Kραχ στις τιμές των ακινήτων θα προκαλέσει το “ξεπάγωμα” των πλειστηριασμών

Πτώση πάνω από 42% προβλέπει η Fitch-  Η όποια θετική επίδραση στις τιτλοποιήσεις των τραπεζών θα ακυρωθεί από την ακόμα μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των κατοικιών

Το “ξεπάγωμα” των πλειστηριασμών θα είναι η χαριστική βολή για την ελληνική αγορά των ακινήτων, δείχνει να πιστεύει η Fitch. Ο οίκος αξιολόγησης προχωρά στη μία υποβάθμιση μετά την άλλη, σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του για τις τιμές των κατοικιών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αγορά δεν έχει πιάσει ακόμα “πάτο” και η προοπτική αυτή ολοένα και απομακρύνεται.

Μόλις τον Ιούλιο, η Fitch είχε προχωρήσει στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τις τιμές των ελληνικών κατοικιών. Τότε, προέβλεπε ότι η αγορά θα σημείωνε συνολική πτώση 42% από τα προηγούμενα υψηλά της, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων για πτώση 33%.

Πριν καν φτάσουμε στο Σεπτέμβριο, ο οίκος αναγκάζεται να αναθεωρήσει και πάλι τις προβλέψεις του αυτές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι νέες εκτιμήσεις θα κάνουν λόγο για συνολική πτώση της αγοράς πάνω από 42%. Οι αναλυτές περιμένουν, όμως, να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της κυβέρνησης στο θέμα των πλειστηριασμών.

Όπως σημειώνει η Fitch, η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, θα είναι μια θετική εξέλιξη για τις ελληνικές τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων και για εκείνους που τις έχουν αγοράσει. Θα αυξήσει τα cash flows επιτρέποντας την ανάκτηση χρημάτων σε περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα μειώσει τον προβλεπόμενο χρόνο που απαιτείται για τις κατασχέσεις κατοικιών.

Όμως, η όποια θετική επίδραση στις τιτλοποιήσεις θα ακυρωθεί από την ακόμα μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των κατοικιών, εξαιτίας της  πλημμυρίδας των ακινήτων που θα βγουν ταυτόχρονα στην αγορά, τονίζει ο οίκος.
“Οι τράπεζες κατά πάσα πιθανότητα θα προσπαθήσουν να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην έναρξη των πλειστηριασμών και τον κατακλυσμό της αγοράς με ακίνητα προς πώληση. Και ενώ αυτό ίσως περιορίσει τη μεταβλητότητα στις τιμές των κατοικιών, ενδέχεται να ακυρώσει το όφελος για το μέσο χρόνο κατάσχεσης (ο οποίος αυξήθηκε σημαντικά εξαιτίας του μορατόριουμ. Οι χρόνοι των κατασχέσεων ίσως ακόμα και να επιμηκυνθούν, αναλόγως με το βαθμό στον οποίο θα αρθούν οι περιορισμοί στους πλειστηριασμούς”, σημειώνουν οι αναλυτές.

Σε κάθε περίπτωση, η Fitch περιμένει, για να κάνει συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις των πλειστηριασμών, πρόσθετες πληροφορίες για το σχέδιο της κυβέρνησης. “Παρότι οι πρόσφατες δηλώσεις από ανώτερους πολιτικούς στην Ελλάδα δείχνουν ότι το μορατόριουμ δεν θα επεκταθεί πέραν του τέλους του 2013, το ζήτημα είναι πολιτικά αμφιλεγόμενο”, εξηγούν οι αναλυτές.


Πηγή: newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (98)

Μες

Κάποιος έλεγε ότι κινδυνεύουν τα σπίτια μας από το μνημόνιο και τον λέγαμε κινδυνολόγο γιατί είχαμε σίγουρη και τη δουλειά, και το μισθό, δεν είχαμε τους νέους φόρους στην ακίνητη περιουσία, είχαμε σιγουρέψει και την πρώτη κατοικία, κλπ, κλπ. Λες και δεν αποφασίζουν και διατάζουν και οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες ότι τους καπνίσει. Από αύριο θα σου δίνω τα μισά χρήματα τόκο γιατί έτσι θέλω. Στο εξωτερικό δε μπορείς να τα βγάλεις. Πάρτα σπίτι να μην παίρνεις τίποτε και να φοβάσαι μη τα χάσεις. Θα σου βάλω και νέους φόρους, και σε βάζω και φυλακή αν δεν πληρώσεις. Η τράπεξα είναι πάνω από το πολίτευμα και τον άνθρωπο και ποτέ δε χάνει, και τα υπόλοιπα ειναι αναλώσιμα.

Μες

Αδιάθετο σπίτι με φόρους και δημοτικά τέλη να τρέχουν σημαίνει φτηνό νοίκι. Όταν ξέρεις ότι ένα στα τρία θα νοικιάζεται, θα ρίχνεις την τιμή. Άρα συμφέρει όποιον δεν έχει για δάνειο 1000 αλλά έχει για σπίτι 350. Όποιος νοικιασε αντί να αγοράσει τα τελευταία 4 χρόνια έχει κερδίσει αρκετά. Πχ νοίκι 15,000 σύνολο και το σπίτι που τον ενδιέφερε έχει πέσει 50,000. Οι ιδιοκτήτες δε μπορούν πλέον να ζητάνε όσα θέλουν. Εϊναι αγορά αγοραστή όχι πωλήτή πλέον. 30-40% κάτω από ότι ζητάνε τα δίνουν σε πολλές περιπτώσεις. Με 3,000 το τετραγωνικό βρίσκεις βίλλα πχ 200 μέτρα να νοικιάζεται 30,000 τη σεζόν σε τουριστική περιοχή, και νοικιάζεις όπου θέλεις να ζήσεις με τα 2,000 που μένουν μετά τα έξοδα και τους φόρους. Όσο υπάρχουν κορόιδα να δίνουν 3,000 και 4,000 το τετραγωνικό για σπίτια μέσα στην πολή που κάνουν μόνο για κατοικία και αποδίδουν χαμηλά νοίκια όταν θες να μετακομίσεις αλλού ή δε νοικιάζονται καν, θα υπάρχουν και κάποιοι να τα εκμεταλλέυονται. Στον Άλιμο έχει νεόκτιστα με 2000 το τετραγωνικό. Όποιος θέλει να βγάλει 150% κέρδος απο κτίσιμο πουλώντας 4000 το τετραγωνικό, να βρει κορόιδο να τα πάρει. Τα επόμενα δύο χρόνια όποιος αγοράσει σπίτι να ζήσει χάνει πολλά χρήματα από την πτώση της αγοράς, και φορτώνεται μεγάλη επένδυση σε καιρό αβεβαιότητας στην εργασία και στις επιχειρήσεις. Το να την ξεφορτωθείς γρήγορα είναι δύσκολο και χάνεις πολλά. Το να σε πιάνουν και κορόιδο στην τιμή πάει πολύ.

Χάρης

Αντε να πέσουν να πάρω 3-4 τεμάχια για τα γεράματα

@@

Για τέσσερα δεν σε βλέπω να παίρνεις ! Τρία μπορεί ! Με το τρίτο να είναι το μακρ...ρο .......... ¨Όσοι Έλληνες άστεγοι νομίζουν ότι δημιουργούνται ευκαιρίες από την κρίση για να αγοράσουν σπίτι , είναι βαθειά νυκτωμένοι . Με τι εισόδημα θα το αγοράσουν , έστω και 42% κάτω από την τιμή του ? Και όσοι τελικά έχουν μαζέψει κάποια χρήματα και αγοράσουν σπίτι , πώς θα το συντηρήσουν μετά , που θα έχουν να πληρώσουν και τα χαράτσια και τους τόσους άλλους φόρους . Οι ευκαιρίες για αγορά κατοικίας υπήρχαν πριν την κρίση ! Όσοι πρόλαβαν , πρόλαβαν , έστω και αν πήραν δάνειο . Τους υπόλοιπους τους βλέπω στο παγκάκι , αν βρούν θάση και εκεί ! Οι άστεγοι στην Ελλάδα θα πολλαπλάσιάζονται στο εξής με μεγάλη ταχύτητα`.

τονης

εμενα προσωπικα εαν ερθει η τραπεζα να μου παρει να σπιτι θα το καψω.θα παω τα παιδια εξω απο την τραπεζα για να τα μεγαλωσεικαι το σπιτι θα γινει μπουρλοτο.

Πιο σπιτι σου ρε καραμητρο????

Πιο σπιτι σου ρε καραμητρο????Αν δεν εχεις πληρωσει μεχρι το τελευταιο λεπτο το σπιτι δεν ειναι δικο σου!! Μα θεε μου ποσοι βλακες κυκλοφορουνε σε αυτη την κολοχωρα!!

vicky

Το 2007 που γύρισα από το εξωτερικό μετά από 15 χρόνια δεν μπορούσα να καταλάβω τι γινόταν στην ελλάδα... Ξαφνικά άνθρωποι με μέτρια επαγγέλματα και ικανότητες είχαν πισίνες και αυτοκινητάρες και μεγάλο τουπέ. Δεν υπήρχαν παρά λίγοι προσγοιωμένοι. Εγώ απορούσα τι έχει συμβεί και πως πλουτίσαμε τόσο αφού στη χώρα της βόρειας ευρώπης που ζούσα έπαιρναν πιο πολλά κι ήταν πολύ μετρημένοι σε όλα. Αποβλάκωση...

Γιώργος

Με λύπη βλέπω τους Ελληνες να μαλώνουν μεταξύ τους. Κανείς δε δίνει σημασία στο γεγονός ότι η Fitch αναθεωρεί και πάλι τις απόψεις της. Οι οποίες απόψεις λαμβάνονται στα σοβαρά από το οικονομικό κατεστημένο και στήνονται πολιτικές. Οτι έπεσε έξω δε στοιχίζει τίποτα σε αυτούς στοιχίζει όμως στο λαό. Ποιός ο λόγος ύπαρξης αυτών των εταιρειών; Γιατί τα κράτη επιτρέπουν τη λειτουργία τους; Είναι σαν τις εταιρείες συμβούλων και μελετών. Για να πάρεις δάνειο πρέπει να παρουσιάσεις τις μελέτες τους , άν η εταιρεία σου πέσει έξω καμμιά ευθύνη δεν έχουν! Ωραία δουλειά! Οικονομία του αέρα.

SNA

Oι τιμες των ακινητων οχι μονο θα πεσουν,αλλα θα γκρεμοτσακιστουν.Γιατι το ακινητο ειναι επενδυση,και κανεις δεν κανει μια επενδυση απο τη στιγμη που θεωρει οτι την επομενη μερα η τιμη της θα ειναι χαμηλοτερη.Ατυχως η ευτυχως η προσδοκια του κερδους(ο κινητηριος μοχλος των επενδυσεων),θα στρεψει τα καθε λογης κορακια μακρια απο την αγορα ακινητων.Και τα προβληματα για τις τραπεζες θα μεγαλωσουν οταν ολοι οσοι ειχαν παρει δανεια για αγορα ακινητου αντιληφθουν οτι δεν εχει νοημα να πληρωνουν για τα επομενα εικοσι χρονια, τρακοσια χιλιαρικα δανειο για ενα σπτι που πλεον κοστιζει εκατο.Θα προτιμησουν να τους το παρει η τραπεζα,αφου με τα ιδια χρηματα θα μπορουν πλεον να αγορασουν δυο και τρια σπιτια.

antonis

... ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ!!!

Τραπεζίτης

Παρακαλάτε να γίνουν πλειστηριασμοί για να πλουτίσουμε. Ήδη με την ανακεφαλαιοποίηση που πληρώσατε εσείς, εκκαθαρίσαμε και σβήσαμε τα κόκκινα δάνεια και τώρα έχουμε 3 και 4 δις καθαρά κέρδη σε ένα μόνο εξάμηνο. Θα πετάξουμε από την αγορά που ακολουθεί το νόμο της προσφοράς και ζήτησης περίπου μισό εκατομύριο ιδιοκτητών που προσπαθούν να πουλήσουν απεγνωσμένα τα σπίτια τους λόγω αφραγκίας, θα κατασχέσουμε γύρω στα 250 χιλιάδες σπίτια για αρχή και θα απομονώσουμε τους εργολάβους από την αγορά με τα 250 χιλιάδες απούλητα νεόδμητα που έχουν αφού πουλάνε ακριβά. Έτσι, από εκεί που η αγορά έχει χιλιάδες ανταγωνιστές που ρίχνουν κάθε μέρα τις τιμές για να πουλήσουν, όλα τα ακίνητα θα περάσουν στα χέρια του δικού μας καρτέλ και οι τιμές θα ελέγχονται από εμάς τις 4 τράπεζες μόνο. Σαν τις 4 γνωστές αλυσίδες των υπερμάρκετ που ελέγχουν το 90% των αγαθών και εν μέσω κρίσης συνεχίζουν να ανεβάζουν καθημερινά τις τιμές, ή τα 4 βενζινάδικα της γειτονιάς σας που είναι συνεννοημένοι και όλοι έχουν την ίδια τιμή στην βενζίνη. Παρακαλάτε να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί και περιμένε εσείς να πέσουν οι τιμές!

ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ

ΑΡΑΓΕ ΑΠΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ-ΦΠΑ-ΤΕΛΗ-ΦΟΡΟΥΣ--ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ-ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΔΕΚΟ ΚΛΠ , ΑΛΛΑ ΕΞΟΧΙΚΕΣ , ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ-ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ-ΟΙΚΟΠΕΔΑ-ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ--ΟΧΗΜΑΤΑ-ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΛΠ.

Νικήτας

Ολα τα οργανωμένα κράτη κάνουν τα πάντα ώστε οι φούσκες στα ακίνητα να μην έχουν διάρκεια. Μόνο εδώ στο ελλαδισταν υπάρχουν χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα όμως οι τιμές δεν πέφτουν γιατι έτσι θέλουν οι συντεχνίες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης