομισματικής Ένωσης να ξεπεράσουν ταχύτερα την κρίση και να βοηθήσουν τις ασθενέστερες οικονομίες που πλήττονται από την παρατεταμένη ύφεση.

Η δημιουργία ενός συστήματος επιμερισμού των κινδύνων θα συμβάλει στην εξισορρόπηση των εγγενών αδυναμιών της ευρωζώνης, στις οποίες οφείλεται σε σημαντικό βαθμό η επέκταση της κρίσης, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, σε έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου.  

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, ένας κοινός προϋπολογισμός της ευρωζώνης που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία των πολιτών των κρατών-μελών θα μπορούσε να παρέχει τα απαραίτητα κεφάλαια στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση ώστε να προχωρήσουν ή και να δημιουργηθούν έργα υποδομής που θα μειώσουν την ανεργία και θα θέτουν βάσεις ανάπτυξης αυτών των οικονομιών.

«Αυτό το κοινό ταμείο θα μπορούσε να παρέχει χρηματοδότηση στις χώρες εκείνες της ευρωζώνης που βιώνουν σοκ χαμηλής ανταγωνιστικότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του ΔΝΤ.

Οι προτάσεις της έκθεσης του Ταμείου προχωρούν πολύ περισσότερο στο δρόμο της περαιτέρω εμβάθυνσης της ευρωζώνης από τις κυρίαρχες τάσεις στην Ευρώπη μετά και τις γερμανικές εκλογές και αναμένεται να αντιμετωπίσουν τεράστια νομικά και πολιτικά ζητήματα, καθώς το ΔΝΤ προτείνει την εκχώρηση περισσότερης εθνικής κυριαρχίας σε ένα υπερεθνικό ευρωπαϊκό όργανο.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η Γερμανία ενδέχεται να διαφωνήσει με μια τέτοια προοπτική, καθώς υπάρχει ο φόβος πως ένα ταμείο έκτακτης ρευστότητας θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τις χώρες που πλήττονται από την κρίση.

Παρόλο που η έκθεση αναγνωρίζει τα νομικά και πολιτικά προβλήματα, καλεί τις 17 χώρες να προχωρήσουν στην ταχύτερη ενοποίησή τους, για να αποφύγουν μια ενδεχόμενη νέα κρίση.  

Οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού. Ταμείου τονίζουν πως η εμπειρία της κρίσης στην ευρωζώνη αποδεικνύει πως τα επιμέρους προβλήματα μιας χώρας, είτε πρόκειται για τη χρεοκοπία του κρατικού τομέα όπως στην Ελλάδα, είτε για τραπεζική φούσκα όπως στην Ιρλανδία επηρεάζουν ολόκληρη την ευρωζώνη, απειλώντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την πραγματική οικονομία όλων των κρατών-μελών.  

Η έκθεση προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού που θα μπορούσε να αγγίξει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ ο οποίος θα συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες, όπως τη διακοπή χρηματοδότησης ενός κράτους-μέλους το οποίο αδυνατεί να εκπληρώσει τους στόχους στον περιορισμό του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης