Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα αποφύγετε τις παγίδες στη δήλωση των τόκων των καταθέσεων

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα αποφύγετε τις παγίδες στη δήλωση των τόκων των καταθέσεων

Η αναγραφή των τόκων των καταθέσεων στις φετεινές φορολογικές δηλώσεις έχει προκαλέσει ουκ ολίγα μπερδέματα.

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα αποφύγετε τις παγίδες στη δήλωση των τόκων των καταθέσεων
Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα αποφύγετε τις παγίδες στη δήλωση των τόκων των καταθέσεων
 Η Καθυστέρηση στην αποστολή των στοιχείων, λάθη σε αρκετές περιπτώσεις και άλλα παρατράγουδα έχουν δημιουργήσει πολλά ερωτήματα στους φορολογουμένους.
 Τις λύσεις για να αποφύγετε τις παγίδες που κρύβουν περισσότερο φόρο, αλλά και την ταλαιπωρία δίνουν οι ειδικοί  ξεκαθαρίζοντας πλήρως τι ακριβώς ισχύει με το θέμα αυτό, υπό τη μορφή απαντήσεων σε  καίρια ερωτήματα που θέτουν οι φορολογούμενοι.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζετε για τη δήλωση των τόκων:
•Πρέπει να δηλώσω υποχρεωτικά τους τόκους που πιστώθηκαν του 2012 στους τραπεζικούς μου λογαριασμούς;

Ναι, εκτός αν το συνολικό ποσό των τόκων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς σας το 2012 δεν υπερβαίνει τα 250 ευρώ, οπότε δεν έχετε υποχρέωση να τους δηλώσετε.
• Σε ποιο κωδικό της φορολογικής δήλωσης πρέπει να αναγράψω το ποσό των τόκων;

Κλείσιμο
Το συνολικό ποσό των τόκων που λάβατε το 2012 πρέπει να το δηλώσετε στον κωδικό 659 του πίνακα 6, στην τρίτη σελίδα της φορολογικής δήλωσης. Η σύζυγός σας πρέπει να δηλώσει το ποσό που της αναλογεί στον κωδικό 660 του πίνακα 6. Στους κωδικούς αυτούς πρέπει να συμπεριληφθούν εκτός από τους τόκους και άλλες κατηγορίες εισοδημάτων που φορολογήθηκαν αυτοτελώς ή απαλλάχθηκαν από τη φορολογία εισοδήματος, όπως τα κέρδη από μετοχές, οι τόκοι ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, τα επιδόματα τριτέκνου ή πολυτέκνου κ.λπ.

Συνεπώς εάν το 2012 είχατε εισπράξει κι άλλα ποσά εισοδημάτων φορολογηθέντων αυτοτελώς ή φοροαπαλλαχθέντων θα πρέπει να τα προσθέσετε όλα, μαζί με τους τόκους, και να δηλώσετε το άθροισμά τους στον κωδικούς 659 εσείς και στον κωδικό 660 η σύζυγός σας.
• Ποιο ποσό πρέπει να δηλώσω; Το καθαρό (αυτό που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου) ή το μικτό (το συνολικό ποσό μαζί με τον φόρο);

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δηλώσετε το καθαρό ποσό, δηλαδή αυτό που προκύπτει μετά την αφαίρεση του παρακρατηθέντος φόρου 10%. Το συνολικό ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε πρέπει να το δηλώσετε στον κωδικό 433 του πίνακα 6. Η σύζυγός σας πρέπει να δηλώσει το ποσό του φόρου στον κωδικό 434 του ίδιου πίνακα.
• Εάν σε έναν ή περισσότερους τραπεζικούς λογαριασμούς έχω συνδικαιούχο τη σύζυγό μου πώς θα δηλώσω τους τόκους;

Έχετε το δικαίωμα να κατανείμετε τα ποσά των τόκων σύμφωνα με αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη ποια είναι η πραγματική συμμετοχή του καθενός συζύγου στα κεφάλαια που έχετε κατατεθειμένα στους λογαριασμούς σας. Αν για παράδειγμα το 80% των κατατεθειμένων ποσών είναι δικά σας και το υπόλοιπο 20% της συζύγου σας, τότε μπορεί να κατανείμετε κατά τα ποσοστά αυτά και τους τόκους. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι επειδή είσαστε δύο συνδικαιούχοι πρέπει υποχρεωτικά να κατανείμετε τα ποσά των τόκων κατά ποσοστό 50% στον καθένα σας. Μπορείτε όμως, αν θέλετε, να μοιράσετε στα 2 τα ποσά των τόκων, ανεξάρτητα από την πραγματική κατανομή των κεφαλαίων. Γενικά έχετε το δικαίωμα να κάνετε όποια κατανομή θέλετε μεταξύ, αρκεί το συνολικό ποσό των τόκων να είναι αυτό που πραγματικά πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς σας.
• Εάν στους τραπεζικούς λογαριασμούς μου έχω συνδικαιούχο τη σύζυγο και το συνολικό ποσό των τόκων που πιστώθηκαν το 2012 ανέρχεται σε 300 ευρώ, δηλαδή υπερβαίνει τα 250 ευρώ, τι πρέπει να κάνω;

Όπως προαναφέραμε, έχετε το δικαίωμα να κατανείμετε το ποσό των τόκων σύμφωνα με τα πραγματικά ποσοστά κατανομής των κεφαλαίων. Μπορείτε επίσης να επιμερίσετε το ποσό των 300 ευρώ κατά 50% στο όνομά σας και κατά 50% στη σύζυγό σας, οπότε το ποσό που αναλογεί στον καθένα σας πέφτει κάτω από τα 250 ευρώ και, σ' αυτή την περίπτωση δεν είστε υποχρεωμένος ούτε εσείς ούτε η σύζυγος να δηλώσετε τόκους καταθέσεων στη φετινή δήλωση.

Μπορείτε, επίσης, να δηλώσετε ολόκληρο το ποσό των 300 ευρώ στο όνομά σας ή ολόκληρο το ποσό των 300 ευρώ στο όνομα της συζύγου. Μπορείτε, ακόμη, να επιμερίσετε διαφορετικά το ποσό, π.χ. 200 ευρώ σε σας και 100 ευρώ στη σύζυγό σας, και επειδή κανένα από τα δύο ποσά δεν υπερβαίνει τα 250 ευρώ, να μην δηλώσετε τελικά καθόλου τους τόκους! Έχετε επίσης το δικαίωμα να δηλώσετε τα ποσά των τόκων ακόμη κι αν είναι χαμηλότερα των 250 ευρώ. Όποια επιλογή και να κάνετε από αυτές που αναφέραμε ενδεικτικά δεν πρόκειται να έχετε κανένα πρόβλημα με την Εφορία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.money-money.gr/news/odigos-pos-tha-grapsete-tous-tokous-ton-katatheseon-sti-dilosi-choris-na-pesete-stis-pagides/469

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης