Πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 διαβλέπουν Στουρνάρας-Τόμσεν

Πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 διαβλέπουν Στουρνάρας-Τόμσεν

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις - Πού προβλέπεται να κυμανθεί η ύφεση
-Δέχεται με «αστερίσκους» το Φόρο Ακινήτων η Τρόικα
-Μέσα στην εβδομάδα θα κλείσουν τα «νούμερα» του νέου προϋπολογισμού και οι εισπρακτικοί στόχοι  2013-2014 από τις αποκρατικοποιήσεις

Συγκέντρωση ακροδεξιών στην Ουάσινγκτον
Πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 διαβλέπουν Στουρνάρας-Τόμσεν
«Ψαλιδίζουν» τις προβλέψεις της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος οι ελεγκτές της Τρόικα, καθώς επιμένουν πως το όποιο ποσό «περισσέψει» στο τέλος του χρόνου από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα πρέπει να υπολογιστεί και να συμφωνηθεί χωρίς «τρικ» όπως η «θυσία» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για να βγουν τα νούμερα. Ωστόσο οι ελεγκτές δείχνουν να αποδέχονται πως η ύφεση θα είναι τελικά φέτος κάτω από 4% (πιθανότατα 3,8-3,9% αλλά ασφαλώς χαμηλότερα από 4,2% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός για φέτος).

«Έχουμε απόκλιση μόλις 0,1%» στις προβλέψεις για την ύφεση για φέτος, έλεγε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που μετείχε στη σύσκεψη Στουρνάρα με την Τρόικα. «Στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε μέσα στην εβδομάδα σε ένα μικρό, ρεαλιστικό και βιώσιμο πλεόνασμα για το τέλος της χρονιάς φέτος», προκειμένου να προχωρήσει η σύνταξη του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού σε δύο εβδομάδες.

«Δεν έκλεισε τίποτε, ανοίξαμε όλα τα μέτωπα, η συζήτηση ήταν καλή» ανέφερε η ίδια πηγή μετά τη 4ωρης διάρκειας σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. «Οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές, θα πάρει χρόνο» ανέφερε στέλεχος της ξένης αντιπροσωπείας, ενώ κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης τόνιζε πως «δεν θα κλείσει τίποτα αν δεν κλείσουν όλα τα ζητήματα».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, μέσα στην εβδομάδα θα κλείσουν τα «νούμερα» του νέου προϋπολογισμού, οι εισπρακτικοί στόχοι  2013-2014 από τις αποκρατικοποιήσεις θέματα (θα γίνει ειδική σύσκεψη αύριο το απόγευμα στο ΤΑΙΠΕΔ) ενώ σχεδόν συμφώνησαν στο σχέδιο για την ταχεία αποπληρωμή των οφειλών σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου θα εξεταστούν και θέματα όπως το μέλλον των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ και πολλά ζητήματα για το 2014 (στόχοι, διαρθρωτικά μέτρα κλπ),  ενώ μετά το Γιούρογκρουπ της 14ης Οκτωβρίου θα εξεταστούν τα μέτρα για το 2015-2016.

«Κρας-τετσ» για ΕΝΦΑ και ρυθμίσεις χρεών
«Αυτήν την εβδομάδα θέλουμε να έχουμε μια συμφωνία για το 2013» τόνιζε η ίδια πηγή. «Στον αέρα» βρίσκονται όμως:

  • -          Η αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου ύψους 8 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες. Σύμφωνα με τις ίδια πληροφορίες, η κυβέρνηση «ομολόγησε» ότι δεν προλαβαίνουν φέτος να διατεθεί όλο το ποσό, για πολλούς λόγους αλλά και γιατί δεν υπάρχουν αρκετές αιτήσεις ή πολλά αιτήματα δεν είναι «νόμιμα», καθώς απορρίπτονται μετά από επανέλεγχο. Εξετάζεται να δοθεί παράταση στο στόχο αποπληρωμής ή και άλλα εναλλακτικά σχέδια για την αξιοποίηση των 8 δισ. ευρώ.
  • -          Ο ενιαίος φόρος ακινήτων: εξετάζεται το ύψος του νέου φόρου ακινήτων, αλλά αμφισβητείται από τους ελεγκτές η εισπραξιμότητά του. «Είμαστε κοντά» συμπλήρωνε πάντως αρμόδια πηγή.
  • -          Η είσπραξη των φόρων γενικότερα, καθώς η Τρόικα «τσεκάρει» ξανά όλο το φοροεισπρακτικό σύστημα.
  • -          Οι ρυθμίσεις χρεών, για τα οποία η Τρόικα ζητά στοιχεία που να δείχνουν για το αν απέδωσαν ή όχι οι αλλαγές στο σύστημα διακανονισμού οφειλών των φόρων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης