Commerzbank: Ζητά την κατάσχεση της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου

Commerzbank: Ζητά την κατάσχεση της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου

-Σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής τράπεζας, τα χρήματα των πωλήσεων της κρατικής περιουσίας θα πηγαίνουν στους δανειστές μας
-Εκποίηση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων προτείνει και ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων

Μεγάλη αναμένεται την Παρασκευή η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά
Commerzbank: Ζητά την κατάσχεση της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου
Συνεχίζονται οι τριγμοί από τις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος την Κυριακή, όπου αποκαλύψαμε το πλήρες σχέδιο των δανειστών για πέρασμα ολόκληρης της κρατικής περιουσίας σε νέα εταιρεία τύπου holding με βάση το Λουξεμβούργο ή τις Βρυξέλλες και με εποπτεία ξένων (Γερμανών) τεχνοκρατών. Μετά από τις αποκαλύψεις περί εισήγησης του ESM στην κυβέρνηση για την ουσιαστική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας, αφού τα χρήματα των πωλήσεων αυτόματα θα πηγαίνουν όχι στα κρατικά ταμεία αλλά στους δανειστές μας (σ.σ. η οποία μέχρι σήμερα έχει μείνει αναπάντητη από την κυβέρνηση), η γερμανική τράπεζα Commerzbank βάζει φωτιά στο σκηνικό μέσω σημερινής έκθεσης της. Ειδικότερα, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα δημοσιεύματα μας που μιλάνε για επιτροπεία στην περιουσία της χώρας και πώληση «για εμάς χωρίς εμάς» των ασημικών της χώρας από ξένο διοιξητικό σχήμα, η Commerzbank ξεκάθαρα τονίζει πως «ο ESM προτίθεται να πάρει υπό τον έλεγχό του το ΤΑΙΠΕΔ, σε ένα σχέδιο έκδοσης ομολόγων από την πλευρά του με ενέχυρο ακίνητα του Δημοσίου». Ήδη εχθές για τα θέμα πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη στο ΤΑΙΠΕΔ ενώ και ο τραπεζικός κόσμος της χώρας έχει σημάνει κινητοποίηση καθώς περίπτωση περάσματος όλων των περιουσιακών στοιχείων της χώρας σε έναν διεθνή οργανισμό (international institution όπως αναφέρει η έκθεση που αποκλειστικά δημοσιοποιήσαμε) θα σημάνει απώλεια εθνικής κυριαρχίας και ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από τις αποφάσεις των ξένων κέντρων.

Η γερμανική τράπεζα μιλάει για αναχρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ. «Το πιθανότερο είναι ο ESM να αναλάβει το μέρος αυτό του χρέους στα πλαίσια ενός τρίτου προγράμματος μέσα από εγγυήσεις που θα πρέπει να δοθούν από την Ελλάδα»ξεκαθαρίζει η τράπεζα κάτι που επιβεβαιώνει τους φόβους πως η παραπάνω ενέργεια θα γίνει με «ενέχυρο» τα κρατικά φιλέτα.

Την ίδια στιγμή έντονη αμφισβήτηση δέχεται η γερμανική ηγεσία από την τελευταία έκθεση της Commerzbank, η οποία, όσον αφορά στην Ελλάδα, σημειώνει ότι δεν θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια, εάν δεν υπάρξει ένα νέο haircut.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τι τελευταίες εκτιμήσεις της γερμανικής τράπεζας, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές πριν το 2015. Και αυτό γιατί οι ιδιώτες επενδυτές και πιστωτές δεν προτίθενται να δανείσουν κεφάλαια με ανεκτά επιτόκια σε μια χώρα που το χρέος της θα παραμένει υψηλότερο του 160% του ΑΕΠ, ενώ, την ίδια ώρα, τα 4/5 από αυτό βρίσκονται σε κράτη – πιστωτές (τρόικα).

Οι αγορές, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους, καθώς περιμένουν ότι θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν ένα νέο “κούρεμα” εάν η χώρα μας αποτύχει εκ νέους στους οικονομικούς της στόχους.

Η Commerzbank θεωρεί ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί, μόνον εάν οι δημόσιοι πιστωτές συμφωνήσουν σε ένα νέο “κούρεμα”. Όμως διατυπώνεται η αμφιβολία κατά πόσον οι πολιτικοί προτίθενται να προχωρήσουν σε τέτοιες κινήσεις, καθώς, οι φορολογούμενοι στις χώρες – πιστωτές θα είναι εκείνοι που θα πρέπει να ξαναπληρώσουν και να αναλάβουν το κόστος.

Κατά τον τρόπο αυτό, ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα διαφαίνεται ως η πιθανότερη λύση. Από τη στιγμή που η χώρα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, θα χρειάζεται νέα κεφάλαια στα επόμενα χρόνια για να πληρώσει τα τοκοχρεολύσια από το χρέος. Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι πολύ συγκεκριμένεςΟι εκτιμήσεις αυτές της Commerzbank ακολουθούν την αποκάλυψη του “Πρώτου Θέματος” ότι ο ESM προτίθεται να πάρει υπό τον έλεγχό του το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και παλαιότερες πληροφορίες του NewMoney για σχέδιο έκδοσης ομολόγων από την πλευρά του ESM με ενέχυρο ακίνητα του Δημοσίου.

Βραχυπρόθεσμα, η γερμανική τράπεζα διαπιστώνει πρόοδο στα δημοσιονομικά της χώρας, υπογραμμίζει τη βελτίωση στον κλάδο του τουρισμού και εκτιμά ότι η χώρα θα επιτύχει έλλειμμα 4,6% το 2013.

Εκποίηση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων προτείνει και ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων

Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων επαναφέρει την πρότασή του πέρι αποπληρωμής του ελληνικού χρέους μέσω εκποίησης περιουσιακών στοιχείων. Μιλώντας στην εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine, o επικεφαλής του συνδέσμου Ούλριχ Γκρίλλο δηλώνει ότι «στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, λιμάνια, αεροδρόμια ή άλλα ακίνητα» και προτείνει να μεταφερθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM, ώστε, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της, οι πιστωτές να διασφαλίσουν τα χρήματά τους, όπως υποστηρίζει.

«Όταν μία επιχείρηση κηρύττει πτώχευση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιστωτές παραιτούνται από τις αξιώσεις τους, τουλάχιστον εωσότου ο διαχειριστής της πτώχευσης να εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και να αποφανθεί σχετικώς» εξηγεί ο Γκρίλλο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Παράλληλα, ο επικεφαλής του BDI επικρίνει τις καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και υποστηρίζει ότι η πώληση κρατικής περιουσίας θα ήταν μία καλή «συνταγή» για την εξυγίανση του προϋπολογισμού σε όλες τις χώρες της κρίσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης